PINSE-FRI: Det er deilig å koble av i når været her herlig. Men hvorfor har vi egentlig fri - og hva feirer vi? Foto: Jan Petter Lynau VG

Har vi fri 2. pinsedag?: Derfor har vi langhelg i pinsen

Når er pinse? Hva er pinse? Hvorfor feirer vi pinse? Er det fri i pinsen? Her er 10 kjappe pinse-fakta du bør kunne.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

TV-pastor Egil Svartdahl svarer på 10 mer eller mindre viktige spørsmål om pinse. Har du flere ting du lurer på? Spør i kommentarfeltet.

Les også: Egil Svartdahl intervjuer kjendiser om privat tro.

1. Når er pinse?

Svartdahl: – 50 dager etter 1. påskedag. Pinsen er derfor en bevegelig høytid, men den består alltid av pinseaften (lørdag), 1. pinsedag (søndag) og 2. pinsedag (mandag). I år faller pinseaften på lørdag 3. juni. Neste år i 2018 faller pinseaften på lørdag 19. mai.

2. Hva er pinse?

Fått med deg denne: TV-2 dropper sommer-tv.

Svartdahl: – Offentlige høytidsdager som markerer at Den hellige ånd ble sendt til jorden, for 2000 år siden. Da Jesus reiste fra jorden Kristi himmelfartsdag, lovet han disiplene å sende den Hellige Ånd, slik at han kan være alle steder samtidig.

PINSE-EKSPERT: TV-pastor Egil Svartdahl. Foto: Terje Bringedal VG

3. Hvorfor feirer vi pinse?

Svartdahl: – Fordi pinsen er like viktig som jul og påske. I pinsen markere vi at Gud er nær alle mennesker gjennom sin Ånd.

Langtidsvarselet: Slik blir været sommeren 2017.

4. Hva er tungetale?

Svartdahl: – Da apostlene var samlet i Jerusalem i pinsen for 2000 år siden, var det jødisk feiring med mennesker fra hele verden.

Som en del av pinsemirakelet begynte de å tale fremmede språk - såkalt tungetale. Da kunne folk som snakket forskjellige språk, forstå hva som ble sagt.

KrF-profil: – Jeg kan tale i tunger når jeg vil

5. Hva er den Hellige Ånd?

Svartdahl: – Vi tror at det finnes bare en Gud, men han er både far, sønn og ånd. Siden Ånden ble sendt til jorden, er Gud tilgjengelig for alle mennesker. Gud bor ikke lenger i bygninger eller kontrolleres av religiøse ledere. Etter den første pinsedagen finnes det ingen gudløse mennesker eller gudløse steder i verden.

Les også: Jesus-menighet var ikke det jeg trengte

6. Hva er en pinsevenn?

Svartdahl: – Pinsebevegelsen oppstod i Los Angeles i 1905 og spredte seg raskt til Europa og Norge. Fordi vi tror at vi kan bli fylt av Den Hellige Ånd og kan tale i tunger, ble vi koblet med pinsen og det som skjedde pinsen for 2000 år siden. Pinsevenn ble i starten brukt som et skjellsord. Det vi drev med var veldig uvanlig den gangen, men idag praktiseres dette i alle kirkesamfunn.

Hørt dette? Jesus kan ha vært en bondeopprører

7. Hvordan feires pinse?

Snøsjokk i mai: Derfor skifter været så brått

Svartdahl: – Med gudstjenester og bønn, flere ganger i løpet av høytiden. Men også troende kan med god samvittighet bruke deler av pinsen til å sjøsette båten, stelle i hagen eller låse opp hytta.

8. Hva er helligdagsfred?

Svartdahl: – For å beskytte høytidsdagene er det noe som heter "Lov om helligdager og helligdagsfred". Den sier blant annet at du ikke kan drive med utilbørlig larm.

Fikk du med deg denne: Mange klager til politiet på Kristi Himmelfartsdag

9. Har vi fri 2. pinsedag?

Svartdahl: – Ja, mandagen i pinsen er regnet som en fridag.

Sjekk selv: Så mange fridager har vi igjen i 2017

10. Er polet åpent i pinsen?

Svardahl: – Vinmonopolet er åpent pinseaften, men er stengt mandag 2. pinsedag.

Denne er morsom: Tabbe ga vin til fire kroner flasken.

PS: Åpningstidene på pinseaften varierer mellom vinmonopolene, men er som hovedregel 10-15.

Trendy eller ikke: Salget av rødvin stuper

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder