Ap-lederen: Avviser EØS-utredning

Jonas Gahr Støre varslet Fellesforbundets landsmøte tirsdag om at verken programkomiteen eller Ap-landsmøtet i 2021 vil utrede alternativer til EØS, slik deler av fagbevegelsen går inn for.

– Ap mener at EØS- avtalen er god og skal tas vare på, var Ap-lederens tydelige beskjed til landsmøtet i LOs største industriforbund i LO-borgen Folkets Hus i Oslo.

– Jeg vil advare mot å sette det vi har, på spill. Jeg frykter at prisen blir altfor høy, sa Støre.

Så kom han med et frampek om hvor han tror EØS-debatten i hans eget parti kommer til å ende:

– Vårt program og vårt landsmøte vil ikke gå inn for å utrede noe vi er for, og som vi trenger på en rekke politikkområder, sa Støre til Fellesforbundets landsmøte tirsdag morgen.

les også

Stor EØS-splid i Fellesforbundet

LØVENS HULE: Ap-leder Jonas Gahr Støre sammen med Jørn Eggum, Fellesforbundets leder, i landsmøtesalen tirsdag morgen. Foto: Vidar Ruud

EØS-vedtak

Onsdag skal Fellesforbundet ta stilling til resolusjonsforslag om EØS-avtalens fremtid. En del av forbundets medlemmer vil si den opp, mens et kompromissforslag går ut på å utrede alternativer til EØS.

Utfallet av Fellesforbundets debatt vil legge sterke føringer inn i LO, og kan slå tungt inn i EØS-debatten fram mot Ap-landsmøtet våren 2021.

les også

LO-topp ut mot Ap: Rått og brutalt å legge ned på Andøya

Utenlandsk arbeidskraft

EØS-striden i Fellesforbundet følger langt på vei skillelinjene mellom partiene på venstresiden i norsk politikk. Men mange av forbundets medlemmer kjenner på konkurransen fra utenlandsk arbeidskraft hver eneste dag.

Delegaten Joakim Hagen fra Møre og Romsdal er bussjåfør og var den første taleren etter Ap-lederens innledning. Han viste til at utenlandske busselskaper langt på vei har overtatt kjøringen av cruiseturister på Vestlandet, som en følge av bestemmelsene om såkalt kabotasje i EØS-avtalen.

Si opp regjeringen

I sin tale lover Støre en helt annen arbeidslivspolitkkk dersom han blir statsminister etter valget i 2021:

– Vi trenger en storrengjøring i norsk arbeidsliv, sa Støre.

– Det hjelper ikke å si opp EØS-avtalen. VI må si opp regjeringen, sa Støre.

Han kom også med en tydelig advarsel mot harde konflikter på venstresiden i tiden fram til 2021-valget, og ville heller ha en tydelig kraftsamling for å vinne valget om to år.

SIER NEI: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarte mot å utrede alternativer til EØS-avtalen på Fellesforbundets landsmøte. Foto: Vidar Ruud

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder