KRITISK: – Effektivisering på sitt verste, kaller Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forslaget. Foto: Frode Hansen, VG

Vedum om forslaget om å legge ned tingretter: – Pill råttent

– Rettsstaten er et av våre viktigste organer, og dette forslaget er uhørt, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG. KrF avviser at de vil støtte forslaget.

Tirsdag ble det kjent at domstolskommisjonen vil kutte antall tingretter fra 60 tingretter til 22, og stenge halvparten av landets rettslokaler for godt. Det kommer frem i kommisjonens første delrapport, levert til justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp).

Her legges det opp til en kraftig sentralisering av domstolene i samtlige fylker. En rekke små tingretter foreslås slått sammen med andre og samlet i de større byene.

Vedum: – Effektivisering på sitt verste

– Det er en oppskrift på reinspikka sentralisering, som vil svekke en av grunnpilarene våre. Alle skal ha tilgang til rett. Rettsstaten er et av våre viktigste organer, og dette forslaget er uhørt, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

– Kvinnen eller mannen som har blitt utsatt for vold, eller annen type overtramp, må reise mye lenger for å møte i retten. De er ofte i en sårbar situasjon og dette kan gjøre dem enda mer usikre. Det er hårreisende. Effektivisering på sitt verste, sier han.

Han mener det vil føre til et massivt tap av arbeidsplasser.

– Når 38 tingretter legges ned, påvirker det ikke bare de som jobber i tingretten, men også hvor det bli lagt advokatkontorer, sier han.

«Pill råttent»

Vedum er også provosert av tidspunktet for forslaget.

– De valgte at det skulle komme 14 dager etter valget. Og nå er det om å gjøre å få gjennomført dette før valget i 2021. Det samme skjedde med politireformen. Det er vanstyre, om å gjøre å få presset ting gjennom. De må tørre å debattere det i et valg, sier han og viser til regjeringspartiene.

– Det er pill råttent.

I enkelte tilfeller foreslås det av domstolskommisjonen å opprettholde avdelinger, med kun rettslokaler i tingrettene som forsvinner, av geografiske hensyn. Totalt forsvinner dermed nærmere halvparten av landets rettslokaler.

Hovedtrekkene i kommisjonens forslag ble kjent i Adresseavisen mandag kveld.

Kallmyr: – Mange hensyn må veies

Rapporten er bestilt av regjeringen, men regjeringspartiene er foreløpig forsiktige med å gå inn i diskusjonen som Vedum legger opp til.

Høyre sier de vil jobbe grundig med saken, mens justisminister Jøran Kallmyr (Frp) påpeker at han nettopp har mottatt rapporten.

– Vi har fått en utredning på over 200 sider som vi har behov for å gå nøye gjennom, sier han.

Kallmyr utelukker ikke at det kan være en god idé å sentralisere domstolene, men sier at det er langt ifra er sikkert at de går inn for alle forslagene.

– Det er mange hensyn som må veies opp mot hverandre, slår han fast.

– Svakt fundament

Kommisjonens leder, Oslo-sorenskriver Yngve Svendsen, var imidlertid klinkende klar da han la fram rapporten.

– I dag er det 100 domstoler i første og andre instans. Det er seks lagmannsretter, 60 tingretter og 34 jordskifteretter. Et så høyt antall selvstendige domstoler, som i svært begrenset grad trekker på hverandres kompetanse, kvalitet og ledelse, utgjør et svakt fundament for å møte framtiden, sa Svendsen.

I noen av tingrettene som foreslås nedlagt, ønsker kommisjonen å opprettholde en avdeling i et annet område av geografiske hensyn.

Forslaget går ut på at antall rettssteder reduseres til 27.

I enkelte tilfeller åpner kommisjonen for at tingretten også kan disponere lokaler andre steder.

KrF: – Uaktuelt å støtte

– Det er uaktuelt for KrF å støtte Domstolskommisjonens forslag til fremtidig strukturendring, slår justispolitisk talsmann Geir Toskedal i KrF fast overfor NTB.

Dermed er det lite trolig at forslaget som foreløpig ligger på bordet vil få flertall i Stortinget. Så langt har også Ap og Sp varslet at de er imot tiltakene i kommisjonens rapport.

Høyres justispolitiske talsperson, Peter C. Frølich, reagerer på at opposisjonspartiene Sp og Ap har skutt ned forslaget allerede før rapporten ble lagt fram.

– I stedet for å avvise alt på autopilot, vil Høyre jobbe grundig med rapporten. Det fortjener domstolene som har jobbet hardt i to år med dette, sier han.

– En trist dag for brukerne

Elisabeth Wiik, sorenskriver i Søre Sunnmøre tingrett i Volda har vært en av de tydeligste stemmene mot sentralisering av tingrettene.

– Det er en trist dag for brukerne av domstolene, sier hun til VG.

Hun reagerer spesielt på at kommisjonen bruker bedre kvalitet som argument.

– Det finnes ingen kvalitetsmåling på domstoler i dag, selv om vi har etterlyst det. Det er også lite anerkjennelse av den jobben som blir gjort i de små tingrettene.

«TRIST»: – Man har mange fine ord, men i praksis mister man synet av brukerne, som domstolene er til for, sier Elisabeth Wiik, sorenskriver i Søre Sunnmøre tingrett. Foto: Magnar Kirknes

Søre Sunnmøre tingrett er foreslått lagt ned. Sammen med Nordmøre-, Romsdal- og Sunnmøre tingrett, skal de bli til Møre og Romsdal tingrett, ifølge forslaget. Ålesund blir hovedrettssted, med en avdeling i Kristiansund.

– Jeg bet meg merke i at 95 prosent skal ha mindre enn to timer reisetid, ifølge forslaget. Men hvordan blir det for oss som er avhengig av ferge – med mindre man beregner ett sekund til fergen? Det må være vanskelig å oppnå. Det er særlig trist med tanke på barn og barnevernssakene. For en time med dommersamtale, må de reise fire timer eller mer, sier Wiik.

Hun kan ikke komme på noen fordeler med sentraliseringsforslaget.

– Man blir ikke flinkere selv om man jobber i en stor domstol. Det er ikke sånn at jeg kommer til å spørre alle mine hundre kolleger om råd. Ja, vi er sårbare under sykdom, men løsningen er ikke nedleggelse, men heller bruk av ressurser fra andre domstoler, sier hun.

les også

Flertall i Viken for å legge ned Viken

– Er på for mange steder

Forslaget om å halvere antall rettssteder vil bety at kvaliteten i domstolene heves, mener leder Sven Marius Urke i Domstolsadministrasjonen.

Urke, som selv sitter i kommisjonen som har foreslått å halvere antall rettssteder fra 60 til 27 og fjerne to av tre tingretter, gir ikke uventet sin fulle støtte til forslaget.

– Vi er på for mange steder til å få til den kvaliteten og effektiviteten vi bør ha, sier Urke til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder