ALVORLIG SYK: Personen som fotograferte katten lot den være inne en stund, da den gjorde fra seg på gulvet ble den kastet ut, ifølge Dyrebeskyttelsen Bergen og Hordaland. Foto: Dyrebeskyttelsen / NOAH

Dyrebeskyttelsen: Ingen ville hjelpe «Prinsen»

Vandret samme strekning i månedsvis

Døde av sult og kulde

Bildet av den syke og pjuskete hannkatten som vil inn har engasjert tusenvis det siste døgnet.

  • Katrine Asheim
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Den skrikende katten har blitt et symbol utad for alle forlatte og hjemløse katter i Norge, mener Bodil Eikeset, leder i Norsk Huskattforening.

Katten vandret opp og ned i samme gate på et tettsted i Os kommune, den skal ha dukket opp en gang i fjor høst, opplyser Dyrebeskyttelsen, avdeling Bergen og Hordaland. Det var Finnmark Dagblad som først omtalte saken i går.

Dyrebeskyttelsen fikk vite om kattens kritiske tilstand fredag kveld. Lørdag formiddag ble den funnet død i en garasje.

-Alle så den, alle viste om den. Ingen reddet den før det var for sent, sier Eikeset.

Hun sier personene som bodde i gaten der katten streifet har kommet med en kollektiv unnskyldning.

«Prinsen» med svovelstikkene

Inger Johanne Graff, leder i Dyrebeskyttelsen Bergen og Hordaland, forteller det har vært trist stemning på kontoret de siste dagene.

- Jeg håper inderlig folk tar lærdom av dette. Her er den virkelige historien om piken med svovelstikkene: Alle snudde ryggen til, sier Graff.

På lokalavdelingen har de døpt katten «Prinsen», forteller hun.

Dette sier dyrevelferdsloven :« Alle borgere i landet har hjelpeplikt når de finner dyr som lider. Kommer du over et sykt eller skadet dyr, skal du hjelpe det så langt du kan. I tillegg skal du melde fra til eier, alternativt veterinær eller politiet dersom eieren ikke er kjent.»

10.000 hjemløse katter

NOAH og Norges Huskattforening antar det er om lag 10.000 hjemløse katter som lever utendørs i Norge til en hver tid.

TAM OG KOSETE: Her er hannkatten fotografert ved en tidligere anledning. Den skal ikke ha vært menneskesky da den dukket opp i gata i fjor, ifølge Dyrebeskyttelsen. De har nå snakket med flere som kjente til katten. Foto: Dyrebeskyttelsen / NOAH

I mange tilfeller blir dyrene forlatt når eierne skal skifte bolig. Det er også vanlig at kattunger blir sluppet ut i det fri for tidlig og ikke finner tilbake til sitt egentlige hjem, informerer Norsk Huskattforening.

- Kattunger har ikke utviklet skikkelig stedsans før de er nærmere et år, sier Eikeset.

Hun råder alle katteeiere til å ID-merke kjæledyret sitt før det får utforske nærområdet. Eikeset anbefaler også at man blir med pusen ut de første gangene.

Har du mistet eller funnet et dyr? Besøk VGs savnet og funnet-tjeneste: Dyrebar.

Savner handling fra Mattilsynet

- Det er lett å fraskrive seg ansvar når alt blir statistikk og paragrafer, derfor er denne enkeltsaken viktig - for å vise et tydelig bilde på skjebnen så mange katter får, sier Siri Martinsen i NOAH.

Martinsen mener det er kritikkverdig at Mattilsynet ikke tar noe ansvar ovenfor disse dyrene. NOAH etterlyser en human politikk ovenfor hjemløse katter.

- Ofte ender det opp med avlivning når det offentlige trer inn, sier Martinsen.

- Mattilsynet arbeider ut i fra de rammene og bevilgningene vi er gitt. Om noen finner et sykt eller skadet hjemløst dyr og det må avlives, dekker vi kostnadene. Vi har ikke noe apparat eller struktur til å utføre andre tiltak, men er selvsagt positive til at det bevilges mer penger til dette, sier Ole Fjetland i Mattilsynet.

- Vi har lokale samarbeid med Dyrebeskyttelsen og andre frivillige dyrevernorganisasjoner - og jobben de gjør er kjempeviktig, sier Fjetland.

VG har vært i kontakt med Landbruks- og matdepartementet. De hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Dette skjedde med «Prinsen»:

*Ved en tilfeldighet oppdaget en frivillig i Dyrebeskyttelsen at bildet av pusen var delt på Facebook.

*Kvinnen som tok bildet skal ha latt katten få komme innendørs, men kastet den ut igjen da den gjorde fra seg på gulvet.

*Sent fredag kveld blir det satt i gang akutt leting i området der katten holdt til. Dyrebeskyttelsen kontakter også veterinær som er klar til å hjelpe. Letingen pågår til langt utover natten, men pusen er ikke å se, opplyser Inger Johanne Graff.

*Klokken halv to lørdag formiddag tikker denne beskjeden inn til Dyrebeskyttelsen:

«Pusen lå i en sin egen urin i en sofa utenfor et hus. Når eierne kom ut løp pusen avgårde. Litt senere ble den funnet i en garasje, døende. Den døde der og politiet kom og hentet den.»

"Det er nå kjent hvem som i utganspunktet eide katten, de forlot pusen da de skulle flytte. Beboerne i området skal ha vært rådville etter å både ha konfrontert eierne og kontaktet Mattilsynet. Mattilsynet skal ha blitt varslet om saken allerede i fjor vår. Saken anmeldes." opplyser Bodil Eikeset i Norsk Huskattforening.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder