BERGEN: Det er ventet rekordhøy vannstand flere steder langs kysten. I Bergen frykter man at Bryggen skal oversvømmes. Foto: Yasmin Alida Sfrintzeris

Ekstremværet «Elsa»: Én centimeter unna rekorden

BERGEN/OSLO (VG) Ekstremværet «Elsa» har ført med seg høyvann i Sør-Norge der flomtoppen ble nådd rundt klokken 18. Ved midnatt var en 30 år gammel rekord én centimeter unna å bli tangert i Bergen.

Meteorologisk institutt har utvidet den geografiske grensen for farevarselet til også å nå opp til og med Trøndelag.

Mandag og tirsdag er det ventet ekstremt høy vannstand i Trøndelag, på Vestlandet og i Agder som følge av ekstremværet «Elsa».

Årsaken til stormfloen er fullmåne, kombinert med at den astronomiske vannstanden er høy og et kraftig lavtrykk.

VG Spesial: Hvorfor heter uværet «Elsa»?

– Siste måling fra Bergen, ved midnatt, viser 239 centimeter. Det er én centimeter unna rekorden, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Magni Svanevik, til VG like etter midnatt.

  • Er det høy vannstand der du er nå? Send oss et bilde! Til 2200@vg.no eller på MMS til 2200.

Like etter klokken 01 natt til tirsdag forteller vakthavende meteorolog Haldis Berge at vannstanden har begynt å trekke seg tilbake.

– Det høyeste som ble mål var ved midnatt og 239 centimeter, så det ble ingen rekord i Bergen, sier hun til VG.

I Måløy ble det riktignok rekord.

– Det ble målt 287 centimeter i Måløy. Det er fem centimeter høyere enn rekorden fra 12. januar 1993, sier Berge.

Bryggen stengt for trafikk

Som følge av ekstremværet Elsa, har Bergen stengt bryggen for trafikk natt til tirsdag.

Veien fra Fisketorget til Sandvikstorget er stengt fra klokken 22.00 mandag kveld til klokken 03.00 natt til tirsdag. Anbefalt omkjøringsvei er via E39 Fløyfjellstunnelen.

– Vi bruker en det sperrematerialet som er tilgjengelig. Sandsekker og annet flomutstyr blir lagt ut. I tillegg blir det sperring for gående og kjørende i området rundt bryggen, sa beredskapssjef Ivar K. Lunde i Bergen kommune til VG tidligere mandag.

Sørlandet nådde flomtoppen

Tidligere mandag steg vannet over bryggekanten i Kristiansand sentrum, mens parkeringsplasser og kjellere sto under vann i Arendal, Grimstad og Lillesand, melder NRK.

Den høyeste vannstanden i Kristiansand var ventet mellom klokken 17 og 18 mandag ettermiddag.

Agder politidistrikt har mandag foreløpig ikke rykket ut til noen oppdrag knyttet til stormflo og uvær, skriver Fædrelandsvennen.

Også i Oslo har vannstanden vært høy mandag kveld. Flytebroen fra Bjørvika til Sørenga ble stengt mandag kveld på grunn av den høye vannstanden, skriver NTB.

Ifølge tidevannstabellen var vannstanden i Oslo på sitt høyeste 185 centimeter over sjøkartnull i 18-tiden. Etter klokken 19 sank vannstanden noe igjen.

Se bilder fra Sørlandet her:

Farevarsel

Mandag var det først sendt ut oransje varsel på de første toppene.

Klokken 11.38 kom den første toppen i Bergen, klokken 11.24 i Stavanger, klokken 11.34 i Måløy og klokken 12.25 i Trondheim.

På Vestlandet sør for Stad og i Møre og Romsdal vil vannet stige 80 til 100 centimeter over normalen.

I Stavanger ble vannstanden var toppen klokken 23.20, og vannet har nå begynt å trekke seg tilbake. Meteorolog Svanevik forteller at de toppene i Møre og Romsdal og Trøndelag vil komme tirsdag mellom klokken 11 og 14.

– I Ålesund viser den siste målingen den sjette høyeste vannstanden som har vært mål. Det er 291 centimeter, det er 14 centimeter unna prognosene, men fortsatt høyt, sier Svanevik.

Like etter klokken 01 var det målt 297 centimeter vannstand i Ålesund, da hadde vannet begynt å trekke seg tilbake.

– Det vil komme en ny topp på Vestlandet tirsdag, men den vil ikke være like høy, fortsetter hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder