VISEPOLITIMESTER: Sveinung Sponheim leder strategisk stab i Oslo politidistrikt. Foto: Frode Hansen, VG

Ville svindle til seg coronastøtte i visepolitimesterens navn

Bedrifter registrerte flere hundre personer som ansatt og etterforskes for svindel i millionklassen. Blant de fiktive ansatte var navnene til en visepolitimester og en politiadvokat i Oslo.

 • Runa Victoria Engen
 • Rolf J. Widerøe

En forretningsmann er nå siktet for å ha svindlet til seg et stort beløp fra regjeringens coronastønad.

Ordningen skulle sørge for rask utbetaling fra NAV til ansatte som ble permittert fra jobbene sine på grunn av coronatiltakene.

Forretningsmannen mistenkes for å falskt registrere et stort antall personer som ansatt i sine bedrifter – etter at støtteordningen ble innført. Deretter fikk bedriftene utbetalt store summer i støtte til fiktive ansatte.

– Vi kan bekrefte at navn på ansatte hos politiet dukker opp og er brukt i bedragerisaken. Vi har ikke noen grunn til å mistenke disse personene for å være delaktig, sier Rune Skjold, seksjonsleder i Oslo politidistrikt.

Visepolitimesteren: – Guffen følelse

På listen over fiktive ansatte sto navnene til en politiadvokat, og til visepolitimester Sveinung Sponheim ved Oslo politidistrikt.

Hans navn og personnummer skal ha blitt registrert på et firma allerede i mars. Selv fikk han beskjed av sine kolleger like før han skulle på sommerferie.

– Det var en guffen følelse at noen har misbrukt meg på den måten. Det kom uforvarende på, men jeg fikk samtidig beskjed om at jeg var en av mange, sier Sponheim til VG.

les også

Ap om coronastøtte: – Må slå ned på dem som jukser

Han tror ikke det var en målbevisst handling.

– Det virker tydelig at de ikke har visst hvem sitt navn de har misbrukt. Jeg var jo redd for det i starten, siden jeg sitter med så mange fullmakter gjennom jobben, sier Sponheim.

Oslo politidistrikt har avklart habilitetsspørsmålet med statsadvokaten, og etterforsker saken, opplyser seksjonsleder Rune Skjold i Oslopolitiet. Foto: Nils Bjåland

Da de ansattes navn dukket opp, måtte politidistriktet gå en runde og sikre at de var nøytrale nok til å fortsette etterforskningen.

– Vi har tatt opp spørsmålet om habilitet med statsadvokaten, som har avklart at Oslo politidistrikt kan etterforske saken videre, sier Rune Skjold.

Ifølge seksjonslederen er politiets teori at navnene var tilfeldig valgt.

Registrerte døde som ansatte

Etterforskningen pågår for fullt ved Oslo politidistrikt. De jobber med å få oversikt over alle navnene og summene som er betalt ut.

Det er snakk om navn og fødselsnummer til flere hundre personer, kanskje opp mot tusen, ifølge politiet. Det er søkt om lønnskompensasjon til flere personer som var døde.

– Det er et stort antall personer som har fått sin identitet misbrukt, fra alle slags yrker. Jeg kan bekrefte at det også har blitt registrert døde personer som arbeidstakere, sier seksjonslederen til VG.

Beløp i millionklassen ble utbetalt før svindelen ble oppdaget.

Det var NAV sammen med Skatteetaten som oppdaget et mønster og anmeldte saken til politiet.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen, her avbildet sammen med statsminister Erna Solberg, sier man har stanset utbetalinger på nær 11 millioner kroner som følge av nye rutiner. Foto: Terje Pedersen

11 millioner forsøkt svindlet på tre uker

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier at det var et samarbeid mellom NAV Kontroll og Skatteetaten som oppdaget svindelen. Begge fant mistenkelige etterrregistreringer i arbeidstakerregisteret.

– NAVs analyser, samt dialog med politiet, tyder på at det dreier seg om systematiske svindelforsøk fra kriminelle miljøer, sier Røe Isaksen til VG.

NAV har siden endret sine rutiner. Før kunne det ta to dager fra bedriftene søkte om coronastøtte til pengene sto på konto. Dette ble endret mellom 2. og 6. juli sier statsråden.

– Den innebærer nå en fire dagers forsinkelse fra vedtak til utbetaling. Dette gir mulighet for å sjekke opp mot Aa-registeret og A-inntekt, slik at forsøk kan stanses ved å sperre utbetaling, sier Røe Isaksen.

Det er nå vel tre uker siden endringen ble innført. På disse ukene alene har feilaktige utbetalinger på 11 millioner kroner blitt stanset, sier Røe Isaksen. Flere personer er nå anmeldt.

– NAV Kontroll er i løpende kontakt med Skatt, Økokrim og ulike politidistrikter knyttet til konkrete saker. Det er bedt om etterforskning i omtrent 20 saker, i tillegg er flere saker i ferd med å sendes over til Økokrim/politiet.

Advokat Usama Ahmad er forsvarer for en mann i 30-årene som er siktet i saken. Foto: Terje Bringedal

Siktede har ikke forklart seg

Forretningsmannen ble pågrepet torsdag for en uke siden og samtykket til varetektsfengsling i fire uker. Han er siktet for svindel for en halv million kroner, mens etterforskningen dreier seg om millionbeløp.

Mannen i 30-årene har ikke tatt stilling til om han sier seg uskyldig i siktelsen, og heller ikke svart på spørsmål fra politiet.

– Han har ikke har hatt anledning til å gå gjennom dokumentene i saken ennå. I løpet av uken vil han ta stilling til siktelsen og vurdere å gi en forklaring, sier forsvarer Usama Ahmad.

– Hva er hans forklaring på hvordan flere hundre personer, deriblant en visepolitimester og politiadvokat, ble registrert som ansatt i hans bedrifter?

– Det har jeg ingen kommentar til på det nåværende tidspunkt, sier forsvareren.

Flere artikler

 1. Forretningsmann etterforskes for millionsvindel med coronastøtte

 2. Forretningsmann siktet for millionsvindel med coronastøtte

 3. Siktet for å ha svindlet coronaordning for 500.000 kroner

 4. Det norske kartselskapet slår seg selv konkurs

 5. Brukte nummeret til VG-journalist for å betale for overgrepsbilder

Fra andre aviser

 1. Én siktet for å ha forsøkt å utnytte statsgarantiordningen

  Aftenposten
 2. Alarmen i banken gikk da vår journalist bestilte 10 tonn laksefilet av «Kjell»

  Bergens Tidende
 3. Sto frem på TV 2: Professoren trodde hun møtte kjærligheten, ble svindlet for 12–13 millioner kroner

  Bergens Tidende
 4. Fikk 400.000 i coronalån – skal ha brukt pengene på aksjer samme dag

  Bergens Tidende
 5. Nav har hittil anmeldt coronasvindel for 20 millioner

  Bergens Tidende
 6. Clement Insor-Brown

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no