DØDSULYKKE: En person omkom i en frontkollisjon mellom en personbil og et vogntog på E39 ved Fidjane i Kristiansand torsdag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Politiet prøvde å stoppe bilist før dødsulykke på E39 i Kristiansand

En bilist omkom i en frontkollisjon med et vogntog på E39 ved Fidjane i Kristiansand torsdag kveld. Politiet prøvde å stoppe bilisten før dødsulykken.

– Politiet tok oppstilling to steder for å stoppe vedkommende, uten hell. Det har ikke vært en jakt i den forstand at det har vært en forfølgelse av bilen i forkant ulykken, sier jourhavende jurist Svein Håland til VG klokken 21.30.

Håland opplyste tidligere i kveld at det hadde vært en politijakt i forkant av ulykken. Han presiserer nå at det ikke har vært en biljakt.

– Politiet ga bilføreren signaler om å stanse, men bilføreren etterkom ikke dette, opplyser operasjonsleder i Agder politidistrikt, Eyvind Formo.

Har du opplysninger i saken? Tips VGs journalister på 2200@vg.no.

Spesialenheten varslet

Spesialenheten for politisaker er rutinemessig varslet etter hendelsen. Kriminalteknikere er sendt til stedet for å gjøre undersøkelser.

Liv Øyen, leder for Spesialenhetens etterforskingsavdeling Øst–Norge, sier til VG at meldingen til Spesialenheten gikk ut på at det skal ha vært en bilforfølgelse i forkant av ulykken.

Det var Dagbladet som først omtalte dette.

– Vi vet ikke hvor lang tid på forhånd eller hvor langvarig forfølgelsen har vært. Det vil vil forsøke å få belyst gjennom etterforskningen vår, sier Øyen til VG klokken 22.40.

Hun opplyser at de skal foreta innledende avhør i kveld, og at de vil fortsette med avhør i morgen. De vil forsøke å finne ut hva som skjedde i forkant av ulykken.

– Siden vi vet at det har vært forutgående kontakt mellom politiet og bilen, har vi en etterforskningsplikt der noen blir alvorlig skadet eller dør som følge av politiets tjenesteutøvelse, sier Øyen til VG.

Flere meldinger

Ulykken fant sted ved 19.30-tiden torsdag kveld. Ulykkesbilen kom kjørende i motgående kjørefelt på en strekning med midtdeler og traff et vogntog i fronten

E39 er stengt etter ulykken. Alle nødetater ble sendt til stedet. Føreren av vogntoget er kjørt til legevakt for sjekk.

Politiet opplyser at de forut for ulykken fikk meldinger fra publikum om uaktsom kjøring fra Vigeland / Mandal østover mot Kristiansand.

«Politiet observerte bilen i området Søgne og Brennåsen. Politiet ønsker kontakt med vitner som har sett kjøringen.» skriver politiet.

Vitner: Politiet la seg bak ulykkesbilen

Vitner opplyser til flere medier at politiet la seg bak bilen, med og uten blålys, i forkant av ulykken.

Et vitne forteller til VG at han ble forbikjørt av ulykkesbilen ved Søgne.

– Politiet sto i veikanten ved Søgne, og akkurat da gjorde denne bilen flere ville forbikjøringer i stor fart. Han kjørte også forbi meg. Politiet la seg etter bilen på E39 i retning Kristiansand, sier mannen.

FRONTKOLLISJON: En person omkom etter å kjørt i motgående kjørefelt på E39 torsdag kveld. Bilisten frontkolliderte med et vogntog. Politiet forsøkt å stoppe bilisten i forkant av dødsulykken. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

En kvinne møtte bilisten i full fart østover ved en rundkjøring på Tangvall i Søgne. Hun kjørte selv vestover.

– Han kom i en veldig fart. Politiet kom bak med blålys. Like før rundkjøringen sakket politiet farten og slo av blålysene, sier kvinnen til Fædrelandsvennen.

Et vitne forteller til Dagbladet at det lå en politibil bak ulykkesbilen flere kilometer før kollisjonen.

– De kjørte lenge uten blålys. Da de slo på blålyset, klarte føreren av bilen å komme seg forbi et vogntog og forsvant. Kort tid etter smalt det, forteller vitnet til Dagbladet.

– Det var ganske nært

Fædrelandsvennen har snakket med et samboerpar som forteller at de nesten ble truffet av samme bil. Da var ulykkesbilen kommet ut i motgående kjørefelt.

– Jeg vil tro at vi var bilen som kom rett før lastebilen. Det var som tatt ut av en science fiction-film. Plutselig kom en bil rett mot oss i høy fart. Politiet kom på motsatt side (i østgående kjørefelt, red anm). Vi kom oss litt ut på kanten, men det var ganske nært, sier kvinnen, som kjørte en liten bil sammen med sin samboer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder