DREPT: Tre personer ble drept om bord på bussen mandag kveld. Foto: FRODE HANSEN

Første asylutsending skjedde samme morgen som trippeldrapet

Bare timer før trippeldrapet, ble den første asylsøkeren uttransportert fra Årdal.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det bekrefter ledelsen i Hero overfor NRK.no
- Det jeg har fått stadfestet er at den aller første utsendingen noen gang fra mottaket i Årdal skjedde mandag morgen, sier Tor Brekke, fungerende administrerende direktør for Hero Norge til NRK.no.

Det fremgår ikke av NRK-saken om det var det en eller flere asylsøkere som ble sendt ut.

- Det en gjerne lurer på er om drapene er en desperat handling for å slippe uttransportering, sier Brekke videre til NRK.

Brekke sier at så langt mottaket kjenner til var det bare en person, lederen ved mottaket, som hadde kjennskap og var informert om politiets plan for utsending av 30-åringen.

- Utsendinger skaper uro

- Det vi vet er at slike utsendinger ofte skaper uro blant beboerne på mottaket. Det oppstår rykter og særlig de som venter på utsending blir nervøse og redde for at det er deres tur neste gang.

En 30 år gammel asylsøker fra Sør-Sudan er siktet for de grusomme drapene ombord i Valdresekspressen på vei til Oslo, dagen før han skulle hentes av lokalt politi og transporteres ut av Norge tirsdag.

Regionssjef i Hero, som driver mottaket i Årdal, Bente L. Dalåker, sier at mottaksleder var informert om at asylsøkeren skulle sendes ut av landet tirsdag.

- Men vi er helt sikre på at mottaksleder ikke har gitt den informasjonen videre til asylsøkeren. Dette har vi gått gjennom i vår evaluering i bakkant, sa Dalåker til VG tidligere i dag.

Det var mandag ettermiddag litt over klokken 17 at mannen tok livet av to medpassasjerer samt sjåføren på bussen.

Mannen skal ha blitt varslet for en tid tilbake om at han hadde fått endelig avslag på opphold, men i tråd med vanlig praksis skal ingen ha varslet mannen om dato for utkastelse.

Dalåker forteller at det er litt ulik praksis om politiet informerer dem om at asylsøkere skal sendes ut eller ikke.

- Noen ganger får vi beskjed om at en person er tenkt uttransportert den og den dagen, for at vi skal ha litt overblikk over hvor vedkommende er, men andre ganger får vi ikke vite noe, sier Dalåker.

Hindre avsløring ved uhell

Men intern praksis er at det kun er mottaksleder som får informasjonen i de tilfellene hvor de varsles.

- Det er nettopp for å hindre at informasjonen sprer seg, og hindre at noen avslører det ved et uhell, sier Dalåker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder