ÅSTEDET: Her på denne hytta i Valdres ble den 13 år gamle jenta funnet avmagret og død. Foto: Harald Henden , VG

Dette vet vi om Valdres-saken: Etterforskningen, barnevernet, mobbeanklagene og helsevesenet

Nyttårsaften ble en avmagret jente på 13 år funnet død på en hytte. Dette vet vi så langt.

 • Erlend Ofte Arntsen
 • Maria Mikkelsen
 • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over fire år gammel

Den såkalte Valdres-sakens tragiske utfall har en uoversiktlig forhistorie der flere kommuner, skoler og offentlige instanser spiller en rolle. Her forsøker VG å gi deg den nødvendige oversikten.

Dette er også sentrale elementer for å forstå politiets etterforskning, som skal avklare om den siktede moren bærer skyld i dødsfallet – eventuelt om det offentlige kunne grepet inn.

Mobbeanklagene

17. august i fjor klaget moren til Fylkesmannen i Oslo og Akershus på datterens ungdomsskole Mølladammen i Bærum, hvor de bodde. Moren mente datteren ble mobbet på barneskolen og at fryktet at en lignende situasjon var i ferd med å oppstå igjen på ungdomsskolen. Ifølge Bærum kommune inneholdt brevet en anmodning om at elever måtte flyttes fra datterens skole og til andre skoler.

3. september ble skolen bedt om å svare Fylkesmannen.

18. september sendte ungdomsskolen sitt svar til Fylkesmannen. Innholdet er ukjent.

9. november mottar Fylkesmannen et brev fra mor som er datert 16. oktober. Mor klaget på at hun ikke har fått noe svar i saken, og ga beskjed om at de valgte å flytte fordi hun ikke var fornøyd med tiltakene på ungdomsskolen.

Ved månedsskiftet september/oktober, i høstferien, hadde mor og datter reist til hytta i Valdres. Jenta gikk aldri på skole i Valdres og 26. oktober søkte mor om hjemmeundervisning.

Fylkesmannen har per primo januar ikke gjort et vedtak i saken.

Helsevesenet

Tre forskjellige barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikker (BUP) har i perioder hatt ansvar for 13-åringen. Fire-fem forskjellige sykehus og klinikker har vært involvert, samt minst to fastleger, helsestasjonen for ungdom og skolehelsetjenesten.

I fem uker fra slutten av 2014 og ut februar var 13-åringen innlagt på Vestre Viken sykehus i Drammen hvor hun ble handlet for spiseforstyrrelser. Moren bodde da sammen med henne på sykehus. I etterkant av sykehusoppholdet ble familien fulgt opp og måltidene de inntok ble overvåket av andre helt til jentas vekt var tilbake på et forsvarlig nivå.

Gjøvik tingrett la i sin kjennelse 6. januar til grunn at 13-åringen led av anoreksi og at dødsfallet skyldes dette.

Moren har selv forklart at hun ikke hadde kontakt med helsepersonell etter flyttingen til Valdres i høstferien. Den siste kontakten er med fastlege. På hytta har de ikke besøk i noe særlig grad.

Klokken 19.07 den 31. desember i fjor ringte moren inn en nødmelding til AMK, som varslet lokal ambulanse. Den ankom klokken 19.43. Ambulansen kjørte først feil, noe som, ifølge mors forsvarer, medførte at hun måtte stoppe hjertekompresjon for å vise ambulansen vei til hytta.

Jenta lå død i sengen da ambulansepersonellet kom inn i hytta.

Barnevernet

Bærum kommune opplyser at det kommunale barnevernet har vært kjent med familien i noe tid, men vil ikke avgrense tidsperioden.

I august i fjor avsluttet barnevernet i Bærum en undersøkelsessak som omhandlet 13-åringen. En sak kan enten henlegges fordi det ikke er behov for hjelp, eller fordi familien ikke ønsker hjelp.

12. november sendte Bærum kommune bekymringsmelding som det interkommunale barnevernet i Valdres mottok 17. november. Det ble opprettet undersøkelsessak.

26. november sendte Øystre Slidre kommune (Valdres) en bekymringsmelding til det interkommunale barnevernet i Valdres på bakgrunn av «samlede opplysninger».

Samme dag sendte Valdres-barnevernet en politibil opp mot hytta for å avklare om det bodde folk der. Ti dager i forveien, 16. november, hadde nemlig mor og datter meldt flytting fra Valdres igjen til en ny adresse i Oslo. Bakgrunnen for dette var at mor mente det ville være lettere å få hjemmeundervisning i Oslo. Fra veien kunne ikke den sivile politibetjenten se at det var folk der. Barnevernet henla saken ettersom familien hadde meldt flytting ut av kommunen.

Denne informasjonen mottok også Bærum kommune, opplyser de i en e-post til VG. Informasjonen ble «fulgt opp», men det er uklart på hvilken måte.

En drøy måned etter henleggelsen til barnevernet i Valdres, samt meldingen fra politiet om at hytta var tom, 28. desember, skrev Øystre Slidre kommune en bekymringsmelding til barnevernet i Bydel Ullern i Oslo kommune. Den ble mottatt 4. januar i år, tre dager etter jentas død.

Barnevernet i Bydel Ullern opplyser at de ikke mottar meldinger om tilflytting til kommunen dersom det ikke sendes bekymringsmelding.

Etterforskningen

Moren i 40-årene er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og for å ha unnlatt å hjelpe datteren. Hun nekter straffskyld.

6. januar ble kvinnen fremstilt for varetektsfengsling i fire uker i Gjøvik tingrett. Politiets begjæring ble avslått, men tingretten gir politiet medhold i at moren kan mistenkes for å ha brutt sin «handle- og aktivitetsplikt».

Retten underbygger dette med et stort antall tekstmeldinger som viser at moren var klar over datterens helsetilstand.

Foruten siktedes familie vil de mest sentrale spørsmålene i etterforskningen rettes mot det offentlige, herunder skole, barnevern og helsevesenet.

Et viktig spørsmål for politiets etterforskning er når jenta sist ble sett av andre enn sin egen mor. Det er kjent at politiet på forespørsel fra barnevernet kjørte forbi hytta 26. november for å se om det var folk der. Det konkluderte politiet med at det ikke var.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har i tillegg åpnet tilsyn mot barnevernet, skolen og helsetjenesten i Bærum kommune. Fylkeslegen i Oppland har også åpnet tilsyn.

Les også

 1. Eksperter om å ha barn med spisevegring: – En voldsom påkjenning

  Eksperter mener det kan være vanskelig for pårørende å forstå at en langvarig spisevegring er blitt akutt.
 2. Moren hadde ikke kontakt med helsevesenet etter høstferien

  GJØVIK (VG) Moren til 13-åringen som døde nyttårsaften forteller at hun ikke hadde kontakt med helsevesenet de tre siste…
 3. Moren måtte løpe etter ambulansen som kjørte feil

  GJØVIK (VG) Ifølge forsvareren måtte moren angivelig slutte med hjertekompresjonen for vise ambulansen hvor den skulle…
 4. Familien forsvarer 13-åringens mor i følelsesladet brev

  GJØVIK/OSLO (VG) I en redegjørelse beskriver familien til den døde 13-åringen hvordan moren har ført en årelang kamp for…

Mer om

 1. Dødsfallet i Valdres

Flere artikler

 1. Valdres-dødsfallet: Disse må svare om 13-åringen

 2. Sendte bekymringsmelding dagen før 13-åring ble funnet død

 3. Pluss content

  Barnedødsfallet i Valdres: Disse må gi svar

 4. Valdres-dødsfallet: Slo ikke alarm da de fant hytta tom

 5. Valdres-kommune: 13-åring hadde meldt flytting til Oslo

Fra andre aviser

 1. Dette skjedde i tiden frem til 13-åringen ble funnet død

  Aftenposten
 2. Jenta ingen klarte å redde

  Aftenposten
 3. Bærumsordfører ber fylkesmannen og politiet vurdere nøye om jenta ble mobbet

  Aftenposten
 4. Fylkesmannen i ny rapport: Barnevernet i Bærum og Valdres brøt loven i saken der jente (13) døde

  Aftenposten
 5. Ikke tilsyn med Valdres-skole etter 13-årings død

  Aftenposten
 6. Ikke tilsyn med Valdres-skole etter 13-årings død

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder