MISFORNØYD: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Stian Lysberg Solum

NAV-skandalen: Stemmer over mistillit mot Anniken Hauglie

Stortinget skal allerede ved møteslutt onsdag etter planen stemme over Rødts mistillitsforslag. Det får VG opplyst av Rødt-leder Bjørnar Moxnes selv.

  • Martha C. S. Holmes

– Rødt skulle gjerne sett at Hauglie måtte gå av umiddelbart. Men vi har også sagt at vi er lydhøre for andre partier hvis de ønsker lengre tid til å behandle mistillitsforslaget. Det sa både Arbeiderpartiet og SV i går. Det kan enkelt løses ved å sende mistillitsforslaget til komitébehandling, sier han.

Les også: Kreftsyke Fredrik forkortet ferien – hadde ikke råd til å miste NAV-ytelser

Det Moxnes viser til, er at de tre andre partiene i opposisjonen, SV, Ap og Sp, har sagt at de mener det er for tidlig å gå inn for mistillit nå, og at de vil ha mer tid til å få alle fakta på bordet i granskingen av saken.

Vanligvis blir et forslag liggende i Stortinget i en dag før det stemmes over, i stedet for at det behandles samme dag. For å stoppe en hastevotering i Stortinget, kreves en femtedels flertall.

Om mistillitsforsaget skulle blitt sendt til komiteen for en lengre behandling, krever det imidlertid flertall på Stortinget.

NAV-skandalen: Dette kan du ha krav på

– Kan løses på flere måter

Moxnes sier Rødt vil fremme mistillitsforslaget onsdag uansett.

Han sier han har hørt argumenter om at en statsråd ikke kan ha en trussel om mistillit hengende over seg uten at det avklares.

– Men trusselen om mistillit har kommet fra hele opposisjonen - det har vært en rekke uttalelser om det. Så hvis resten av opposisjonen trengte lenger tid, så viser jeg til behandlingen av tidligere mistillitsforslag – at det kan løses på flere måter.

NAV-offer: «Å sitte i fengsel har vært traumatisk»

Han mener partiene i opposisjonen som ønsker lengre tid burde samlet seg om å kreve at mistillitsforslaget sendes til komiteen, for å legge press på regjeringspartiene til å gå med på det det.

Stortingspresident Tone Trøen (H) sier følgende om forslaget Rødt planlegger å fremme onsdag, med forbehold om at det fremmes:

– Med bakgrunn i sakens karakter vil forslaget fra presidentskapet være å behandle saken i morgen, og at det voteres over ved møteslutt. Det er stortingets flertall som beslutter behandlingsmåten, etter forslag fra presidenten.

– Uheldig å ha mistillitsforslag liggende

Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen, som leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, er klar til å stemme om Rødt fremmer mistillitsforslaget sitt imorgen slik de har sagt at de skal:

– Sånn jeg har oppfattet det blir det stemt over i morgen. Jeg mener det er uheldig å ha et mistillitsforslag liggende i Stortinget over tid – man må ta stilling til det ganske raskt, sier hun.

Hun mener ikke det var riktig å stille mistillitsforslag nå. Hun viser til at kontrollkomiteen kaller inn til åpen høring om NAV-skandalen den 9. januar, og at det er mange spørsmål de ikke har fått svar på enda.

– Vi ønsker jo å ha full behandling i Stortinget, så vi synes det kommer altfor tidlig å fremme et mistillitsforslag.

– Må gjøre ting i riktig rekkefølge

Hun understreker samtidig at Ap ikke har sagt at det er uaktuelt å gå inn for et mistillitsforslag.

– Men vi må gjøre ting i riktig rekkefølge og følge praksisen i Stortinget. Vi ser ikke noe mindre alvorlig på denne saken enn Bjørnar Moxnes: Vi ser veldig alvorlig på den, og det er derfor mange som jobber døgnet rundt med å få svar i saken. Dette blir en grundig runde. Jeg er glad for at Stortinget behandler en så alvorlig sak på en så alvorlig måte, selv om jeg forstår at folk der ute er utålmodige.

SV: - Hauglie må svare for seg

Freddy André Øvstegård som sitter i kontrollkomiteen for SV sier at SV ikke har ønsket å stemme over mistillit nå.

– Men når Rødt valgte å fremme forslag, åpnet de for at flertallet på stortinget kunne sikre en rask votering, og på den måten svekke muligheten for å faktisk få stilt noen til ansvar for skandalen.

Han sier det er «alvorlig», at Stortinget må stemme over forslaget som han mener er forhastet før kontrollomiteen får svar på alle spørsmålene om Hauglie og andres håndtering av saken.

– Mistillit er svært sannsynlig i denne saken, men Stortinget må få all relevant informasjon på bordet før vi konkluderer, og den prosessen kjører vi for fullt i kontrollkomiteen. Hauglie må svare for seg.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes svarer følgende på kritikken fra de andre opposisjonspartiene:

– Jeg tror ikke regjeringspartiene alene ville våget å presse gjennom hastebehandling mot opposisjonens vilje, for å prøve å gi inntrykk av at Hauglie har «overveldende tillit» i Stortinget. Det er selvfølgelig ikke Rødts mistillitsforslag som står i veien for at noen stilles til ansvar, men de partiene som eventuelt stemmer det ned raskest mulig.

Flere artikler

  1. Rødt fremmer mistillitsforslag mot Anniken Hauglie

  2. Vurderer å straffe Solberg for Hauglie-exit

  3. NAV-skandalen: Rødt-Moxnes ble kritisert for mistillitsforslag

  4. Støre: Ikke gode nok svar til å unngå mistillit

  5. Ap og SV etter ny Hauglie-beklagelse i NAV-saken: - Dypt alvorlig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder