Over 1000 år gammelt skip funnet i Møre og Romsdal

Arkeologer har funnet spor av skipet ved hjelp av georadar, og anslår at det er fra vikingtiden – eller enda lenger tilbake.

Ved hjelp av georadar har arkeologer fra Møre og Romsdal fylkeskommune og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet spor av et skip i Smøla kommune i Møre og Romsdal, skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

De anslår at skipet trolig er fra vikingtiden eller enda eldre.

– Dette er et funn som har både nasjonal og internasjonal betydning, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

les også

Arkeologer har funnet kjølen på Gjellestadskipet i god stand

Oppdagelsen av skipsgraven skjedde som en del av en kartlegging av Edøy.

– Oppdagelsen er helt unik og på linje med Tuneskipet. Dette er et fantastisk funn som understreker hvor sentral posisjon denne øya har hatt i historien, sier arkeolog Arve Nytun i Møre og Romsdal fylkeskommune. Han ledet arbeidet frem til funnet av skipet.

SKIPSGRAVEN: Skipsgraven ligger bare et steinkast fra Edøy kirke. Kirken ligger nede til høyre på illustrasjonen. Funnstedet er markert inne i den røde ringen øverst i bildet. Foto: Illustrasjon: Manuel Gabler, NIKU

Ny teknologi avgjørende

Edøy ligger i skipsleia til Trondheim, der Harald Hårfagre utkjempet to sjøslag like i nærheten - ved øya Solskjel - for å vinne kongemakten i Norge på slutten av 800-tallet, går det frem av pressemeldingen.

– Det er for tidlig å si noe sikkert om dateringen av skipet, men vi vet at det er mer enn 1000 år gammelt, sier avdelingsleder i NIKU og arkeolog Knut Paasche.

Han har en doktorgrad på vikingskip.

GEORADAR: Skipsgraven ble funnet ved hjelp av en avansert georadar som arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning her betjener i funnområdet ved Edøy kirke. Foto: NIKU

Restene av skipet ble oppdaget under dyrkingsjord, der det tidligere har vært en gravhaug. Midt i den tidligere haugen avtegnet det seg tydelig en 13 meter lang kjøl, ifølge Paasche.

EDØYSKIPET: Det historiske funnet av Edøyskipet markert med grønt midt i det som tidligere var en gravhaug ved Edøy kirke. Foto: Illustrasjon: NIKU

For rundt et år siden ble det såkalte Gjellestadskipet i Halden i Østfold funnet med samme metode.

les også

Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia

– Dette er utrolig spennende. Igjen er det teknologien som hjelper oss med å finne et skip. Jeg tror vi kommer til å finne mer i tiden fremover, ettersom teknologien fortsetter å ta kvantesprang, sier Paasche i pressemeldingen.

Området på Smøla der Edøyskipet nå er funnet, er svært rikt på kulturminner. Fra før er Kulisteinen kjent - der navnet «Nóregi» for første gang er nevnt i norske kilder.

– Funnet av Edøyskipet er ekstra spennende når vi vet at Harald Hårfagre utkjempet to slag ikke så langt herfra. Det er slett ikke umulig at skipet kan ha vært brukt i forbindelse med disse slagene, sier fylkeskonservator Bjørn Ringstad i Møre og Romsdal til VG.

– Funnet er en svært interessant nyhet, sier riksantikvar Hanna Geiran.

– Det er spennende å tenke at det kan være en sammenheng mellom vikingkongen og personen som er hauglagt her, legger Geiran til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder