FÅR STØTTE: Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn, får massiv støtte og ros for å gi andre som utsette for seksuelle overgrep styrke og håp om en bedre fremtid, når hun nå forteller åpent om en barndom hvor hun ble utsatt for seksuelle overgrep. Foto: JAN PETTER LYNAU
FÅR STØTTE: Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn, får massiv støtte og ros for å gi andre som utsette for seksuelle overgrep styrke og håp om en bedre fremtid, når hun nå forteller åpent om en barndom hvor hun ble utsatt for seksuelle overgrep. Foto: JAN PETTER LYNAU

Rieber-Mohn: - Jeg drømte om å bli voksen, så jeg kunne komme meg vekk

INNENRIKS

I det sterke intervjuet på TV 2 søndag fortalte Libe Rieber-Mohn flere detaljer fra sin ødelagte barndom.

  • Erik Samland
Publisert: Oppdatert: 03.03.14 00:21

Lørdag ble det kjent at Libe Rieber-Mohns stefar misbrukte henne seksuelt gjennom flere år av hennes barndom.
Da TV 2-programmet «Vårt lille land» ble sendt søndag kveld kom det frem flere grusomheter fra Ap-profilens oppvekst frem.

Overgrepene gjorde henne sårbar, forvirret og lukket.

I 12-årsalderen begynte hun å drikke alkohol og røyke hasj sammen med eldre ungdommer. De trengte penger og etter hvert ble også prostitusjon en del av livet til kvinnen som i dag er Oslos varaordfører.

- Det var et åpent barneprostitusjonsmiljø, som jeg var en del av, sa Rieber-Mohn.

- Jeg følte skam

Libe Rieber-Mohn vokste opp på Bogerud og Bøler på Oslo øst. Selv om foreldrene skilte seg bodde likevel Rieber-Mohn, foreldrene og stefaren under samme tak. Oslos varaordfører stoler på sine foreldre når de i dag sier at de ikke visste om overgrepene. Til TV-kanalen sier hun at hun aldri fortalte foreldrene om voldtektene. Misbruket fortsatte frem til stefaren døde. Da var hun 16 år gammel.

- Jeg følte skyld. Jeg følte skam. Jeg følte at noe var galt med meg. Jeg følte at jeg ikke var verdt noen ting. Og at det ikke var noen som brydde seg.
Libe Rieber-Mohn skrev lørdag følgende på sin Facebook-side:

«Jeg har gruet meg til morgendagen, og jeg hadde bestemt meg for å ikke si noe før «Vårt lille land» ble vist, men fordi jeg har blitt så rørt og overveldet over alle reaksjoner allerede nå; så tusen, tusen takk. Jeg gruer meg litt mindre til i morgen.»

Visste ikke om historien

Daglig leder av Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep i Tromsø, Lene Sivertsen, sier den åpenheten Libe Rieber-Mohn viser er av stor betydning.

- Dette gir de som utsettes for overgrep et håp om at det er mulig å leve et liv etterpå, sier Sivertsen.


Oslo-ordfører Fabian Stang jobber sammen med varaordfører Liebe Riber-Mohn i det daglige, men visste ikke noe om denne tøffe historien fra hennes barndom.

- Samtidig er jeg ikke så overrasket over at Libe har noen tunge ting i bagasjen sin. For den omtanken hun viser sine medmennesker er så ekte og varm, og det er noe vi ofte ser hos mennesker som selv har gått gjennom tøffe opplevelser, sier Stang.

- Det er ofte de som blir flinkest til å ta være på andre, og jeg ser hvor opptatt hun er av de som sliter, legger Stang til.

- Respekt!

Også statsminister Erna Solberg (H) mener Libe Rieber-Mohn bidrar sterkt til å hjelpe andre ved å stå frem med sin historie fra oppveksten.

«Utrolig sterk historie, Viktig at vi snakker om vold og misbruk i nære relasjoner. Din historie hjelper andre. Respekt!, skriver statsministeren i en melding til Rieber-Mohn på Twitter.

- Det er ikke mulig å ikke bli berørt av historien, sier statsministeren til TV 2.

Stolt

Partileder Jens Stoltenberg (Ap) sier til TV2 at han er stolt av Libe Riber-Mohn.

- Det er sterkt og flott at hun forteller åpent om overgrep. Åpenhet bidrar til å gjøre det lettere for andre å stå og si ifra og fra. Dette er noe som rammer mange. Da hjelper det at noen folk som Libe velger å stå fram og fortelle, sier Stoltenberg.

Libe Rieber-Mohn har vært statssekretær i Stoltenbergs regjering og styrt Norges innvandrings- og integreringspolitikk. Nå er hun varaordfører i Oslo. Hun er Arbeiderpartiets fremste kandidat i kampen for å overta makten i hovedstaden. Gift med ungdomskjæresten Rune Bjerke. Han er øverste sjef i Norges største finanskonsern, DnB. Sammen har de to voksne barn.

Her kan du lese mer om