Mann pågrepet etter brann i Larvik - ble løslatt etter polititabbe forrige uke

Én person er pågrepet etter en bibliotek-brann i Larvik lørdag. Samme person ble også siktet for brannstiftelse forrige uke, men ble løslatt ved en feiltakelse.

Det var natt til torsdag 7. november en mann i 20-årene ble pågrepet av politiet for å ha tent på fem steder i Larvik sentrum. Han ble siktet etter det som tilsvarer den gamle mordbrannparagrafen (§ 355), men senere løslatt etter en kommunikasjonssvikt mellom politiet i Larvik og Tønsberg, skrev Østlands-Posten tidligere denne uken.

Nå bekrefter politiet overfor VG at det er den samme personen som er pågrepet for lørdagens brann.

– Jeg kan bekrefte at dette er samme person som ble pågrepet for flere påtenninger for halvannen uke siden. Det vil bli vurdert varetektsfengsling, sier jourhavende jurist Andreas Haugen til VG.

Mannen ble siktet for å ha tent på flere søppelkasser inntil husvegger rundt om i Larvik sentrum forrige uke. Flere steder lå folk og sov mens brannene utviklet seg.

– Den siktede mannen sitter i arresten hos oss. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag, sier operasjonsleder Tore Grindem i Sørøst politidistrikt til NTB lørdag kveld.

HAR DU BILDER, VIDEO ELLER INFO? TIPS VG!
2200@VG.NO (+47) 2200 0000 SMS/MMS til 2200

Bibliotek i brann

Lørdag morgen begynte det å brenne i Larvik nok en gang. Denne gangen utenfor biblioteket. Også denne gangen startet brannen i en søppelcontainer som spredde seg raskt til byggets vegger og tak.

Ved 14.30-tiden har brannvesenet gjenvunnet kontroll over flammene.

– Brannen er slukket, men det vil etterslukkes ut over dagen. Dessverre ser det ut til at to av de tre delene av bygget er totalskadet. Kriminaltekniske undersøkelser må vente til mandag, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen til VG.

Én mann ble pågrepet i umiddelbar nærheten til åstedet, og er mistenkt for å ha startet brannen.

Jourhavende jurist Andreas Haugen opplyser overfor VG at den pågrepne er siktet for grovt skadeverk.

BLUSSET OPP: Brannvesenet hadde tilsynelatende kontroll på flammene ved 06.30-tiden, før de plutselig blusset opp igjen. Foto: Geir Eriksen

Opprettet krisestab

Det er foreløpig uklart hvilke deler av biblioteket som er totalskadet, men ifølge politiet skal en av disse delene være den såkalte barneavdelingen.

– Skadeomfanget er fortsatt uklart, men brannvesenet har klart å hente ut verdier under slukkingen, sier Eikedalen, som ikke har oversikt over hvilke verdier som er reddet.

Det var enorm røykutvikling som følge av brannen, men det var ikke behov for å evakuere personer i omkringliggende boliger. Likevel anmodet kommunen alle beboere i området om å lukke vinduene sine. Et fåtall rapporterte også om ubehag, og fikk tilsyn av helse.

Kjøpesenteret AMFI Larvik valgte holde stengt som følge av røyken, samtidig som innfartsåren til byen, Nansetgata, ble avstengt. Dette er en av de mest trafikkerte veiene inn mot Larvik sentrum.

Forsterkninger fra brannvesenet i Tønsberg ble også tilkalt, da det var store utfordringer knyttet til å ta seg inn gjennom taket.

– De har med seg skjæreslukker og en lift, og vil forsøke å skjære seg gjennom taket og starte slukningsarbeid der, sa operasjonsleder Eikedalen.

Tidligere forsøkte brannvesenet å ta seg inn via taket ved hjelp av en gravemaskin, uten hell.

– Helt uvirkelig

Larviks ordfører Erik Bringedal (H) sier brannen er en tragedie for kommunen.

– Det er forferdelig trist, og helt uvirkelig. Dette var et flott samlingspunkt og en litterær møteplass for kommunens innbyggere. Vi må bruke litt tid på å komme oss over dette, så må vi sette i gang å gjenoppbygge vårt bibliotek, sier Bringedal til VG.

Olav Norheim, leder i hovedutvalget for kultur, miljø og næring i Larvik kommune sier at brannen er en «katastrofe».

– Det er så trist å få beskjed på telefon om at biblioteket vårt brenner. Det er pulsen i samfunnet vårt og det er mye verre enn jeg forestilte meg, sier Norheim til NTB.

Norheim står utenfor biblioteket sammen med ansatte, og forteller at tårer felles.

– Vi må avvente hva som er mulig å gjenoppbygge, men biblioteket er så viktig at det skal på plass igjen så fort som mulig, lover kulturlederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder