Mulla Krekar pågrepet – fremstilles trolig for fengsling onsdag

Bare timer etter at mulla Krekar ble dømt til 12 års fengsel i en italiensk domstol fikk han PST på døra i leiligheten i Oslo. Han fremstilles trolig for fengsling onsdag.

En video, som trolig viser pågripelsen, viser at Krekar føres ut til en ventende cellebil fra politiet.

– Only Islam. Islam kommer til dere, sier Krekar i det han blir ført inn i politibilen.

Overfor VG bekrefter Oslo politidistrikt at bilen som vises i videoen var på oppdrag på stedet i det aktuelle tidsrommet mandag kveld.

– Helt udramatisk

Det var på bakgrunn av en internasjonal etterlysing og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter at PST, med bistand fra Oslo politidistrikt, gikk til pågripelse av Krekar.

Tirsdag forteller kommunikasjonssjef i PST, Trond Hugubakken, til VG at Krekar ble pågrepet hjemme.

– Han ble pågrepet på bopel i Oslo i 22-tiden. Det foregikk helt udramatisk, sier Hugubakken.

Han opplyser at Krekar trolig vil fremstilles for varetektsfengsling onsdag.

– Tidspunkt for varetektsfengsling er ikke satt ennå, men det blir mest sannsynlig på onsdag.

Bare timer før pågripelsen mandag kveld hadde Krekar blitt dømt til 12 års fengsel i Italia.

PÅGREPET: Mulla Krekar ble pågrepet mandag kveld. Her fra en varetekstfengsling i 2016. Foto: Braastad, Jørgen

Motsetter seg arrestasjonen

Najmuddin Faraj Ahmad, som altså er kjent som mulla Krekar, sto tiltalt i Italia sammen med fem andre anklaget for terrorplanlegging. Mandag ble han dømt til 12 års fengsel i domstolen i Bolzano i Italia.

Krekars advokat Brynjar Meling svarer følgende da VG ber han kommentere pågripelsen mandag kveld:

– Jeg forstår at det er stas for politiet, herunder også PST å ytre seg på sosiale medier. Herunder også om arrestasjoner. Det gode med det er at det blir søkelys på deres handlemåte, skriver han i en tekstmelding til VG.

– Han motsetter seg arrestasjonen og er klar på at det ikke er grunnlag for å holde han i varetekt. Vi vil møte i retten på onsdag og argumentere for det synet. En arrestasjon begrunnet i unndragelsesfare av en mann de har full kontroll på ... Det sier seg selv at det er unødvendig, fortsetter advokaten.

Meling bekreftet til VG mandag at Krekar befant seg i Norge.

les også

Mulla Krekar dømt til 12 års fengsel i Italia

– Juks og fanteri

Norske myndigheter har tidligere signalisert at Krekar vil bli sendt til Italia dersom han blir dømt, og det kommer en utleveringsbegjæring fra italienske myndigheter.

Krekars advokat uttalte tidligere mandag følgende til VG om dommen:

– Dette er juks og fanteri. Mulla Krekar har ikke hatt mulighet til å legge frem et bevis, fått forklart seg, eller fått snakket med advokaten sin. Italia fremstår som en bananrepublikk, og enhver oppegående person – med mindre man er justisminister for Fremskrittspartiet – som har litt kjennskap til rettsstaten vil avsløre dette som et politisk makkverk, sier han til VG.

les også

Rettssaken mot mulla Krekar utsettes på nytt

Da VG kontaktet PST mandag ettermiddag sa de følgende:

– Vi ønsker ikke å kommentere i det som har kommet frem i italiensk rett i dag. Vi må ta stilling til det når det foreligger noe formelt, Trond Hugubakken, forteller kommunikasjonsdirektør i PST.

Mulla Krekar ble i november 2015 pågrepet i Norge i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi under opprullingen av et angivelig terrornettverk i Italia.

les også

Mulla Krekar får ikke reisedokumenter for å reise til Italia

Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til den såkalte islamske staten (IS).

Siden 2003 har mulla Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Der er han utpekt som grunnlegger av den islamistiske gruppen Ansar-al-Islam som sto i kontakt med al-Qaida og med Osama bin Laden.

Se Meling uttale seg om saken her i 2015:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder