GRAVEN: I begynnelsen av september ble tiåringen begravet et sted i Oslo. En ensom, gul blomst pynter graven sammen med den første snøen som kom i dag. Foto:Karin Beate Nøsterud/Privat,

Gutt (10) skal ha dødd av sult - mor siktet: I ett år hadde naboer hørt bråk
fra leiligheten. Så ble det stille.

Han likte å spille stikkball og var venn med alle guttene i klassen. Da sommerferien var over møtte han ikke opp til skolestart – og så skal han ha sovnet inn fordi han ikke fikk mat.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I mars 2004 blir det født en gutt på Ullevål sykehus. Han får et av Allahs 99 navn. Det er et uvanlig navn.

Moren hans har årene i forveien hatt et par korte arbeidsforhold, men når hennes første og eneste barn blir født er hun uten arbeid – og skal heller aldri vende tilbake til arbeidslivet.

I dag er hun siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Gutten hennes døde trolig fordi han ikke fikk nok mat, skal den foreløpige obduksjonsrapporten vise.

Vokser opp uten pappa

Ifølge sin forsvarer, Bjørn Rudjord, hevder hun at hun ikke kan klandres for dødsfallet. Nå skal hun observeres døgnet rundt i åtte uker, slik at de rettspsykiatrisk sakkyndige kan få dannet seg en mening om hun er tilregnelig eller ikke.

Det lille guttebarnet ble født inn i en storfamilie som bor sammen, ifølge adressehistorikk fra folkeregisteret. Den nyfødte blir en del av den tredje generasjonen i husstanden.

Han vokser opp uten sin far. Pappaen bor i utlandet og gjør det fortsatt.

– Venn med alle guttene i klassen

Seks år gammel begynner gutten på skole, som alle andre barn. I november det samme året drar klassen på tur til Naturhistorisk Museum.

De ser på en anakonda og et sotflekket namibisk neshorn.

Han liker visst å spille stikkball. Gutten med det uvanlige navnet er ikke mer uvanlig enn at han er venn med alle guttene i klassen, får VG vite.

I 2009, da han er fem år gammel, begynner storfamilien å flytte hver til sitt. Moren og gutten, samt besteforeldrene hans, flytter ut av hjemmet til morens søster, altså guttens tante. Det forteller de kalde faktaene i folkeregisteret.

I fjor høst er det tid for klassefotografering igjen. Vidåpne, livsglade barneøyne ser mot fotografen. Noen elever med brede smil, andre mer forsiktige.

På fremste rad sitter han, gutten de sier at sultet i hjel, og ser rett inn i linsen. Det kan se ut som at skjorten er nystrøket. Munnen er åpnet mot et smil, øynene ladet med forventning. Hendene skjult bak en bamse.

Hjemmebråk

Samtidig – hjemme i borettslaget han som åtteåring flyttet til sammen med sin mor – reagerer naboer på bråk fra leiligheten. Det er høylytt krangling, skriking og dunk. De brå lydene kastes rundt i betongbygningen, forteller beboere til VG.

Etter et halvt år skjønner naboen at det bor en gutt i leiligheten.

– Det er ikke riktig for et barn å bo under slike forhold. Barnet mitt hørte kranglingen hun også, og ble skremt. Da kan vi bare forestille oss hvordan det var for han som bodde midt oppi dette, sier hun til VG.

Hun forteller at hun varsler barnevern, vaktselskapet, borettslagsstyret og politiet.

Noen naboer fikk aldri med seg at det bodde en gutt i leiligheten, før det var for sent. Andre så de to – mor og sønn – vente på bussen, eller komme fra butikken.

I vinter meldes flere nye episoder med bråk inn til styret, ifølge beboere. En av dem går på døren til den lille familien og sier ifra.

Inne i leiligheten ser hun en gutt, som spretter opp fra sofaen. Han virker frisk og rask, selv om hun kanskje har tenkt at han virket litt sped og forknytt andre ganger.

I mars fyller gutten ti år.

BAK LUKKET DØR: Rester av polititapen henger igjen på døren inn til leiligheten der tiåringen ble funnet død i slutten av august. Foto:Mattis Sandblad,VG

Henlagt bekymringsmelding

I april i år skjer det to ting. To familiemedlemmer melder flytting fra leiligheten og barnevernet mottar en bekymringsmelding.

Den henlegges etter få dager, uten at barnevernet vil fortelle hvorfor. Nå skal Fylkesmannen i Oslo og Akershus granske dette.

Men bråket fortsetter, forteller naboer. På forsommeren får moren et skriftlig varsel fra styret, blir VG fortalt.

Politiet opplyser at gutten den siste uken før sommerferien var meldt syk av sin mor. VG vet også at elever ved skolen fikk med seg at han var mye syk i denne perioden.

20. juni begynner sommerferien. Ikke så langt unna, langs Oslofjorden forsøker svette barnefamilier å kjøle seg ned.

Men fra leiligheten, guttens hjem, er det blitt stille.

Familiemedlemmer skal ha vært bortreist

Politiet jobber nå med å kartlegge sommeren. Var det noen som så gutten? Også ved skolestart meldte moren han syk til skolen, først en uke, så en uke til.

VG er kjent med at familiemedlemmene, som det siste året skal ha oppholdt seg mye i leiligheten, var bortreist hele sommeren.

Familiemedlemmene skal ikke ha kommet tilbake til Norge før etter at guttens mor i slutten av august hadde ringt til ambulanse og fortalt at sønnen var død.

Politiet forsøker derfor å få avklart i hvilken grad gutten og moren var helt alene gjennom sommeren eller ikke.

Etter dødsfallet sikter politiet kvinnen, men lar henne gå fri. Først denne uken ble hun varetektsfengslet, fordi politiet fryktet hun ville forlate Norge.

Reagerte på underernært kropp

Skolen sender ut et kort skriv. Det finner veien til foreldre i hele bydelen via skolesekken til klassekameratene til gutten. Det står ikke noe om en ulykke, eller om sykdom.

Hva døde han av? Det var det alle lurte på.

VG er kjent med at flere av dem som så den avdøde gutten, reagerte på at han så kraftig underernært ut. Og det samme skal altså rettsmedisinerne ha notert seg.

2. september begraves tiåringen et sted i Oslo.

Noen dager senere meldes han død på nekrologsidene i en av landets aviser.

Det er en gutt med et uvanlig navn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder