MØTES I MAI: Europarådets generalsekretær Torbjørn Jagland og Tibets åndelige leder Dalai Lama skal møtes når sistnevnte kommer til Oslo i begynnelsen av mai. Foto: HARALD HENDENV/VG/AFP

Jagland: - Ja, jeg skal møte Dalai Lama

Thorbjørn Jagland fastholder at han vil ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo om to uker.

Publisert:

Det er Nobelnstituttet som formelt har invitert den tibetanske lederen til Oslo i anledning av at det er 25 år siden Dalai Lama mottok Nobels Fredpris.

Under besøket skal han blant annet møte leder av Nobelkomiteen og generalekretæren i Europarådet, Torbjørn Jagland.

- Ja, jeg skal møte Dalai Lama på Nobelinstituttet, sier Jagland til VG.

Også flere stortingspolitikere og sametingspresidenten skal møte Dalai Lama i Oslo.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) har imidlertid gjort det klart at han ikke kommer til å møte den Tibets åndelige leder. Årsaken er frykt for at det vil skade det allerede anstrengte forholdet mellom Norge og Kina.

Samtidig har presidentskapet gjort det klart at Tibet-komitéen ikke får bruke den ærverdige Lagtingssalen til Dalai Lama-møtet.

Om den norske debatten sier Jagland følgende:

- Det er Nobelkomiteens oppgave å dele ut fredsprisen, mens det er regjeringens oppgave å utøve norsk utenrikspolitikk, sier han.

Regjeringen har foreløpig ikke bestemt seg for om de vil møte den tidligere fredsprisvinneren. Opposisjonen har lagt sterkt press på utenriksminister Børge Brende for å få ham til å akseptere invitasjonen.

I en meningsmåling gjort tidligere denne uken svarte flertallet at de mener enten Erna Solberg eller Børge Brende, eller begge to, bør møte den tibetanske lederen når han kommer i begynnelsne av mai.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder