FILMER DRAMAET: Her starter den private sikkerhetsagenten jakten på barnefaren i Hinokicho park i Tokyo i Japan. Mannen i 30-årene får vite at han er internasjonalt etterlyst for barnebortføring, men forsøker å løpe bort med sønnen (2) i armene. Agenten har festet et videokamera på brystet for å dokumentere operasjonen. Se filmen på VGTV. Foto: ABP World Group

Myndighetene advarer mot privat henting av bortførte barn

I over 12 år har det norske sikkerhetsselskapet ABP World Group reist verden rundt og hentet bortførte barn hjem til Norge - mot norske myndigheters anbefalinger.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Myndighetene mener konsekvensene av slike operasjoner kan være traumatisk for et barn.

BAKGRUNN: Hentet bortført sønn (2) med makt

- I tillegg kan slike aksjoner være straffbare i vedkommende land, noe som igjen kan føre til straffeforfølgning og utlevering av den forelderen som har satt i gang oppdraget, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard ved Justis- og beredskapsdepartementet til VG.

Direktør Martin Waage i ABP World Group forstår departementets synspunkter, men påpeker at det å løse bortføringssaker gjennom offisielle kanaler internasjonalt ofte tar måneder og år uten at det ender med en tilbakeføring.

- Leker ikke Gud

- Vi er ingen cowboyer, men foreldrenes siste utvei. Det er viktig for oss å ta grep før barnet blir fremmed for forelderen hjemme. Myndighetene bør tenke på hvor traumatisk det er for et barn å vokse opp med en sosiopat eller psykopat, som kan være tilfelle i svært mange saker, sier Waage til VG.

Hvert år gjennomfører agenter fra det private sikkerhetsselskapet om lag 60 operasjoner hvor barn hentes tilbake til hjemlandet over hele verden. 4-6 av disse barna er norske og prisen per oppdrag varierer fra 60.000 kroner til 1,5 million kroner.

- Hvordan kan dere avgjøre om barnet har det best hos den parten dere bistår?

- Det er alltid vanskelig for oss. Vi kan ikke leke «Gud», men forholder oss til rettslige prosesser og går aldri til aksjon uten at faren eller moren har fått full omsorgsrett av domstolen. Det må være på plass, svarer Waage.

- Hvordan føles det å involvere seg i foreldrekonflikter og ta et barn fysisk fra far eller mor?

- Det er uproblematisk. I mine øyne er en barnebortfører en kriminell som har gjort en straffbar handling som er utilgivelig og som vedkommende må stå til rette for. Jeg har likevel full forståelse for at det er følelser på begge sider, men kidnapping er noe av det mest brutale man kan gjøre mot et barn, svarer Waage.

Totalt består selskapet av ni agenter med bakgrunn fra blant annet forsvaret og politiet. To av dem sitter fengslet i Tunisia etter å ha blitt pågrepet og mistenkt for planlegging av en operasjon da de var på oppdrag for en norsk mor i fjor høst.

- Det er alltid en risiko. De er ikke dømt og vi jobber med å få dem ut. Alle ansatte er folk som alltid har jobbet på riktig side av loven og som har en sunn oppfattelse av lov og rett, sier Waage, som påpeker at de har takket nei til oppdrag som har vært for risikable.

Under operasjonen i Japan fikk barnemoren utstedt et nødpass til sønnen ved den norske ambassaden.

UD fraråder

- Vi fraråder bruk av private sikkerhetsselskaper i barnebortføringssaker fordi det kan medføre straffeansvar i og i enkelte tilfeller komplisere saken. Når det gjelder utstedelse av nødpass er det kravene i passloven som gjelder. Norske statsborgere har krav på å få utstedt pass hvis kriteriene er oppfylt, sier underdirektør Frode Andersen i kommunikasjonsenheten i Utenriksdepartementet.

Passloven i Norge står sterkt og nordmenn kan kun nektes pass hvis de er under straffeforfølgelse eller fradømt retten til pass.

- Vi er ikke i en situasjon hvor vi kan nekte pass hvis en aleneforsørger kan dokumentere at vedkommende har full omsorgsrett, sier Andersen.

364 barn bortført

Siden 2005 har 364 barn blitt bortført fra Norge. Det betyr at det i gjennomsnitt bortføres i underkant av 50 barn fra Norge hvert år, og tallet er trolig noe høyere siden ikke alle sakene registreres av myndighetene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder