OMSTRIDT: Terje Søviknes måtte trekke seg i 2001 da det ble kjent at han hadde hatt sex med en beruset 16 år gammel pike. I helgen blir han trolig innvalgt i Frps sentralstyre. Foto: Knut Erik Knudsen

Søviknes: Klar for comeback

Os-ordfører Terje Søviknes sier sex-saken mot ham fra 2001 fortsatt er en belastning. I helgen blir han trolig tatt inn i Frp-ledelsen igjen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VG får opplyst at det foreløpig ikke er meldt inn noen motkandidat til Terje Søviknes, som ønsker seg den ledige plassen i Frps sentralstyre.

Dermed ligger alt til rette for at Carl I. Hagens tidligere kronprins kommer inn igjen i et sentralt partiorgan - 13 år etter at han måtte trekke seg som nestleder.

Fornuftig

- Jeg ønsker å bidra inn mot partiledelsen, og føler at det er fornuftig at noen i sentralstyret kommer fra lokalpolitikken i forkant av kommunevalget, sier Søviknes til VG.

BAKGRUNN: Håper ikke sexskandalen blir brukt mot ham

- Mine fire perioder som ordfører danner en god base å dele erfaringer fra, utdyper han.

På slutten av 1990-tallet var Søviknes ansett som en soleklar kandidat som fremtidig partileder. Men i januar 2001 trakk han seg fra alle rikspolitiske verv, etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en beruset 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

- Det er en belastning både for meg og min familie at den saken kommer opp igjen, og jeg regner med at det blir nevnt også denne gang, sier Søviknes.

- Jeg har lært meg å leve med det. Man kan ikke viske vekk historien, men jeg har lenge følt at partiet har tilgitt dette og lagt det bak seg, forsetter han.

I 2010 forsøkte også Søviknes å få plass i sentralstyret. Den gang ble han knust av Bård Hoksrud, som brukte et bomkompromiss Søviknes hadde inngått som ordfører mot ham.

Nå sitter samme Hoksrud og administrerer bomfinansiert veibygging i Samferdelsesdepartmenentet.

- Situasjonen er snudd på hodet siden den gang. Jeg har hele tiden ment at vi i Frp må vise vilje til kompromiss dersom vi skulle få regjeringsmakt. Som ordfører må man samarbeide bredt, så jeg er ikke overrasket over at Frp i regjering må godta bomfinansering.

Tanken på å gjøre et comeback ble plantet da Per Sandberg i høst signaliserte at han ville trekke seg som nestleder, og Søviknes ble nevnt som en erstatter.

På gløtt

Men Os-ordføreren sier han overhodet ikke er bitter over at det ikke ble noe av.

Han vil imidlertidig ikke utelukke å ta et lederverv, eller en statsrådjobb i fremtiden.

- Akkurat nå er det hypotetisk, men i politikken skal man holde alle dører på gløtt. Samtidig er jeg i en situasjon der barna mine går på skole i Os, og det passer fint å bo der.

Partileder Siv Jensen vil ikke kommentere hva hun mener om at Søviknes kommer tilbake:

- Som partileder som selv skal gjenvelges, er det klokt ikke å påvirke landsmøtet om andre valg. Men jeg har registrert at Terje stiller uten motkandidat, sier hun til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder