IS-REKRUTT: Vinteren 2013 var den etniske norske haldenseren i rusbehandling. I fjor høst dro han til Syria. Foto:PRIVAT,

Oslo-moské om antatt drept IS-kriger: Merket ingenting før han dro

Konvertitten (24) fra Halden sonet samfunnsstraff og vasket gulv hos Islamic Cultural Center på Grønland i Oslo. Så forsvant han bare.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Noen uker senere ble det klart for moskeen at han hadde dratt til Syria for å slutte seg til Islamsk Stat (IS).

– Ja, det stemmer at han sonte samfunnsstraffen sin hos oss, sier styreleder Najam Ul Saqib Farhan i Islamic Cultural Center til VG.

Men 24-åringen gjorde aldri ferdig med samfunnsstraffen før han dro til Syria.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Ta kontakt med VGs reporter her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

Dødsbudskap

Denne uken fikk familien en telefon med beskjed om at den norske konvertitten hadde blitt drept i Syria. Etter det VG kjenner til ble de fortalt at det finnes bilder som dokumenterer dødsfallet, men familien skal ikke selv ha sett disse.

Det skal ha vært i Kobani, nord i Syria, at 24-åringen ble drept og familien har fått beskjed om at han er gravlagt i Syria.

400 timer samfunnsstraff

I januar 2012 hadde den etniske norske haldenseren ennå ikke konvertert. Sammen med en kamerat gjennomførte han et ran av en 7-Eleven-kiosk i Oslo i rus sammen med en annen kamerat.

VG har fortalt historien om hvordan 24-åringen gikk gjennom en radikaliseringsprosess fra han konverterte våren 2013.

Han kom blant annet i kontakt med sentrale personer Profetens Ummah.

Påfølgende høst møtte han opp i Oslo tingrett hvor han mottok dommen for kioskranet: 400 timer samfunnsstraff med en gjennomføringsperiode på halvannet år.

Ett år senere, tidlig høst 2014, forlot han Norge og dro til Syria, hvor han har gjennomført våpentrening sammen med terroristene i IS, etter det VG får opplyst.

PÅ SKI: Her er 24-åringen i 2013 i en alpinbakke før konverteringen 17. mai samme år. Foto:PRIVAT,

Merket ikke radikalisering

– Det var en gang i uken han kom hit og det var for eksempel støvsuging, vasking og rydding han gjorde. Vi opplevde han som en veldig fin gutt som ønsket å lære mer om islam, sier Farhan i Islamic Cultural Centre.

Han synes det var trist å høre at 24-åringen, som iblant også kom til bønn i moskeen, hadde reist til Syria.

– Plutselig sluttet han å møte opp og vi fikk ikke tak i ham heller. Etter hvert fikk vi vite at han han hadde dratt til Syria. Vi merket faktisk ikke noe på han før han forsvant, forteller Farhan.

Om Syria: «Hadde ikke det vært fett?»

Han gikk fra å være en gutt med caps som likte å stå i speilet og trene, til å la skjegget gro og mene at Norge var et vantro land, har en kamerat av 24-åringen tidligere sagt til VG.

Allerede senhøstes 2013 merket kameraten interessen haldenseren hadde for Syria.

– Til slutt spurte jeg han om han tenkte å reise, litt på tull. «Ja, ja, hadde ikke det vært fett?», svarte han. Da skjønte jeg at han lekte med tanken, forteller kameraten.

Ifølge de siste tallene fra PST vet de om over 70 personer som har reist til Syria. Rundt 15 av disse er blitt drept og rundt 25 har returnert til Norge.

Ville stoppet ham

Moskeen understreker at de ville gjort alt de kunne for å hindre 24-åringen i reise til Syria om de hadde visst at han planla det.

– Vi støtter ikke de som reiser for å bli med i IS, og personer som forsøker å påvirke unge kvinner og menn til å bli radikalisert er ikke velkomne hos oss, sier Farhan.

EKS-RADIKAL:Yousef Assidiq har nå startet Just Unity, som kjemper mot radikalisering og ekstremisme. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Eks-radikal forsøker å hjelpe

– Han var en typisk gutt, ikke ulik mange av de vi jobber med, sier Yousef Assidiq, om 24-åringen fra Halden.

Assidiq er medgrunnlegger av Just Unity, som jobber med å motvirke radikalisering og ekstremisme, og har selv en bakgrunn som radikalisert muslim

Ettersom han fikk kjennskap til 24-åringen til Halden først etter han reiste, ønsker han ikke å kommentere saken nærmere.

– De tingene vi ser at går igjen er at personer som har hatt utfordringer i livet er spesielt sårbare. Vi forsøker å hjelpe dem til å få orden på disse problemene, enten det gjelder NAV, barnevernet eller politiet. De som er veldig opptatt av ideologi merker vi at vi ikke når inn til, sier Assidiq.

– Tar vare på hverandre

Ifølge Assidiq har ingen av dem som virkelig har ønsket hjelp, reist til Syria.

– På andre merker vi etter et par samtaler at de ikke vil ha kontakt med oss, og da får vi ikke gjort noe. Å reise til Syria blir også en måte å rømme fra problemene sine på, sier han.

– Det som ofte går igjen er problemer i familiene de kommer fra. Det radikale islamistmiljøet, når man først kommer på innsiden, blir deres nye familie. De tar vare på hverandre og man føler da kanskje også at man skylder dem noe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder