NEKTER STRAFFSKYLD: Eks-soldaten Zikrija Krkic mener han beviste under rettssaken i Bosnia at han er uskyldig og mener norsk politi har bygget en sak mot ham som ikke eksisterer i virkeligheten. Foto: Mattis Sandblad

Eks-soldat tiltalt for dobbeltdrap i Bosnia

Om høsten 2017 ble eks-soldaten Zikrija Krkic (46) frikjent for dobbeltdrap i Bosnia. Så ble dommen opphevet. Nå er han tiltalt for drapene i Norge.

Påtalemyndigheten mener det er bevist at den 46 år gamle eks-soldaten skjøt og drepte to menn på Sann Café i Trnopolje i Bosnia mandag 28. juli 2014.

Ifølge tiltalen, brukte 46-åringen et automatvåpen, trolig en Kalashnikov AK 47, da han skjøt og drepte mennene med flere skudd.

Den 46 år gamle eks-soldaten har hele tiden nektet straffskyld og viser blant annet til rettsprosessen i Bosnia som bakgrunn.

September 2015: Etter åtte måneder i retten konkluderte dommeren med at den tidligere elitesoldaten ikke sto bak dobbeltdrapet på kaffebaren. Han ble frikjent.

«Påtalemyndigheten har bevisbyrde i forhold til alle poster i tiltalen. Med sin bevisføring om kjensgjerninger i forbindelse med forbrytelsen overlagt drap, har anklager uten tvil ikke bevist skyld.», står det i dommen fra lagmannsretten i Banja Luka.

– Det finnes ingen bevis mot meg, og dommeren i Bosnia satte spørsmålstegn ved hvorfor jeg i det hele tatt var arrestert, sa 46-åringen til VG i juli 2018.

les også

Frikjent for dobbeltdrap i Bosnia – siktet på nytt i Norge

Opphevet frifinnelsen

Den tidligere elitesoldaten ble dømt til ti måneders fengsel for ulovlig produksjon og omsetning av våpen eller sprengstoff, men månedene i varetekt gjorde at han allerede var ferdig sonet da dommen ble avsagt.

Eks-soldaten dro rett hjem til familien i Drammen etter frifinnelsen, og har ikke vært i hjemlandet siden. Han har også frasagt seg sitt bosniske statsborgerskap – og er nå kun norsk statsborger, i likhet med resten av familien.

Men.

Kort tid etter den frifinnende dommen, tok saken en ny vending i Bosnia: Høyesterett opphevet frifinnelsen.

les også

Norsk statsborger siktet for dobbeltdrap i Bosnia

Norsk etterforskning

I årene 2017–2018 tok norsk politi tak i dobbeltdrapssaken mot eks-soldaten. Nå ble både han og sønnen siktet for drapene.

Ifølge VGs opplysninger, sitter politiet blant annet på et vitneavhør hvor det kommer frem at faren og familiemedlemmet kjørte ut i en bil fra bostedet i Bosnia på et tidspunkt som kan passe med drapstidspunktene.

I tillegg har politiet fått tak i en video hvor flere personer i Bosnia skyter med et automatgevær som antas å være en Kalasjnikov – samme våpen som lokalt politi mener ble brukt i forbindelse med dobbetldrapet.

I videoen er også den tidligere eks-soldaten filmet mens han holder et automatvåpen, får VG opplyst.

Eks-soldatens forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier følgende til VG:

– Krkic er frikjent for drapene i Bosnia i en usedvanlig godt begrunnet dom. Retten peker på andre mer sannsynlige gjerningsmenn og at det er plantet bevis. Det er ingen tekniske bevis mot tiltalte og heller ingen vitner som knytter ham til åstedet, sier han og fortsetter:

– Det er er overraskende at norsk politi stikker hånda inn i dette vepsebolet av politikk, religion, kultur, korrupsjon, familievold og svake bevis uten en bedre og mer betryggende etterforskning. Etterforskingen er kun rettet mot Krkic og norsk politi har ikke vært objektive.

FORNØYD: Advokat Olle Nohlin er tilfreds med at påtalemyndigheten har henlagt drapssaken mot hans klient. Foto: Krister Sørbø

Henla sak mot sønnen

Advokat Olle Nohlin er forsvarer for den drapssiktede sønnen, som nå har fått saken henlagt. Forsvareren er ikke overrasket over henleggelsen.

– Jeg har hele tiden sagt at politiet ikke kommer i mål med saken. Nå har jeg fått rett, og det er tilfredsstillende, sier Nohlin til VG.

Forsvareren forteller videre at de nå skal se på muligheten for erstatning.

– Det har fått konsekvenser for min klients jobb og privatliv, sier Nohlin.

Sønnen har nå fått status som vitne i saken, og vil etter all sannsynlighet bli innkalt som vitne mot sin drapssiktede far, dersom faren tiltales. Sønnen han imidlertid ingen forklaringsplikt, siden det er nær familie som eventuelt tiltales.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder