ENGASJERT: Ulrik Imtiaz Rolfsen har lenge jobbet med en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.
ENGASJERT: Ulrik Imtiaz Rolfsen har lenge jobbet med en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge. Foto:HELGE MIKALSEN,VG

Tingretten: PST får se Rolfsen-opptak

Filmskaperen: – Farlig for demokratiet

INNENRIKS

PST får se opptakene som skal vise en terrorsiktet 18-åring på vei til Syria. Videofilene er beslaglagt fra filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Publisert: Oppdatert: 26.06.15 12:26

Det besluttet Oslo tingrett fredag. Opptakene skal ifølge kjennelsen blant annet inneholde et intervju med den siktede 18-åringen.

– Vi tar avgjørelsen til etterretning, men kommer til å anke, sier Rolfsens advokat Kim Gerdts til VG.

Rolfsen selv opplyser at kjennelsen allerede er anket.

– Jeg anser at jeg kan påberope meg kildevern. Jeg mener det er prinsipielt farlig for demokratiet at politiet kan beslaglegge upublisert materiale på den måten. Dette kan også få store implikasjoner på pressens arbeid, sier han til VG.

PST: 18-åring ville slutte seg til IS

Mandag for snart tre uker siden gjennomførte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en razzia hjemme hos filmskaperen, som jobber med en dokumentar om Profetens Ummah og deres talsmann Ubaydullah Hussein.

Razziaen viste seg å være knyttet til pågripelsen av den 18 år gamle nordmannen i Gøteborg tidligere samme dag.

Han er siktet for å ville slutte seg til en terrororganisasjon: PST mener mannen var på vei til Syria for å slutte seg til IS.

Hevdet han skulle jobbe humanitært

18-åringen nekter straffskyld og begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet i Oslo tinghus to dager senere.

Han skal ha hevdet i avhør at han ville reise til Syria for å hjelpe befolkningen humanitært. Videre skal han ha sagt at han ikke hadde planer om å knytte seg til IS.

Les også: Slik var 18-åringens Syria-planlegging

Politiadvokat Line Nyvold Nygaard i PST begjærte 18-åringen varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks-, og medieforbud.

I tillegg begjærte politiadvokaten full isolasjon i de to første ukene. Hun fikk medhold i retten for dette.

– Min klient har ingen problemer med at PST får se materialet, da det vil belyse hans uskyld. Samtidig er det uforståelig hvorfor PST behøvde å foreta en razzia hos journalisten i forkant, sier 18-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, til VG.

Har ligget forseglet

Ifølge uttalelser fra Rolfsen var hans kamerateam med 18-åringen da han dro til Gøteborg. Ubaydullah Hussein skal også ha vært med i følget, ifølge Rolfsen, og flere timer fra turen ble filmet. Hussein har avvist å kommentere noe rundt den påståtte Gøteborg-turen og siktelsen mot 18-åringen.

Kommentar: PST på utrygg grunn

Det filmede materialet har i nesten tre uker ligget forseglet hos PST i påvente av at retten skulle ta stilling til om etterforskerne kan se gjennom det.

«Det beslaglagte materialet, som inneholder blant annet et intervju med NN (18-åringen, journ. anm.), antas å ha betydning som bevis i saken. Videre vises det til at det beslaglagte materialet antas å ha betydning som bevis i etterforskning mot andre som er mistenkt for å rekruttere medlemmer til terrororganisasjon,» skriver tingretten i den ferske kjennelsen, som gir PST lov til å opprettholde beslaget.

Videre går det frem av kjennelsen at Rolfsens advokat har anført at opptakene av 18-åringen kan bidra til å avdekke andre til nå ukjente kilder. Tingretten skriver at Rolfsen, som dokumentarfilmskaper, kan påberope seg kildevernet etter straffeprosessloven.

De mener imidlertid at bestemmelsen ikke kommer til anvendelse i denne saken, fordi de andre personene som er med på opptakene er kjent ut fra sakens dokumenter.

– Rolfsen, er det kilder på opptakene med en identitet som ikke er kjent?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier filmskaperen til VG.

Kommentar: PST kan ikke opptre på denne måten

Vitne

Rolfsen selv skrev på Twitter etter razziaen at han ikke var mistenkt for noe, men kun ble ansett som et vitne.

– PST-razzia som vitne fordi jeg lager en dokumentar om Ubaydullah Hussain og Profetens Ummah og Norges evner til å takle situasjonen, skrev han.

43-åringen er fra tidligere kjent for spillefilmer som «Izzat», «Haram» og «Den siste revejakten», samt NRK-serien «Taxi».

– Jeg ville selvfølgelig ikke gi videofilene fra meg, sa den prisbelønte
filmskaperen til VG om de beslaglagte videofilene dagen etter razziaen.

– Det som bekymrer meg, er at jeg med dette ikke har mulighet til å snakke med folk, uten at de kan være trygge på at det er fortrolig.

Her kan du lese mer om