Politisk krise i Sverige: Ingen vet hvem som er statsminister i morgen

Regjeringens budsjettforslag nedstemt ** Flertall for de borgerliges forslag med SverigedemokraternaSTOCKHOLM (VG) Klokken 16 sendte Sverigedemokraterna landet ut i sin største politiske krise på nær hundre år. Ingen vet hvem som skal styre landet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den svenske regjeringens budsjett ble som ventet nedstemt i Riksdagen. Dermed er den politiske krisen i Sverige et faktum. Et flertall av de folkevalgte i Riksdagen stemte i stedet for Alliansens budsjett og dermed mot regjeringen da budsjettene var oppe til avstemning onsdag ettermiddag.

I dag er det to måneder siden Socialdemokraternas Stefan Löfven tiltrådde som statsminister. Dette ble også dagen for at han måtte kalle inn til krisemøte i partiet fordi han mangler flertall for sitt eget budsjett.

Hva som nå skjer, er uvisst. Trolig vil han allerede i kveld varsle at hans regjering går av.

Vil kun sitte med eget budsjett

– Jeg kommer ikke til å bli sittende om Alliansen (de borgerlige partiene, red. anm.) sitt budsjett vinner, sa Löfven til Aftonbladet senest mandag.

Samtidig sa Löfven på pressekonferansen tirsdag kveld at det også finnes et alternativ hvor hans regjering blir sittende, men hvor de utlyser nyvalg til Riksdagen 29. desember.

Dersom Löfven går av og ikke danner ny regjering alene, uten Miljöpartiet, så åpner det opp for at de borgerlige partiene på ny kan ta regjeringsmakten.

– Dersom Socialdemokraterna tenker å danne regjering alene, så er våre Alliansen-partier større samlet sett, sa Moderaternas parlamentariske leder Anna Kinberg Batra på et pressetreff onsdag.

Moderaternas kandidat

Og nettopp Kinberg Batra kan være et aktuelt navn som ny statsminister i Sverige, dersom Löfven nekter å styre på det borgerlige budsjettet.

Kinberg Batra er 44 år gammel, siviløkonom og bor i Stockholm. Hun har vært Moderaternas gruppeleder i Riksdagen siden 2010. Hun er gift med komikeren David Batra.

Den andre potensielle statsministerkandidaten er Centerpartiets partileder Annie Lööf.

Sverigedemokraternas vikarierende partileder Mattias Karlsson under en pressekonferanse nylig. Foto:Pontus Lundahl,NTB scanpix

Årsaken til at Lööf kan være aktuell er at Alliansens tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt at han er ferdig som statsminister.

Frem til september var hun nærings- og regionminister i Allianse-regjeringen, og er i dag leder for Alliansens nest største parti.

Lööf er 31 år gammel og fra Värnamo i Jönkjöping. Hun gjorde seg bemerket i Norge også under valgkampen i høst da hun ble fysisk dyttet bort av Löfven under en partilederdebatt.

Skylder på Löfven

På spørsmål om hvor mye ansvar Sverigedemokraterna har for den pågående krisen, svarer vikarierende partileder Mattias Karlsson følgende på vei inn til avstemningen:

– Jeg synes ikke vi har det primære ansvaret. Det synes jeg er Stefan Löfven sitt ansvar, siden han ønsker å gjøre Sverige innvandringspolitikk ennå mer ekstrem, sier Karlsson.

– Hvorfor er innvandringspolitikken en god nok grunn til å felle en regjering?

– Fordi det påvirker så mange andre områder i samfunnet, svarer han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder