Rødt-politikeren: - Åpenbart forsøk på politisk knebling

Carl I. Hagen: - Jeg føler meg sveket

BLIR POLITISAK: Rødt offentliggjorde i januar store deler av kommunerevisjonens gjennomgang av den såkalte Lindebergsaken, et dokument som var unntatt offentlighet. Nå blir Rødts gruppeleder i Oslo, Bjørnar Moxnes, anmeldt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Anmelder Moxnes for brudd på taushetsplikten

Onsdag kveld stemte Oslo bystyre for å anmelde en av sine egne politikere, Rødts gruppeleder Bjørnar Moxnes.

  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge Aftenposten var det kun Rødt og SV som stemte imot, men de skal ikke ha vært i nærheten av å få flertall.

Bakgrunnen for beslutningen er at Rødt i januar i år la ut store deler av kommunerevisjonens gjennomgang av Lindebergsaken på sine nettsider. Disse dokumentene var unntatt offentlighet.

- Det som skjedde var at et flertall brukte makten sin til å sende politiet på en opposisjonspolitiker, og det mener jeg er et åpenbart forsøk på politisk knebling. Det er også en straff for at vi har offentliggjort tjenestefeil som rammer helt opp til øverste byråd, sier Moxnes til VG etter at bystyret hadde talt.

Hjelpepleier beskyldt for overgrep

I november 2011 ble Stig Berntsen, da hjelpepleier ved Lindeberg omsorgssenter, beskyldt for å ha begått overgrep mot to av beboerne.

Han ble politianmeldt og mistet jobben. Etter at politiet henla saken mot hjelpepleieren i juni 2012, kjempet Berntsen for å få tilbake jobben.

- JEG ER USKYLDIG: Hjelpepleier Stig Berntsen hevdet sin uskyld i VG 14. mars 2012. Foto: FAKSIMILE


Etter nesten halvannet års kamp, fikk han det i november i fjor. Saken fikk etter hvert navnet Lindebergsaken.

Byrådslederen fikk kritikk

I mai 2012 ble det imidlertid vedtatt at bystyrets granskingsinstans Kommunerevisjonen skulle inn i saken, etter at Helse- og sosialkomiteen (HSK) i Oslo kommune hadde engasjert seg sterkt i Sykehjemsetatens (SYE) håndtering av den.

Saksbehandlingen ble gransket og endte med en rapport på 91 sider. Denne rapporten er det Moxnes nå vil bli politianmeldt for å ha lagt ut store deler av på Rødts hjemmesider - usladdet.

I rapporten fikk både eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) kritikk for sin håndtering av saken.

- Oslo kommune har fått en gigantisk skandale i fanget, og så velger man å gå løs på han som gir innsyn til folket. Det er en politisk motivert handling, sier Moxnes til VG.

- Avslørt, men hemmeligholdt

Ifølge Aftenposten var de fleste som tok ordet i bystyrets debatt i kveld, kritiske til gruppelederens offentliggjøring. Flere skal imidlertid ha satt spørsmålstegn ved om det er riktig at bystyret skal vedta å anmelde en folkevalgt.

Avisen skriver at Moxnes ble erklært inhabil under avstemningen. Han fikk likevel komme til ordet før bystyret gikk til avstemning.

- Vi har offentliggjort store deler av rapporten. Mulige tjenestefeil helt opp til byråden ble avslørt, men hemmeligholdt. Vi har gjort befoklningen oppmerksom på dette. Opplysninger om pasienter er fremdeles sladdet, sa Moxnes før avstemningen, ifølge Aftenposten.

- Men du har brutt vedtaket om at rapporten skulle unntas fra offentligheten. Angrer du etter det som har skjedd i kveld? spør VG.

- Nei. Jeg mener det er viktig å gi befolkningen innsyn i det som er tjenestefeil helt opp til byrådet. Jeg frykter ingen rettssak, tvert i mot kan det være interessant å få belyst dette, sier Moxnes.

- Prinsipielt problematisk

Han skal også ha understreket at det bør være høy terskel for at et folkevalgt organ skal anmelde en av sine egne.

- Jeg tror ikke det har skjedd før at et kommunestyre har vedtatt å politianmelde en folkevalgt. Det er prinsipielt problematisk. Enhver som mener at jeg har gjort noe ulovlig kan politianmelde meg, men det som er spesielt er å gjøre en politisk sak ut av det, sier Moxnes.

Carl I. Hagen har tidligere engasjert seg sterkt i Lindebergsaken, i likhet med Moxnes. Under debatten skal han imidlertid ha vært svært kritisk til Rødts publisering.

- Jeg sto sammen med Moxnes i Helse- og sosialkomiteen da vi behandlet disse sakene. Jeg var med på å kreve innsyn i disse dokumentene. Det ble av og til nektet med den begrunnelsen at det kunne bli offentlig. Vi kjempet under et løfte om at vi skulle holde opplysningene taushetsbelagt. Jeg føler meg sveket av Bjørnar Moxnes. Han lekker det med viten og vilje og forsett, sa Hagen, ifølge Aftenposten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder