Kom du ikke inn på studiet? Dette kan du gjøre

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Selv om du ikke kom inn på studiet du helst ville, eller kanskje ikke fikk studieplass i det hele tatt, finnes det fortsatt muligheter i høst.

  • Ingvild Vik

Anne Torbjørg Raastad-Hoel er universitetslektor ved Universitetet i Sør-Øst Norge og tidligere rådgiver ved Røyken VGS. Hun mener det er mye du kan gjøre hvis du ikke kommer inn der du egentlig ville.

– Kanskje du kan få plass på et enkeltemne eller årsstudium? Eller kanskje finnes drømmestudiet et annet geografisk sted enn der du har søkt, foreslår Raastad-Hoel.

Allerede mandag kunne man søke på restplasser, og det er løpende opptak. Det vi si at man må søke så raskt som mulig. Listen over ledige studieplasser oppdateres jevnlig, og det kan dermed komme nye studier på listen også etter 20. juli, skriver NTB.

En annen mulighet er å ta opp fag for å forbedre karakterene sine. Da bør man være obs på at man ikke kan søke med førstegangsvitnemål lenger, sier Raastad-Hoel.

Foto: Monsterfoto

Førstegangsvitnemål får du hvis du har fullført videregående på normal tid. Du kan bruke førstegangsvitnemål hvis du ikke fyller mer enn 21 år det året du søker. Halvparten av alle studieplasser gis i denne kvoten.

Det er fortsatt muligheter for å få studieplass i Norge til høsten. Mange private høgskoler har ikke opptak gjennom Samordna opptak, men tar inn studenter så lenge det er plass.

– Friår aldri bortkastet

Raastad-Hoel mener at et friår fra studier og skole ikke trenger å være en dårlig idé.

– Friår er aldri bortkastet, så lenge du fyller det med noe nyttig: Jobbing, reising, arbeid i frivillige organisasjoner. Det er en mulighet du har til å fylle på ryggsekken til du skal søke deg til videre studier, sier hun.

Se video: Tipsene til hvordan få det perfekte kollektivet:

Over 150.000 personer har i år søkt om studieplass ved universiteter og høgskoler gjennom Samordna opptak. Det er rekord, og 12.000 flere enn i fjor. Men mange må regne med å bli skuffet - totalt er det 58.513 plasser.

Mange muligheter for flere poeng

– Hvis du ikke kommer inn på drømmestudiet ditt, kan du enten prøve på nytt neste gang, eller finne et nytt drømmestudie, sier Ellen Marite Fagerli, som jobber i utdanning.no

Fagerli understreker at hun og kollegaene hennes ikke kan gi ekspertråd, bare generelle. Ett av rådene er å øke poengscoren du konkurrerer med, enten ved å ta opp fag, eller få ekstra poeng på andre måter.

Foto: Frank May / picture alliance

– Dersom du har fullført og bestått videregående opplæring, får du 2 alderspoeng årlig, fra og med året du fyller 20. Maks 8 til sammen. Eller du kan fullføre sivil- eller militærtjeneste, gå et godkjent år på folkehøgskole eller ta 60+ studiepoeng fra høyere utdanning. For alt dette får du 2 tilleggspoeng. 30-59 studiepoeng gir 1 tilleggspoeng.

Hvis du vurderer å finne et nytt drømmestudium, råder Fagerli deg til å snakke med en karriereveileder.

Fortsatt ledige plasser

Et alternativ til å begynne rett på høyere utdanning, er folkehøgskole. De har ikke søknadsfrist, men tar inn elever så lenge det er plass frem til skolestart.

– Selv om folkehøgskolene i år opplever rekordstor søkning, er det fremdeles noen ledige plasser, sier Marit Asheim, som jobber for Folkehøgskolene.

Søkertallet til folkehøgskolene økte med 13 prosent fra i fjor, meldte NTB tidligere i juli. I juni hadde omtrent 7000 søkere takket ja til plass på de 83 norske skolene.

– Vi ser at vi får svært mange søknader nå. Vi antar at mange av dem som ikke kommer inn på universiteter og høgskoler kommer til å velge folkehøgskole. Slik er det hvert år, men kanskje mer i år enn ellers siden det er vanskeligere å få jobb og også vanskeligere å reise jorden rundt på egen hånd, sier Dorte Birch i Folkehøgskolene.

Utenlandsstudier

Ifølge Hanna Flood, president i ANSA, som jobber for å ivareta norske studenter i utlandet, finnes det fortsatt muligheter for dem som ønsker å studere i utlandet til høsten.

– Tyskland har senere oppstart enn i Norge, og har derfor også senere søknadsfrister, sier Flood.

Foto: Thea Høyer

Også i Storbritannia kan man fortsatt søke på plasser til høstsemesteret.

– Det er mange andre læresteder, oftest private universiteter, som har rullerende opptak og tar inn studenter tett opp mot fristen, sier Flood.

Selv om noen læresteder i Europa har valgt å droppe fysisk oppmøte også i høst, finnes det muligheter for dem som vil flytte til utlandet.

– Mange har klart å tilrettelegge godt for neste skoleår, og åpner for fysisk deltagelse, sier Flood.

Se video: NTNU-studenter har laget appen fra Hvite Gutter:

Mer om

  1. studier

Flere artikler

  1. Over 25.000 har ikke fått tilbud om studieplass

  2. Disse studiene er vanskeligst å komme inn på

  3. Slapp eksamen – fikk rekordhøyt karaktersnitt

  4. «Coronakullet» slapp eksamen – fikk rekordhøyt karaktersnitt før studieopptak

  5. Høyre vil reformere opptakssystemene til høyere utdanning