Erna om reservasjonsrett: Stoltenberg overdriver

Statsminister Erna Solberg (H) sier Arbeiderpartiet ikke forstår hva regjeringen egentlig har foreslått.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Klokken 10 onsdag møtte statsministeren til spontanspørretimen i Stortinget. Der ble spørsmålet om reservasjonsrett for fastleger et hett tema.

Stoltenberg: - Helt feil retning

På spørsmål fra Jens Stoltenberg (Ap) gikk Erna Solberg til motangrep på Arbeiderpartiet.

- Regjeringen vil svekke kvinners rettighet til abort. Det er helt feil retning, sa Stoltenberg.

- Å si at regjeringens forslag svekker kvinners rett til abort, er å overdrive innholdet. Vi foreslår ingen svekkelse av abortloven. Reservasjonsretten, eller muligheten, svekker ikke kvinners rett til abort, understreket Solberg.

Skeptisk til kommunale avgjørelser

Stoltenberg mener derimot at regjeringen forsøker å skyve fra seg ansvaret for et svært viktig spørsmål.

- Det er veldig viktig at vi er tydelige på at det er kvinners rettigheter som er viktigere enn legers behov for reservasjon. Jeg har stor respekt for at abort er et viktig samvittighetsspørsmål. Det er et viktig spørsmål som Stortinget bør behandle, og ikke noe vi delegerer ut til kommunene. Da blir det en svært ulik praksis, sa Stoltenberg.

Abortopprør blant landets ordførere

Onsdag skriver VG at 165 av 187 ordførere landet rundt sier blankt nei til å gi fastleger i sine kommune rett til å reservere seg mot å henvise til abort.

Det er helseminister Bent Høie (H) som foreslår å innføre denne retten. Bakgrunnen for forslaget er at Kristelig Folkeparti fikk presset gjennom reservasjonsretten i regjeringsforhandlingene etter valget.

- Prinsippløst tull

- Er det ikke på tide å stoppe dette prinsippløse tullet når så mange ordførere, også fra Høyre, sier nei? ville stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) vite.

Hun kritiserte at regjeringen legger opp til at både fastlegen og kommunens sympatier skal avgjøre i reservasjonsspørsmålet.

- Jeg mener abortspørsmålet ikke berører av det forslaget vi har i dag. Vårt forslag sikrer kvinner full rett til abort og bedrer kvinner stilling, svarte Erna Solberg.

- Er det ikke litt vel arrogant av statsministeren å si at disse ordførerne ikke forstår hva det handler om? spurte Andersen videre.

- Jeg har ikke sagt det, men at jeg skal bruke tid på å snakke om hva konsekvensene for forslaget faktisk er, svarte statsministeren.

Overrasket over mangel på ydmykhet

Torgeir Micalesen (Ap) i Helse- og omsorgskomiteen sa i spørretimen at han aldri har erfart en sak som har skapt så voldsomme reaksjoner i løpet av sin politiske karriere.

- Det er overrakende at vi opplever en statsmininister som er så lite ydmyk, som antar at det er folk i hennes egne rekker som ikke har forstått hva dette handler om. Jeg tror de forstår det utmerket godt, sa Micaelsen fra talerstolen.

- Hvis dette er en største debatten representanten Micaelsen har vært borti, vil jeg si at jeg har vært oppi tøffere debatter enn dette, svarte Solberg.

- Ikke tilbake til strikkepinnetiden

Olaug V. Bollestad (KrF) i Helse- og omsorgskomiteen roste Erna Solberg for hvordan hun har forklart seg i reservasjonssaken. Hun mener at debatten har «tatt helt av» og ville vite hvordan statsministeren skulle unngå en heksejakt på fastlegen som reserver seg.

- Når jeg ser folk som sier at vi er kommet tilbake til strikkepinnesamfunnet, synes jeg man bruker virkemidler i politiske debatten som skaper mer engstelse blant kvinner enn å bidra til en god politisk debatt. Dette er ingen tilbakegang til strikkepinnetiden.

Skei Grande ferdig snakket

- Jeg skal ikke spørre om reservasjonsretten; jeg har en sterk følelse av at jeg har diskutert dette med statsministeren før, sa Venstre-leder Trine Skei Grande i spørretimen.

Venstre nektet i september i fjor å signere samarbeidsavtalen med regjeringen og Kristelig Folkeparti om reservasjonsrett for fastleger.

Nå varsler Kristelig Folkepartis ledelse at de ikke er fornøyde med regjeringens forslag.

- Jeg kan ikke se ordningen slik han foreslår den gir en reell reservasjonsadgang, sier KrFs fungerende partileder Dagrun Eriksen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder