VÅRLIG JANUAR: På Huk i Oslo er det allerede ganske grønt. Fortsetter godværet så kan det bli ny januar-varmerekord i hovedstaden. Foto: Gøran Bohlin

Kan gå mot januar-varmerekord 100 steder i Norge

I den ene enden av landet er pollensesongen en måned foran skjema. I den andre enden har kuldegradene bitt til igjen: Det siste døgnet har det vært nesten 50 graders temperaturforskjell i Norge.

– Ja, dette døgnet har det vært uvanlig stor forskjell mellom sør og nord, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Martin Granerød.

I Karasjok ble det mandag morgen mellom klokken åtte og ni målt 35,5 kuldegrader. I Tafjord i Møre og Romsdal ble det målt 10,6 plussgrader i tre-firetiden i natt.

– Mens Sør-Norge er preget av milde luftmasser fra sør, som får litt fønvind-effekt når de kommer ned på lesiden av fjellene, har Finnmark mottatt kald luft fra øst og nordøst, sier Granerød.

Kan bli januar-rekord på 100 målestasjoner

At 2020-utgaven av januar har hatt et uvanlig værbilde, våtere og varmere og «mot normalt», har ligget i kortene en stund.

Allerede 2. januar satte Åndalsnes i Romsdalen varmerekord med 18,6 grader, og ordføreren tok seg et nyttårsbad. Sunndalsøra satte like etter varmerekord med 19,0 grader.

Nå opplyser Meteorologisk instituttet at cirka 100 målestasjoner i landet ligger an til rekord etter den uvanlige varme januarmåneden. Fire dager før månedens utløp følger meteorologene spent med.

Her kan du følge utviklingen i temperaturer for der du bor.

Oslo kan slå 1989-rekorden

– Det er ingen tvil om at vi ligger an til den høyeste temperaturen i januar siden målingene startet. Flertallet av de varmeste vintrene har vi hatt er på 2000-tallet, sier meteorolog Martin Granerød.

Blindern i Oslo er et av stedene som ligger an til januar-varmerekord. Hittil i januar er det målt middeltemperatur på 2,9 plussgrader. Normalt i januar er det minus 4,3 grader.

I 1989, den varmeste januarmåneden i Oslo målt hittil, var temperaturen 2,4 varmegrader.

– Om det blir rekord i Oslo vet vi først fredag, nå er det jo meldt litt kaldere være utover i uken, sier han.

Også i 2005 og 2008 var det varme januarmåneder i Oslo, med middeltemperaturer på henholdsvis 1,7 og 0,9 varmegrader.

les også

«Mot normalt»: Sjekk denne januar-varmen

Plussgrader i Tromsø

Tall NRK har hentet inn fra Meteorologisk institutt viser at det over store deler av landet har vært en mye varmere januar måned enn normalt:

  • I Tromsø har gjennomsnittstemperaturen så langt vært -0,3 grader. Snittemperaturen er vanligvis -4,4 grader.
  • I Trondheim har gjennomsnittstemperaturen så langt vært 3,4 grader. Snittemperaturen er vanligvis -3,0 grader.
  • I Bergen har gjennomsnittstemperaturen så langt vært 5,6 grader. Snittemperaturen er vanligvis 1,3 grader.
  • I Oslo har gjennomsnittstemperaturen så langt vært 2,9 grader. Snittemperaturen er vanligvis -4,3 grader.

Forrige uke var det uvanlig vær også i Spania – se video her:

Forklaringen

– Grunnen til at vi har lagt bak oss en såpass mild og varm januar er kraftige lavtrykk i nordlige deler av Nord-Atlanteren og inn i Norskehavet som har skapt luftstrøm fra sørvest. Denne er typisk forbundet med mild og fuktig luft, der temperaturen har holdt seg høyt over lengre periode, sier meteorologen.

Det er uvanlig, men ikke så uvanlig, sier Granerød.

– Med jevne mellomrom får man slike lavtrykk som låser seg litt mot hverandre og dermed blir liggende lenge. Da får vi samme værmønster over flere uker. Andre vintre kan vi ha motsatt situasjon, der høytrykkene blokker seg mot hverandre. Dette går i bølgedaler fra år til år.

les også

Storm i Spania har krevd minst ni liv

Pollensesongen er foran skjema

NTB melder at mildvær i deler av landet gir tidlig pollensesong. Mandag startet den daglige pollenvarseltjenesten fra Norges Astama- og Allergiforbund (NAAF) – rundt én måned tidligere enn vanlig.

– På grunn av den milde vinteren ligger blomstringen foran skjema. Vi har mye mer ustabilt og mildere vær enn før, som følge av klimaendringene, og dette påvirker pollensesongen, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord.

Det varme været driver modningen av rakler fra or og hassel fremover, og allergikere som bor i berørte områder, bør starte medisinering nå, lyder rådet fra (NAAF). Først ut er pollen fra or på Vestlandet.

Fikk du med deg denne? Skogbrannene i Australia: En visuell guide

Forsker: Hva drev januarvarmen?

Seniorforsker Bjørn Samset ved CICERO Senter for klimaforskning sier klimaforskerne er klar over at dette årets rekordvarme januar har noe av sin forklaring i et litt spesielt værfenomen, men at den andre delen av forklaringen er skremmende. 

– Det er over en uke siden jeg så en snegle da jeg var ute og løp. Naturen starter som den skal, fordi temperaturen vekker planter og dyr til live, sier han. Forskeren bor i Ås i Follo i Viken fylke utenfor Oslo.

SKAL STUDERE JANUARVARMEN: Seniorforsker Bjørn Samset ved CICERO Senter for klimaforskning. Foto: Cicero

– Denne januaren ville vært varm uansett, men i tillegg er Norge opp mot halvannen grad varmere enn for hundre år siden. Det er også andre sammenhenger vi nå må se på, som at den globale oppvarmingen kan ha endret hav- og vindstrømmene som gir oss det været vi har. Slike varme januarmåneder gir oss mye ny informasjon. Hva som faktisk drev frem denne januarvarmen, kommer vi til å bruke årene fremover på å finne ut av, sier Bjørn Samset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder