SOVNET INN: Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen sovnet inn på Akershus universitetssykehus natt til fredag, forteller hans familie i et innlegg på Facebook. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Tidligere E-sjef Kjell Grandhagen er død

Generalløytnant og tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen er død. Han ble 64 år gammel.

Grandhagen sovnet inn på Akershus universitetssykehus natt til fredag. Det meldes på hans egen åpne side på Facebook.

«Kjære alle sammen. Det er med sorg vi må meddele for dere at Kjell Grandhagen er død. Han sovnet stille inn på Akershus universitetssykehus klokken 02:35 natt til fredag 3. mai».

les også

Kjell Grandhagen om kreften, døden og det hemmelige livet

Pluss content

Familien retter en stor takk til sykehuset Ahus, der Grandhagen fikk behandling for den alvorlige diagnosen med benmargskreft. Familien skriver blant annet:

«Kjell var opptatt av at benmargskreft var en sykdom som skulle kunne helbredes i fremtiden. Heller enn blomster til hjemmet vil vi derfor verdsette donasjoner til Blodkreftforeningen i hans navn».

Grandhagen var en norsk pensjonert generalløytnant i Hæren. Han var sjef for Etterretningstjenesten fra 2010 til 2016.

– Det er med stor sorg vi i dag mottok budskapet om at generalløytnant Kjell Grandhagen er gått bort. Våre tanker går til hans familie. Vi har i dag mistet en av Hærens mest markante og kraftfulle ledere. Grandhagen var tydelig og visjonær med et glødende engasjement for Hæren, som sto hans hjerte nær. Hans tydelige stemme for forsvarssaken vil bli dypt savnet, sier generalmajor Odin Johannessen, som er sjef i Hæren.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen uttrykker at han mottok budskapet om Grandhagens død med sorg.

– Kjell Grandhagen var en av våre mest markante og respekterte ledere. Jeg vil spesielt fremheve evnen han hadde til å balansere åpenhet med behovet for å skjerme sensitiv informasjon, skriver forsvarssjefen i en uttalelse til NTB.

Skrev om dødelig sykdom

Grandhagen fortalte selv at han var alvorlig kreftsyk, og døende, i et svært åpenhjertig innlegg på Facebook i november i fjor. Der redegjorde han for at han hadde fått beskjed av legene om at han trolig ikke ville være i live om ett år.

– Nå syntes jeg det var på tide å gi dere en oppdatering på hvordan det står til. Etter å ha levd med benmargskreften i mer enn syv år, fikk jeg for noen uker siden denne beskjeden på Ahus: – Nå er DEN dagen kommet. DEN dagen betyr at sykdommen har tatt en alvorlig vending til det verre, og – som legen tydelig sa det – med dagens behandlingsmetoder vil du ikke være i live et år fra nå, skrev Grandhagen den gang.

Den da pensjonerte generalløytnanten godkjente at VG omtalte hans innlegg.

– Jeg har vært åpen om denne sykdommen hele veien. Det å gå ut og fortelle om det på Facebook har gjort det mye enklere for meg, sa Grandhagen til VG i november.

Grandhagen har fortalt om sitt liv og arbeid, og om kreftdiagnosen, i en podkast med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit:

Kjell Grandhagen om trusler mot Norge, hemmelighold og åpenhet – og om å leve med uhelbredelig kreft:

HØR INTERVJUET HER: Eks-etterretningssjefen snakker om hærens plass i forsvaret av Norge, om etterretningens svikt i å forutse murens fall og den arabiske våren, om en verden som aldri har vært farligere, om å holde på hemmeligheter overfor kona – og om kreftsykdommen han aldri blir frisk av.

les også

E-tjenesten: Russland og Kina øker etterretnings-trykket mot Norge

Kommentatorstemme

Etter at Grandhagen gikk av som etterretningssjef i 2016 ble han en svært profilert forsvarskommentator.

Grandhagen advarte i desember 2016 mot Russlands president Vladimir Putins forsøk på strekke ut en hånd til USAs påtroppende president Donald Trump, og hans ønske om et tettere samarbeid også med andre land.

«Putins visjon er et Russland med ambisjoner om å være en global stormakt, klar til å fylle de vakuum USA og EU kan komme til å etterlate i årene som kommer. Landets svake ressursbase gjør dette til en ambisjon om å bokse langt over sin vektklasse. Slikt kommer det sjelden noe godt ut av. Russland fortsetter å representere en betydelig langsiktig utfordring både globalt og for oss som liten nabo», skrev han på sin Facebook-side, følge VG.

Grandhagens advarsel har vist seg å holde stikk. Etter det mislykkede toppmøtet mellom Putin og Trump i juli i fjor, er nå forholdet mellom de to supermaktene nå iskaldt.

Den tidligere etterretningssjefen gikk også ut i august 2018 og kritiserte daværende fiskeriminister Per Sandberg, som han mente hadde vært «naiv og utvist usedvanlig dårlig dømmekraft» ved reisen sin til Iran.

– Iran er et av tre land som regnes som en sikkerhetstrussel, både av PST og e-tjenesten. Iranske myndigheter har visst at han skulle dit, og etterretningen der er veldig avansert. Jeg vil forutsette at mobilen hans er blitt hacket, sa han til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder