Raset i Jølster: – Jobber ut fra teori om at én bil er tatt

FØRDE (VG) Politiet vil onsdag fortsette søket etter en person i Jølstravannet som skal ha blitt observert tirsdag kveld, etter at det gikk flere jordras langs E39 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Ingen er så langt meldt savnet.

Like før klokken 13 onsdag opplyser lensmann Dag Fiske ved Førde lensmannskontor til VG at det er omtrent 10 personer som de foreløpig ikke har kontroll på.

– Vi har kartlagt veldig mange av personene som vi ikke har hatt kontroll på. Det er ikke mange igjen, omtrent 10 stykker, sier Fiske.

Tallet er basert på henvendelser fra pårørende som ikke har fått kontakt med sine.

En geolog er sendt til rasområdene i Jølster, og politiet håper at de vil kunne få en oversikt over området. Det har de ikke på nåværende tidspunkt.

les også

Ordføreren i Jølster: – Pårørende er bekymret

I tillegg vil politiet søke i området på sørsiden av Jølstravannet, der et vitne observerte en bil som ble tatt av raset. Lennsmannen legger til at politiet håper å komme til i området slik at de kan gjøre søk med båt, ubåt og langs stranden.

Deretter vil de kartlegge tilstanden til veiene som er rammet av raset.

– Akkurat nå er hovedfartsåren gjennom Sogn og Fjordane avskåret. Det er prekært, sier Fiske.

Har registrert 100 henvendelser

Siden telefonen for pårørende ble opprettet i går, har det blitt registrert over 100 henvendelser.

Lensmann Fiske forteller at mobilnettet som er nede gjør kommunikasjonen mellom Førde og Jølster vanskelig. Dermed er det utfordrende å skaffe oversikt over hvem som befinner seg på evakueringssenteret.

Ved 07.20-tiden onsdag morgen opplyste vaktleder Terje Birkeland i 110-sentralen Sogn og Fjordane at de vil gjenoppta søkene i Jølstravannet så fort værforholdene tillater det.

– Vi har ingen indikasjoner på at det skal være flere enn den ene personen som eventuelt befant seg i vannet. I tillegg jobber vi ut fra en teori om at det er en bil som har blitt tatt av skredet og at det nødvendigvis har vært personer i den, sier han.

Foreløpig er det ingen personer som er meldt savnet.

Birkeland i 110-sentralen opplyser at mobilnettet fortsatt er nede onsdag morgen som en følge av at tre baser er slått ut.

Tirsdag kveld opplyste politiet at flere biler ble sperret av raset og at sjåfører og passasjerer derfor ble nødt til å sove i bilene sine.

– Alle har nå kommet seg ut, slår vaktlederen fast onsdag morgen.

Sunnfjord Energi opplyser overfor NRK at rundt 500 kunder på nåværende tidspunkt er uten strøm.

Har evakuert seg selv til hytter

E39 er onsdag morgen stengt flere steder mellom Førde og Skei, og europaveien har også blitt skadet en rekke steder.

Like før klokken 00:30 tirsdag kveld opplyste operasjonsleder Stein Rune Halleraker at de som ikke får kontakt med folk, kan ta kontakt direkte med politiet.

– Så setter vi dem over til evakueringssentrene. Ellers kan man forsøke å ta kontakt med sentrene direkte, sier Halleraker.

Han forteller at mange også har evakuert seg selv til hytter, familiemedlemmer og lignende.

JORDRAS: Store nedbørmengder har ført til flere jordras langs E39 i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag. Foto: Hallstein Dvergsdal, Firda Tidende / NTB scanpix

Over 150 evakuert

I en pressemelding sendt klokken 21.39 tirsdag kveld, skriver politiet at det totalt er evakuert over 150 personer.

– De blir innlosjert på Gjesthalla i Jølster. Vi jobber med å få på plass mat og drikke til de evakuerte, sier Jølsters varaordfører Jakob Andre Sandal til VG litt før klokken ni.

Klokken 23.10 sier vaktleder Terje Birkeland i 110-sentralen at det har gått en time uten nye meldinger om ras.

Selv om han ikke vil utelukke at det kommer mer aktivitet i løpet av natten, mener han det ser ut som om det begynner å roe seg litt.

– Det virker som om været spiller på lag.

Nytt ras

Klokken 21.09 meldte Vest politidistrikt at det var gått et nytt ras på sørsiden av Jølstravatnet, og politiet fikk meldinger om at en bil var i eller ved raset da det gikk.

Klokken 02 natt til onsdag er det ikke funnet noen personer eller biler, og situasjonen etter dette raset er fortsatt uavklart, skriver politiet i en pressemelding.

– Politiet jobber fortsatt med undersøkelser for å finne ut om noen personer er savnet og om den eller disse personene kan knyttes opp mot raset, skriver operasjonsleder Stein Rune Halleraker.

Politiet opplyste i en pressemelding like før klokken 23 at redningshelikopteret har søkt over rasområdet, men at det returnerte til Florø da det ikke er flyvær i området.

Fire båter fra Røde Kors driver overflatesøk fra båtene, men politiet opplyser at faren for nye ras er så stor at det ikke er mulig å sende mannskaper inn til området for å gjøre søk på land.

les også

Svindyrt fjellparti: Veslemannen har kostet mange millioner

Ikke full oversikt

Hovedredningssentralen sendte også et redningshelikopter til området hvor det første jordraset gikk.

– Vi har bare fått gjort grovsøk fra luften og med båt. Det er som nevnt ingenting som tyder på at noen er tatt av raset og vi har ikke fått melding om at noen er skadet, sier Halleraker til VG natt til onsdag.

Videre påpeker han at det ennå ikke er trygt for bakkemannskaper å gå inn for å søke i rasområdene.

– Været er skiftende, helikoptrene må fylle drivstoff langt unna og det er mørkt, det gjør det utfordrende å søke. Det drives søk med båter, men det er for farlig å søke for nære der rasene har gått. Dykkerne er ikke aktive lenger, da det har gått så langt tid at det ikke lenger vil være hensiktsmessig med redningsdykkere, sier Halleraker like før kl. 00.30.

Blant dem som fikk oppleve raset på nært hold var Jakob Slåtten. Se hvordan det så ut i videoen under:

I en pressemelding fra politiet sendt klokken 05.30 opplyser de at det ikke nå foregår søk i rasområdene, men at de fortsatt drifter hendelsene som en redningsaksjon.

– Politiets innsatsleder vurderer fortløpende når det vil være aktuelt å sende inn mannskaper for ytterligere søk og redning. Dette gjøres i samråd med geologer og andre fagpersoner, sier Vest politidistrikt.

Flere er isolert

Jan Gunnar Holvik forteller at det har blitt satt inn krisestab i både Jølster, Gloppen og Førde kommuner.

Ordfører i Førde, Olve Grotle, forteller til VG at det er en felles krisestab med Jølster og Førde.

Varaordfører i Gloppen, Magni Aa-Berge, forteller at ingen har blitt evakuert fra kommunen foreløpig, men forteller at de likevel har utfordringer.

– Vi har hundre isolerte innbyggere i ett område, og 30 i et annet. Det er også to storbedrifter som er rammet med materielle skader, men vi kjenner foreløpig ikke til at det er snakk om noe personskade.

Les også: Slik måler de bevegelsene på rasutsatte Mannen

Jan-Gunnar Holvik i alarmsentralen sier til NTB at det har gått flere jordras som følge av store nedbørsmengder og torden. Bildet viser Vassenden sentrum. Foto: Hallstein Dvergsdal, Firda Tidende / NTB scanpix

Bilder fra Svidalsneset, der det første raset gikk, viser at veibanen er dekket av enorme vannmengder. Brunt vann, kvister og store grener flyter over kyststamveien E39 i Jølster kommune. Bernt Kjøsnes er blant de nærmeste naboene til Årsetelva. For øyeblikket er han på ferie på Nordmøre, langt unna flomdramaet.

– Det er veldig skremmende å se. Heldigvis gjorde kommunen forebyggende arbeid langs elven da vi bygda huset i 2003, så huset skal være trygt.

Han forteller at det er svært sjeldent at det er så høy vannføring i elven.

Brunt vann, kvister og store grener flyter over kyststamveien E39 i Jølster kommune etter flere jordras. Foto: Sølvi Kobbeltvedt / NTB scanpix

les også

Rauma-ordfører om utsikter til mange evakueringer: – Nitrist

Telenor rammet

Nettverket i området er også rammet av uværet, opplyser Telenor til VG.

– Det er flere basestasjoner som på hver sin måte er påvirket av situasjonen. Totalt er det snakk om fem basestasjoner i region Jølster, Gloppen og Førde, og 500 bredbåndskunder er berørt, sier Roald Orheim, informasjonssjef i Telenor.

– Det er for tidlig å si om hvor fort disse feilene kan rettes, men vi har entreprenører på stedet for å vurdere skadeomfanget, sier Orheim.

Ifølge Firda har uværet også ført til problemer med strømnettet. Sunnfjord Energi opplyser på sine nettsider at 1500 strømkunder er uten strøm.

Jørgen Taklo (17) og faren var blant de første som kom til flomkaoset på E39, ifølge Firda.

– Bilen foran oss kjørte over broen. Vi valgte å stoppe da en stokk kom ut i veibanen. Da vi snudde og forsøkte å kjøre en annen vei via Svidalen, var også broen her oversvømt, sier Taklo til VG.

RAS: Dette syne ventet Jørgen Taklo og faren hans da de var ute og kjørte tirsdag ettermiddag. Foto: Jørgen Taklo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder