Polfarerne har møtt hverandre på isen

NORDISHAVET/OSLO (VG) Børge Ousland og Mike Horn har nå møtt Bengt Rotmo og Aleksander Gamme ute på isen. Det får teamet om bord på skipet bekreftet over satellitt-telefon ved midnatt fredag kveld.

Det har vært spent stemning om bord på skipet «Lance» det siste døgnet, med kontinuerlig overvåking av satellittelefonen og nistirring på iskart.

Om de to teamene ville klare å finne hverandre, har både vært avhengig av vær og hvor vanskelig is de møtte på. Det har vært store bevegelser i isen, med råker som åpner og lukker seg.

– Vi er litt lettet. De har gått rundt i det samme området lenge og det har vært utfordringer. Nå er det løst og de har kommet seg over råken. Vi føler oss tryggere på at dette skal gå bra, sier lege Martin Skrove til VG.

– Det er en stor milepæl som nå har skjedd, og så er det fortsatt masse spenning igjen, påpeker han.

Klokken 05.40 i dag slo de fire polfarerne leir, rundt 12 kilometer unna skipet. Aleksander Gamme anslo da at de skulle begynne å gå igjen i 11-tiden.

I en Facebook-oppdatering skriver Børge Ousland at det har vært en intens og utfordrende ekspedisjon, og at det har vært krevende å være så lenge i mørket.

Hør podkasten «Verdens gang»: Eventyreren om hvorfor noen vil begi seg ut på ekstreme turer.

Istrøbbel

Den neste utfordringen blir å få de fire frem til «Lance», og deretter at skipet selv må komme seg ut av isen. Planen var i utgangspunktet at «Lance» skulle ta seg litt lenger øst til et nytt hentepunkt på kanten av en råk med hardere is.

– Men det gjør vi ikke, for nå har isen fryst til. Alle råkene mellom oss og dem har lukket seg og det er ikke åpne råker lenger, sier kaptein Stig Roaldsand til VG.

Følg aksjonen i VGs direktestudio her.

Bengt Rotmo har tidligere opplyst at han ser lyset fra skipet der ute på isen. Skipet ligger under horisonten for dem, men en av de store lyskasterne om bord er vendt oppover og ut i den mørke polarnatten.

Dermed kan de følge lyset fra skipet på vei tilbake.

PADLET OVER: Bildet viser Børge Ousland som padler den 23. oktober. På samme måte kom han og Mike komme seg over en råk fredag kveld. Foto: Mike Horn

Krevende råk

Etter 86 dager i isødet var det fredag kveld bare en råk som skilte polfarerne Børge Ousland og Mike Horn fra Bengt Rotmo og Aleksander Gamme, som er sendt ut fra «Lance».

– Det er en veldig krevende råk med vanskelige kanter. De skal prøve å finne et sted som er smalere, og som har bedre kanter. Det beste er hvis det er vann rett inntil en kant, så de kan gå rett i en flåte og padle over, sa leder for ekspedisjonen, Lars Ebbesen, til VG.

En råk er en stor sprekk i isen med vann og isflak. Klokken 20.00 lå Ousland og Horn i et telt omtrent 600 meter unna Rotmo og Gamme for å få varmen i seg, før de skulle forsøke å padle over.

Ebbesen bekrefter natt til lørdag at de to til slutt lyktes i å padle over.

– De fant et bra sted noe lengre øst, sier han.

Nå som polfarerne har krysset råken, skal alle fire padle over enda en råk sammen. Med seg har de en såkalt «pack raft», en avlang liten gummibåt. Den er festet oppå pulken, men kan tas av hvis de må padle over råker.

Det var rundt klokken fem fredag ettermiddag at bakkemannskapet fra «Lance» så lys på horisonten. Lysene kom fra polfarernes hodelykter. Etter det har teamene kommet stadig nærmere hverandre.

Fortsatt lang vei å gå

Rotmo og Gamme ble tirsdag sendt ut for å gå de to polfarerne i møte med forsyninger, fordi Ousland og Horn straks er tomme for både mat og brensel.

Fordi isen er i stadig bevegelse, har det vært vanskelig å si akkurat hvor stor avstanden mellom dem har vært er til enhver tid.

Følg aksjonen direkte: Hentes ut av isen

Den siste tiden har det vært polfarerne som har gått mot «hjelperne», som har ventet på dem ved møtepunktet.

Ribbe og pinnekjøtt venter Ousland og Horn når de plukkes opp av «Lance».

– Ekstremt vanskelig å orientere seg

Iskart-ansvarlig Knut Espen Solberg ombord i «Lance» sier det er vanskelig å forutse hva som skjer ute på isen, fordi satellittbildene kun gir et «snapshot» av virkeligheten.

Krevende isforhold og råker med åpent vann gjør det vanskelig å finne de trygge rutene for de som er ute og går.

– Det er en av utfordringene. Og så er det jo ekstremt vanskelig for de gutta å orientere seg. Du ser maks noen hundre meter - og å stake ut en god løype er ikke så veldig enkelt, sier han.

– Livredde for å miste dem

De fire polfarerne er som nevnt 23 kilometer unna skipet «Lance». Det ville vanligvis betydd at de var en dagsmarsj unna, forteller Solberg.

– Men her vi er nå inne med båt, er vi avhengige av noe åpent vann. Og så er det mye råksystemer som gjør det mye vanskeligere å forutsi hvor lang tid dette vil ta.

– Hva er blir den mest krevende delen av den siste etappen?

– Sånn vi ser dette er det egentlig to faser som gjenstår nå etter at de har møtt hverandre. Det ene er at de må komme seg ned til båten. Det andre, som man heller ikke skal undervurdere vanskelighetsgraden av, er å få båten ut av isen, sier han.

les også

Det iskalde dramaet

– Vi er jo ekstremt langt nord med en relativt liten båt i veldig tunge isforhold.

Han tror det mest sannsynlig vil gå fint fordi de har gode kart, men på grunn av forandring i isforholdene vil det være vanskelig å si hvor lang tid dette vil ta.

Både båten og isflakene teamene befinner seg på, driver raskt med vinden. Men ifølge Solberg driver de i samme regning.

– Vi er livredde for å miste disse gutta her ute, men så lenge vi ligger i den samme isen som de ligger i og driver med samme hastighet, så vil de relative avstandene mellom lagene og båten være konstante. Så vi har valgt å ikke gå ut av isen på grunn av det.

– Tror tårene kommer til å trille

Med unntak av begrenset kommunikasjon ved hjelp av satellitt, har ikke Ousland og Horn snakket med eller sett andre mennesker siden de forlot seilbåten «Pangea» og spente på seg skiene 12. september.

Ebbesen sa torsdag at han trodde møtet ville bli tårevått.

– Det tør jeg nesten ikke å tenke på, for da begynner jeg bare å gråte. Det å treffe folk på den måten der ute... Jeg tror tårene kommer til å trille.

les også

Polfarerne på vei mot «hjelperne»: – Det er krevende isforhold

Mike Horns datter Jessica Horn befinner seg nå i Longyearbyen på Svalbard. Sammen med en kaptein, mannskap, kameramenn og et journalister fra den franske TV-kanalen France 2, håper hun å gå fra kai fredag eller lørdag morgen.

De skal prøve å komme så langt nordover som mulig med Horns seilbåt «Pangea», og håper på å kunne møte faren og resten av ekspedisjonsteamet på iskanten på søndag.

– Jeg kan ikke forestille meg den følelsen de får når de møter dem (Gamme og Rotmo, journ. anm.) når de ikke har sett liv på 86 dager, sa hun tidligere til VG.

– Tror du som Ebbesen sier at de kommer til å felle noen tårer?

– Kanskje noen gledestårer. Det blir nok en stor lettelse å vite at ekspedisjonen nærmer seg slutten, og glede over å kunne sosialisere med andre mennesker.

Det er ikke bare julemat som venter de to polfarerne. Om bord på «Pangea», har Horns datter nemlig med seg en haug med sveitsisk sjokolade.

– Skipet er fylt opp med Mikes favorittgodterier, noe kjøtt og vin, forteller Jessica Horne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder