GJENNOMSLAG: Venstres nestleder Ola Elvestuen smiler etter kveldens valgdagsmåling. Foto: Krister Sørbø

Elvestuen: - Nå vil vi ha en helt annen kraft og tyngde

Venstre kan femdoble stortingsgruppen, og Frp er sikre på borgerlig regjering.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Med et klart blått flertall etter valgdagsmålingen har det vært mye jubel på de borgerlige valgvakene i kveld.

Venstre er storfornøyd med valgdagsmålingen, og ser frem til å styrke sin posisjon på stortinget med femdobling av stortingsgruppen dersom valgdagsmålingen blir valgresultatet.

FØLG OPPTELLINGEN HER

- Da er vi i posisjon til å få gjennomslag både for politikk og mennesker i den videre prosessen mot en ny regjering, sier nestleder Ola Elvestuen (V) til VG.

Storfornøyd

Med en valgdagsmåling på 5,7 prosent er ikke Venstre opp mer enn knappe to prosentpoeng siden katastrofevalget i 2009. Men da oppnådde ikke partiet den magiske sperregrensen med sine 3,9 prosent og måtte ta til takke med to mandater på Stortinget.

Nestleder Elvestuen er storfornøyd med valgdagsmålingen som presenteres nå klokken 21 i kveld.

- Dette er bra. Dette er et godt valg for oss dersom dette holder seg. I forhold til 2009 er det kjempebra. Vi kan være stolte av et parti som har stått på i hele valgkampen, sier Elvestuen.

- Nå vil vi ha en helt annen kraft og tyngde. Hvis dette står seg vil vi kunne være mye nærmere å gjennomføre våre målsettinger innen hovedområdene våre - klima, samferdsel, utdanning og forskning, sier Elvestuen.

Jens må gå av

Frp-veteran og rådgiver Tor Mikkel Vara lover borgerlig regjering og sier Jens Stoltenberg må gå av som statsminister.

- Ja, det er liten tvil om at han må gå av. Jeg er sikker på at det blir en borgerlig regjering. De blir enige, sier han og legger til:

- De har lovet så mye overfor velgerne, at det blir flaut hvis de ikke får det til.

Han sier det blir ny regjering, men at forhandlingene vi vise hva det blir.

- Det kan bli alt fra ett til fire partier i en ny borgerlig regjering. Det er usikkert. Forhandlingene vil vise det, sier han.

Frps valgkampsjef i Akershus, Tønnes Steenersen sier Frp er glade for en «massekoaslisjon», ifølge NTB.

- Ett mandat fra blå-blå-regjering, sier han, men legger til at han er godt fornøyd med den første prognosen til NTB.

På VGs målinger fikk Frp 14,8 prosent. Tidligere på kvelden berømmet Steenersen Venstre og KrF for å ha stått på i valgkampen for en firepartiregjering. Nå er han innstilt på at Frp skal regjere sammen med dem.

- Dette er ikke matematikk, men politikk. For første gang i vår historie har vi økt mot tampen av valgkampen, og kan gjøre vårt beste valg noensinne, sa tidligere nestleder i Frp, Per Arne Olsen, da den første prognosen var klar.

Venstre-veteran Odd Einar Dørum våger ikke å håpe på noe mer enn at partiet kommer på den riktige siden av sperregrensen denne gangen. Han nikket fornøyd da han nettopp fikk vite resultatet av valgdagsmålingen for Venstre, men også for KrF.

- Dette er over forventning, sier Dørum.

Ikke avgjort

Venstres førstekandidat i Akershus, Abid Raja, er en av de ti Venstre-mandatene som er inne på Stortinget, ifølge VGs måling.

- Hvis 5,7 blir Venstres resultat, da er det ikke mange som vil gå hjem herfra før langt på natt. Men andre målinger har oss farlig nær sperregrensen, så dette er ikke avgjort, sier Raja til VG.

- Hva er det viktigste Venstre kan bidra med i en ny, borgerlig regjering?

- Vi vil gjøre det lettere å skape en ansvarlig regjering som vil holde seg til handlingsregelen i den økonomiske politikken - og vi vil legge stor vekt på fornybar energi.

- Kan du sitte i en regjering med Frp?

- Vi ønsker å bidra til en ny, borgerlig regjering. Det har partiet stilt seg bak.

- Er du aktuell som statsråd?

- Jeg håper nå å kunne få plass på Stortinget for Akershus. Noe mer vil jeg ikke si om det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder