KAMP OM ELVEN: Talsmann og frontfigur i Miljøpartiet de grønne, Rasmus Hansson tilbake ved Altaelva. Foto:Terje Mortensen,VG

Her startet Hanssons grønne eventyr

ALTA (VG) De grønne fosser frem på meningsmålingene. For frontfigur Rasmus Hansson startet den politiske oppvåkningen ved Altaelva.

Publisert:

Blikket til Rasmus Hansson veksler mellom å speide utover Altaelva og ned på et gammelt bilde. Foran ham blinker solen i krusningene på verdens beste lakseelv, og fra fanget kikker aktivister fra Alta-aksjonen opp mot ham.

Bakgrunn: Ville bruke soldater mot Alta-demonstranter

I midten av bildet lener en ung mann med hodet fullt av krøller seg frem.

– Her var det mange gamle kjenninger gitt. Og der er Britt, sier han og peker på sin daværende kjæreste, i dag hans kone, som sitter ved hans side på det gamle bildet.

Hansson og kjæresten var blant de første demonstrantene som kom utenbys til Alta-aksjonen i 1979. Begge var biologistudenter og opptatt av den spirende miljøkampen.

VGs valgturné: Se dagens sending fra Tromsø her

GAMLE MINNER: Hansson kikker på et gammelt bilde fra Altaaksjonen. I midten stikker hans eget, krøllete hode frem. Foto:Terje Mortensen,VG

Gjennom de dramatiske aksjonene, der aktivister lenket seg fast i protest mot utbyggingen av demningen og kraftverket, våknet Hanssons politiske engasjement.

– Vi snakker om «før og etter Alta». Slik ble det for oss, og for veldig mange andre.

– Vi tapte kampen mot demningen, men aksjonen betydde at naturvern, energidebatt og urfolks rettigheter ble satt i en politisk sammenheng. Sånn sett ble det et vannskille.

Disktuér saken i sosiale medier under #vgvalg

Mer forståelse

Hansson mener et resultat av Altaaksjonen var en mer helhetlig forståelse av at miljøpolitikk angår hele samfunnet.

For ham selv gikk veien videre inn i byråkratiet i miljørelaterte jobber, frem til han i 2000 ble leder i WWF, og i 2013 gikk inn i Miljøpartiet de grønne (MDG).

De siste månedene har partiet nådd stadig nye høyder på meningsmålingene. På en måling i VG søndag fikk MDG 5,2 prosent. Ved forrige kommunevalg fikk partiet 0,9.

– Vi ser en klar tendens over tid på at vi ligger mellom 4 og 6 prosent på flere målinger, men så vet vi at vi har en jobb å gjøre for å holde på alle velgerne som sier at de skal stemme på oss.

Som deres eneste stortingspolitiker og talsmann reiser Hansson rundt i landet «som åte for å lokke til seg journalister», som han sier.

Frykter «hybrid-laks»

Fokuset er på lokalvalgkampen. Og i Alta er det nok en gang vassdraget som står i fokus.

Daglig leder i Alta Laksefiskeri IS, selskapet som forvalter fiskerettighetene i elven, Tor-Erland Nilsen, sier de har sett store rømninger fra oppdrettsnæring innta elven hvert år de siste årene.

NESTE GENERASJON: Hansson (60) med de lokale MDG-politikerne Miriam Akkouche (20), som er kandidat til kommunestyret i Alta, og Arne Liaklev (45), som er kandidat til fylkestinget. Foto:Terje Mortensen,VG

– Før hadde vi to typer laks her: Storlaks på over syv kilo, og smålaks på rundt tre-fire kilo. Nå får vi laks på fem-seks kilo. Vi frykter det er en hybrid, en blanding av villaks og oppdrettslaks, sier han.

Les også: Fiskere i Altaelva fortviler over «hybrid-laks»

MDG har tatt til orde for å stanse utbygging av oppdrettsnæring inntil rømming og problemer med lakselus er under kontroll.

Valgturne i nord. Terje Mortensen og Nilas Johnsen. Foto: Frithjof Jacobsen Foto:Terje Mortensen,VG

– Det de lokale fiskerne ser her, må tas på alvor. Oppdrettsnæringen i Altafjorden må ikke få true villaksen i Altaelva, en av våre viktigste lakseelver, sier Hansson.

Lakseelven vekker sterkt engasjement lokalt. For MDGs 1.-kandidat i Alta, 20 år gamle Miriam Alkouche, kan det bety en plass i kommunestyret.

– Vi ser at oppslutningen er økende, akkurat nå kan vi få inn to representanter, sier hun.

I en rekke storbyer, ikke minst i Oslo, kan MDG havne på vippen. Men hvilken vei de da vil gå, vil ikke Hansson svare klart på.

– Vi er blokkuavhengige, og vi blir ikke sosialister av at mange parti på høyresiden har dårligere miljøpolitikk enn partiene på venstresiden, sier Hansson.

– Vi vil utfordre begge blokker på å bedre miljøpolitikken sin, og vil samarbeide der vi får best uttelling for miljøet og for vår politikk. Men de vurderingene gjør vi lokalt etter valget.

Les også: Alf er Finnmarks sterke mann

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder