SNART KLAR: Appen kan bli ett av flere effektive og målrettede tiltak mot spredning, og det jobbes slik at den kan lanseres så raskt som mulig. Bildet er tatt utenfor legevakten på Aker sykehus, hvor det er satt opp et telt hvor folk testes for viruset. Foto: Helge Mikalsen, VG

IT-ekspert om ny smittesporings-app: – Må vise seg tilliten verdig

En smittesporings-app som skal følge med på hvor vi er og hvem vi er i kontakt med, er nå under utvikling. Hvordan dataene blir håndtert, vil ha en innvirkning på vår tillit til myndighetene, mener teknologiekspert Torgeir Waterhouse.

 • Ingvild Silseth
 • Therese Ridar

Artikkelen er over 103 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– De ber om mye tillit fra befolkningen og lover å ikke misbruke dataene. Noe av utfordringen blir at de må vise seg tilliten verdig, sier han til VG.

Det er Folkehelseinstituttet, med assistanse fra Direktoratet for e-helse og Forskningsrådet, som har bedt Simula utvikle applikasjonen.

Den nye appen skal følge med på og analysere hvor folk i Norge oppholder seg og hvem de er i nærheten av, slik at myndighetene kan holde smitten under kontroll.

Appen er utviklet på rundt 14 dager og testes nå i små grupper. Håpet er å kunne lansere den så raskt som mulig.

– Det er en fin balansegang mellom å skulle hente inn data til smittevernformålet, og samtidig ivareta personvernhensynet. Jeg er ikke i den minste tvil om at Simula har denne kompetansen, men tiden dette skal gjøres på er nok en utfordring, sier Waterhouse, som er partner i IT-rådgivningsselskapet Otte.

FHI om ny app for smittesporing: Nytt virkemiddel i en vanskelig tid

– STOR OPPGAVE: – Jeg er sikker på at de kommer til å lykkes med det tekniske, men er veldig usikker på om de får hentet inn nok data, sier Torgeir Waterhouse. Foto: Gorm K. Gaare

Frivillig

Det skal være frivillig å laste ned appen, men om den skal gi ønsket effekt, må mesteparten av befolkningen ta den i bruk, skriver blant annet FHI-direktør Camilla Stoltenberg i en kronikk.

«Vi er nå i en helt ekstraordinær situasjon, og hver enkelt av oss kan som en del av den nasjonale dugnaden, være med å redusere smitten raskere ved å velge å bruke appen», heter det i kronikken.

Når epidemien er over, vil datainnsamlingen fra appen avsluttes.

– Jeg synes tilnærmingen om at dette skal basere seg på frivillighet, er veldig interessant. Nå vet ikke jeg hvor mange prosent de trenger, men det er nok snakk om ganske mange mennesker. Å få mange nok til å laste ned og bruke appen innenfor et relativt kort tidsrom, er en stor oppgave, sier Waterhouse.

– Jeg er sikker på at de kommer til å lykkes med det tekniske, men er veldig usikker på om de får hentet inn nok data, fortsetter han.

«Sikkerhet høyt prioritert»

Arbeidet er igangsatt i samarbeid med tilsvarende fagmiljøer og myndigheter i Storbritannia.

Sikkerhet har vært høyt prioritert hele veien, og hensyn til personvern er gjennomgående i utviklingen av appen, skriver kronikkforfatterne.

Dataene skal utelukkende brukes til å identifisere hvem som har vært i nærkontakt med smittede. Det er ulovlig å bruke dataene til andre formål enn å kontrollere epidemien, og alle individuelle data slettes etter 30 dager.

Til forskning vil det hentes ut data som ikke kan identifisere enkeltindivider.

Datatilsynet ser samfunnsnytten

Datatilsynet ser at en slik smittesporings-app kan ha en effekt mot smittespredning og være livreddende.

– Også vi ser samfunnsnytten av denne løsningen, men det er viktig med full åpenhet fra myndighetenes side. Åpenhet bygger tillit, og da vil flere bruke løsningen, sier direktør Bjørn Erik Thon.

MANER TIL ÅPENHET: Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon. Foto: Solberg, Trond

– De som laster opp appen må få fullstendig informasjon om hvilke opplysninger som samles inn, hvilket formål dataene skal brukes til og lagringstid. Det må også informeres tydelig om at det er helt frivillig å laste opp appen, understreker Thon.

– Hvilke utfordringer knyttet til personvernhensyn er det ved å skulle utvikle en app på så kort tid?

– Det er jo større sjanse for at testingen ikke blir like tilfredsstillende når det skal skje så fort, og testing er svært viktig. Men jeg vet at det er et kompetent miljø som jobber med dette nå, og de vil nok følge nøye opp slik at de kan tette sikkerhetshull som de finner løpende, sier direktør Bjørn Erik Thon.

Mer om

 1. Norge
 2. Teknologi
 3. Personvern
 4. Coronaviruset
 5. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. App for smittesporing: Nytt virkemiddel i en vanskelig tid

 2. Solberg: – Hvis vi skal få hverdagen tilbake, må flest mulig laste ned appen

 3. Simula: – Smittestopp virker

 4. FHI stopper all innsamling av data i Smittestopp-appen

 5. Appfloppen

Fra andre aviser

 1. FHI lanserer app som sporer koronasmittede automatisk

  Aftenposten
 2. Slik skal mobilovervåking stoppe viruset. Nye regler åpner for at bevegelsene dine kan lagres i en måned.

  Aftenposten
 3. FHI sletter alle data fra appen Smittestopp

  Aftenposten
 4. Urolig for myndighetenes smitteapp? Her er alt du trenger å vite

  Aftenposten
 5. Advokat advarer mot korona-appen

  Aftenposten
 6. FHI må slette alle data fra appen Smittestopp

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder