KAMP OM ELVEN: Talsmann og frontfigur i Miljøpartiet de grønne, Rasmus Hansson tilbake ved Altaelva. Foto:Terje Mortensen,VG

Her startet Hanssons grønne eventyr

ALTA (VG) De grønne fosser frem på meningsmålingene. For frontfigur Rasmus Hansson startet den politiske oppvåkningen ved Altaelva.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Blikket til Rasmus Hansson veksler mellom å speide utover Altaelva og ned på et gammelt bilde. Foran ham blinker solen i krusningene på verdens beste lakseelv, og fra fanget kikker aktivister fra Alta-aksjonen opp mot ham.

Bakgrunn: Ville bruke soldater mot Alta-demonstranter

I midten av bildet lener en ung mann med hodet fullt av krøller seg frem.

– Her var det mange gamle kjenninger gitt. Og der er Britt, sier han og peker på sin daværende kjæreste, i dag hans kone, som sitter ved hans side på det gamle bildet.

Hansson og kjæresten var blant de første demonstrantene som kom utenbys til Alta-aksjonen i 1979. Begge var biologistudenter og opptatt av den spirende miljøkampen.

VGs valgturné: Se dagens sending fra Tromsø her

GAMLE MINNER: Hansson kikker på et gammelt bilde fra Altaaksjonen. I midten stikker hans eget, krøllete hode frem. Foto:Terje Mortensen,VG

Gjennom de dramatiske aksjonene, der aktivister lenket seg fast i protest mot utbyggingen av demningen og kraftverket, våknet Hanssons politiske engasjement.

– Vi snakker om «før og etter Alta». Slik ble det for oss, og for veldig mange andre.

– Vi tapte kampen mot demningen, men aksjonen betydde at naturvern, energidebatt og urfolks rettigheter ble satt i en politisk sammenheng. Sånn sett ble det et vannskille.

Disktuér saken i sosiale medier under #vgvalg

Mer forståelse

Hansson mener et resultat av Altaaksjonen var en mer helhetlig forståelse av at miljøpolitikk angår hele samfunnet.

For ham selv gikk veien videre inn i byråkratiet i miljørelaterte jobber, frem til han i 2000 ble leder i WWF, og i 2013 gikk inn i Miljøpartiet de grønne (MDG).

De siste månedene har partiet nådd stadig nye høyder på meningsmålingene. På en måling i VG søndag fikk MDG 5,2 prosent. Ved forrige kommunevalg fikk partiet 0,9.

– Vi ser en klar tendens over tid på at vi ligger mellom 4 og 6 prosent på flere målinger, men så vet vi at vi har en jobb å gjøre for å holde på alle velgerne som sier at de skal stemme på oss.

Som deres eneste stortingspolitiker og talsmann reiser Hansson rundt i landet «som åte for å lokke til seg journalister», som han sier.

Frykter «hybrid-laks»

Fokuset er på lokalvalgkampen. Og i Alta er det nok en gang vassdraget som står i fokus.

Daglig leder i Alta Laksefiskeri IS, selskapet som forvalter fiskerettighetene i elven, Tor-Erland Nilsen, sier de har sett store rømninger fra oppdrettsnæring innta elven hvert år de siste årene.

NESTE GENERASJON: Hansson (60) med de lokale MDG-politikerne Miriam Akkouche (20), som er kandidat til kommunestyret i Alta, og Arne Liaklev (45), som er kandidat til fylkestinget. Foto:Terje Mortensen,VG

– Før hadde vi to typer laks her: Storlaks på over syv kilo, og smålaks på rundt tre-fire kilo. Nå får vi laks på fem-seks kilo. Vi frykter det er en hybrid, en blanding av villaks og oppdrettslaks, sier han.

Les også: Fiskere i Altaelva fortviler over «hybrid-laks»

MDG har tatt til orde for å stanse utbygging av oppdrettsnæring inntil rømming og problemer med lakselus er under kontroll.

Valgturne i nord. Terje Mortensen og Nilas Johnsen. Foto: Frithjof Jacobsen Foto:Terje Mortensen,VG

– Det de lokale fiskerne ser her, må tas på alvor. Oppdrettsnæringen i Altafjorden må ikke få true villaksen i Altaelva, en av våre viktigste lakseelver, sier Hansson.

Lakseelven vekker sterkt engasjement lokalt. For MDGs 1.-kandidat i Alta, 20 år gamle Miriam Alkouche, kan det bety en plass i kommunestyret.

– Vi ser at oppslutningen er økende, akkurat nå kan vi få inn to representanter, sier hun.

I en rekke storbyer, ikke minst i Oslo, kan MDG havne på vippen. Men hvilken vei de da vil gå, vil ikke Hansson svare klart på.

– Vi er blokkuavhengige, og vi blir ikke sosialister av at mange parti på høyresiden har dårligere miljøpolitikk enn partiene på venstresiden, sier Hansson.

– Vi vil utfordre begge blokker på å bedre miljøpolitikken sin, og vil samarbeide der vi får best uttelling for miljøet og for vår politikk. Men de vurderingene gjør vi lokalt etter valget.

Les også: Alf er Finnmarks sterke mann

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder