FJERDE STØRSTE: Denne 4,5 kilo tunge steinen ble funnet i Valle i Setesdal etter fjorårets meteorittfall. Ifølge astronom Knut Jørgen Ødegaard er det den fjerde største som er funnet i Norge. Foto: ANNE METTE SANNES

Fant meteoritt i Valle

En stein på 4,5 kilo som trolig stammer fra det voldsomme meteorittfallet i mars i fjor, er funnet i Valle i Setesdal.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Meteoritten er delt i to biter, men er ellers ganske hel. En meteoritt av en slik størrelse treffer bakken med anslagsvis 400-500 kilometer i timen og blir derfor knust dersom den treffer hard bakke, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard og metoerittleter Anne Mette Sannes.

Flere kraftige ildkuler og meteorittfall rammet Sør-Norge i mars 2012, og en av dem ble sett over store deler av Sør-Norge på kvelden 1. mars.

VGTV: Se ildkulen fare over Oslo

Trakk opp linje

Ildkulen gikk i oppløsning nesten som en nyttårsrakett, og biter drysset ned mens de sluknet, beskriver Ødegaard.

Takket være alle observasjonene kunne en ganske nøyaktig bane bestemmes. Ildkulen hadde kommet fra nordøst og jaget over himmelen mot sørvest.

GJENNOM TAKET: Metoerittleter Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard studerer her meteoritten som slo hull i taket på en hytte i Rodeløkka kolonihage i Oslo i fjor. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Ødegaard og Sannes forteller at steinen ble funnet av Terje Fjeldheim i Valle kommune i Setesdal. Funnstedet ligger i forlengelsen av linjen som ble trukket opp.

- Siden fallet har funnet sted på snaufjellet og steinen ligger oppå bakken, må det derfor ha vært snø da dette skjedde. Steinen har ikke ligget på bakken i mer enn et par år og det er derfor svært sannsynlig at den stammer fra 1. mars-fallet.

Fjerde største

De to forteller at steinen med sine 4.510 gram er litt mindre enn steinen som ble funnet på Grefsen i Oslo i fjor vår. Valle-steinen er den fjerde største som er funnet i Norge.

- Etter at ildkulen delte seg i mange biter, ligger det garantert mange flere meteoritter på bakken som ennå ikke er blitt funnet, sier Ødegaard.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder