Europas mest høyrevridde regjering, ifølge Lysbakken

FIRE ÅR: Jens Stoltenberg (Ap) blir opposisjsonsleder etter at Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) har sagt at de nå danner regjering. Bildet er tatt valgnatten i år. Foto: TERJE BRINGEDAL

Stoltenberg: Klar for fire år i opposisjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier til VG at han forbereder seg på fire år i opposisjon, etter at Høyre, Frp, KrF og Venstre har lagt fram sin politiske avtale.

Artikkelen er over seks år gammel

- I valgkampen sa vi at det kom til å bli en borgerlig regjering dersom det ble borgerlig flertall, og at den ville bli dominert av Høyre og Frp. Det stemte. Så har Venstre og KrF valgt å være støttepartier fra Stortinget, og forpliktet seg til å gå i budsjettforhandlinger. Så får vi se hva som skjer, men jeg er forberedt på å lede Ap i opposisjon de neste fire årene, sier Stoltenberg til VG.

Stoltenberg uttaler seg nå om regjeringsgrunnlaget tirsdag ettermiddag, samtidig som Erna Solberg (H) opg Siv Jensen (Frp) starter regjeringsforhandlinger på Sundvolden hotel.

Ikke avklart

- Betyr det at Ap ikke har noen ambisjoner om regjeringsmakt før etter neste stortingsvalg?

- Vi har sagt at vi skal drive ansvarlig opposisjonspolitikk, se hva regjeringen kommer med og stemme for det vi er for. Så får vi se hva som skjer, mye er jo fortsatt ikke avklart.

- Er du fornøyd med at de legger handlingsregelen til grunn for sin økonomiske politikk, slik du krevde av Erna Solberg i valgkampen?

- Ja, jeg er glad for at de er enig om handlingsregelen, og at de sier at de vil følge opp Nasjonal Transportplan. Da vet vi at Frp må avlyse mye av sin politikk, for eksempel løftet om å avvikle bompenger. Så får vi avvente hva de ellers blir enige om.

- Har KrF og Venstre bundet seg for hardt til de to regjeringspartiene?

- Jeg vil ikke kritisere på autopilot, men vil komme tilbake og kommentere konkret politikk. Jeg nøyer meg med å konstatere at Venstre og KrF har valgt å være støttepartier for en regjering fra Høyre og Frp, så får vi se hva som skjer.

Usedvanlig svak

- Er denne regjeringen sterkere enn den som Ap var med på å felle i 2000, da du ble statsminister for første gang?

- Det var en usedvanlig svak regjering. Nå legger jeg til grunn at det er et flertall bak den nye regjeringen, og at det er de som bestemmer hva som skjer videre, sier Stoltenberg.

Han har tidligere varslet at han vil søke avskjed etter at statsbudsjettet er lagt fram mandag 14. oktober.

VGTV: Her varsler Stoltenberg at han går av

SV-leder Audun Lysbakken mener Høyre og Frp uten Venstre og KrF var det dårligste alternativet på borgerlig side.

Høyrevridd

- Vi får Europas mest høyrevridde regjering. Høyre og Frp kan slå seg sammen med Venstre i spørsmål om arbeidsliv, og gi oss en mørkeblå politikk der, og de kan samarbeide med Ap i miljøspørsmål og gi oss en grå politikk der. Jeg er bekymret, sier Lysbakken til VG.

- Vi vil være konstruktive i møte med Venstre og KrF i forsøk på å bremse Frp og Høyre, men jeg er spent på hva avtalen egentlig innebærer, fortsetter han.

- Det står at Venstre og KrF kan stemme mot regjeringen så lenge det ikke bryter med avtalen. Jeg håper de vil kunne stemme sammen med oss i de sakene der de er mest enige med oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder