PLEKSI-STORTINGET: Det er de doble setene bak Siv Jensen på dette bildet, som skal splittes opp med pleksiglass. Men det blir ikke glass foran eller bak. Foto: Frode Hansen

Siv Jensen om pleksiglass i Stortinget: – Helt vilt

Frp-leder Siv Jensen fillerister KrF etter at de tvang gjennom at det midlertidig må settes opp pleksiglass til 225.000 kroner i Stortingssalen. Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener det er en liten kostnad for en demokratisk rett.

 • Bjørn Haugan
 • Alf Bjarne Johnsen

– Dette en helt uhørt bruk av skattebetalernes penger, sier Frp-lederen:

KrFs krav om at bioteknologiloven skal behandles av full stortingssal 26. mai, får konsekvenser når hele salen skal fylles opp:

Stortingets presidentskap behandlet fredag saken og et enstemmig presidentskap gikk inn for at hele Stortinget, alle 169 representantene, skal kalles inn.

les også

Ernas nye episenter

Men av smittevernshensyn må det da arbeides fysisk på Stortinget frem til 26. mai:

Presidentskapet vil sette opp pleksiglass mellom dobbeltsetene i Stortingssalen.

– Det var et enstemmig presidentskap, men jeg må jo si at jeg beklager sterkt at KrF tvinger gjennom dette. Kostnaden for pleksiglassene anslås til 225.000 kroner og det kunne skattebetalerne vært spart for, sier Frps mann i presidentskapet, Morten Wold.

Han sier at KrF fikk støtte fra Høyre og Venstre for sitt krav om full sal.

– Da måtte et enstemmig presidentskap støtte det, sier han.

Les mer: Hva betyr ny bioteknologilov?

Demokratisk rett

Hans Fredrik Grøvan, KrFs parlamentariske leder i Stortinget sier at partiet benytter seg av sin demokratiske rett til å stille med alle sine representanter til voteringen om bioteknologi.

– Jeg synes ikke den motstanden er stor for å holde fast ved et overordnet prinsipp om å innkalle hele Stortinget i viktige saker, ikke minst i krisetider, sier Grøvan.

Frp, Ap og SV, som står bak lovendringene KrF er så sterkt imot, har et knapt flertall i Stortinget, Poenget for KrF er å jakte på utbrytere i Frp slik at lovforslagene likevel stemmes ned.

– Jeg har ikke noe resultat å komme med. Men vi jobber kontinuerlig med å informere de som er interessert og som har gitt uttrykk for at de er i tvil, sier Grøvan.

– Helt vilt

Frp-leder Siv Jensen sparer ikke på kruttet.

– Det er helt vilt å bruke en kvart million på et midlertidig tiltak, for en votering i stortingssalen. Vi har greid oss godt gjennom behandlingene i Stortingssalen de siste ukene, hvor vi har begrenset hvor mange som sitter i salen, av hensyn til smittevern, sier Jensen.

les også

Tiårets fremskritt for likestillingen

– Men når KrF på død og liv ville tvinge gjennom behandling i full sal, så skjønner jeg at presidentskapet måtte støtte det. Vi tar det derfor til etterretning, selv om vi er sterkt uenig.

Tirsdag blir det i tillegg til pleksiglassene, en egen smittevernansvarlig foran i salen, som skal sørge for at talerstolen og mikrofonen renses mellom hver taler.

Ropstad avviser

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier de ikke vil ta på seg noen skyld i denne saken, for pleksikostnader.

– Vi mente i utgangspunktet at dette var en så viktig sak som burde bli utredet slik at vi kunne fått den i Stortinget senere, da det kanskje kunne vært mulig å samle en full stortingssal uten å ta de forholdsreglene som vi må ta nå.

les også

For behendig om bioteknologi og sortering

– Men når Frp, Ap og SV vill hastebehandle nå, så ville det vært veldig spesielt ikke å samle alle.

Ropstad sier hadde vært en annen mulig løsning:

– Det kunne først sittet 85 i salen under selve voteringen som hadde votert først - og så kunne 84 komme inn etterpå for å stemme.

Ap:– Desperat

Nicholas Wilkinson, helsepolitisk talsperson i SV, er kritisk til KrF.

– KrF bruker våre velferdskroner for en symbolsk markering i en sak som de allerede har tapt. Dette er sutring, og det koster mer enn en gjennomsnittsnordmann betaler i skatt på et år.

Han legger til:

– Hele samfunnet jobber hardt for å minimere corona-smitte. Folk i hele landet følger rådene og ofrer for det. KrF vil utsette alle som jobber på Stortinget for smittefare. Det er usolidarisk.

Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Ap, reagerer også kraftig.

– At skattebetalerne nå må betale for Ropstads politiske spill er én ting, og det er bare toppen av kransekaken at han nå også skylder på oss for det. Datoen for denne behandlingen har vært kjent i flere uker, så det er helt feil å kalle dette for en hastebehandling. Hastverk er det Ropstad som står for, i et desperat forsøk på å endre et bredt flertall.

Dette står striden om

De viktige slagene om bioteknologiloven tirsdag, står om eggdonasjon og assistert befruktning for enslige skal bli tillatt - som det kan bli flertall for hvis representantene til Ap, Frp og SV står samlet.

les også

Bioteknologirådet kritisk til kjapp stortingsprosess

Et annet stort stridstema er om tidlig ultralyd og blodprøven NIPT, som kan avlese Downs-syndrom, skal bli tilgjengelig for alle gravide.

Mer om

 1. Stortinget
 2. Smittevern
 3. Siv Jensen
 4. Morten Wold

Flere artikler

 1. Jensen opprørt over KrF-krav om full sal i Stortinget: – Begriper ikke hva som foregår i hodet til KrF-lederen

 2. Bioteknologi-thriller i Stortinget: Venstre-representant går mot egen regjering

 3. Amundsen og Tybring-Gjedde vil stemme mot eget parti

 4. Her innså KrF-toppene nederlaget

 5. Far til barn med hjernefeil provosert av Ropstad: – Må innse realitetene

Fra andre aviser

 1. KrF fikk ja til full sal på Stortinget – pleksiglass mellom representantene

  Aftenposten
 2. I morgen må alle 169 stortingsrepresentantene møte her for å stemme. – En hån.

  Bergens Tidende
 3. KrFs bioteknologi-ultimatum tvinger koronautsatte stortingsrepresentanter ut på reise

  Aftenposten
 4. Full stortingssal når bioteknologiloven behandles

  Aftenposten
 5. Kritisk til Ropstad-grep: – Usmakelig

  Fædrelandsvennen
 6. KrF krever full sal når Stortinget behandler bioteknologi

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder