Kim ser for seg gradvis gjenforening

Fredsprisvinner Kim Dae-Jung tror ikke han vil oppleve en gjenforening i Korea mens han selv sitter som president, men er trygg på at det kommer til å skje.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

-Fredelig sameksistens må komme først.

Søndag mottar den sørkoreanske presidenten årets fredspris, for arbeidet for gjenforening og menneskerettigheter. Selv om han ikke har mottatt noen formelle gratulasjoner for prisen fra Nord-Korea, anerkjenner han nordkoreanernes rolle.

-Jeg er litt skuffet over at vi ikke deler prisen, men jeg ser den som en anerkjennelse til hele det koreanske folkets ønske om fred. Nobelprisen er i seg selv en viktig bidrag til fred på den koreanske halvøya, sa Kim.

Nye forhandlinger

Nord- og Sør-Korea har ligget i en intens verbal skyttergravskrig siden halvøya ble delt for 50 år siden, og det er ikke gjort over natten å gjenforene to så ulike samfunn. President Kim har besøkt Tyskland, men i Korea er det ikke bare å rive ned murene.

-Men det har skjedde mye bare siden i juni, sier den koreanske fredsprisvinneren. Da kom det første gjennombruddet i Kims "solskinnspolitikk", da han for første gang møtte Nord-koreas leder Kim Jong-Il. Senere har det vært arrangert familiegjenforeninger og tatt en beslutning om å bygge en jernbane og nye veier på kryss av delelinjen.

Mens Kim var på vei til Norge, lanserte hans regjering et forslag om å gjenoppta forhandlingene med Nord-Korea, USA og Kina om en fredsavtale som skal erstatte den gamle våpenhvileavtalen.

-Jeg har ingen indikasjoner på Nord-Koreas holdning, siden vi ikke har møttes siden i juni. Men USA og Kina er positive, sa Kim lørdag.

Gest til Nord-Korea

Fredsprisvinneren har ikke mottatt noen offisielle gratulasjoner fra forhandlingspartnerne i Pyongyang, men han har fått indirekte beskjed om at regimet i nord ønsker ham til lykke med prisen og 9 millioner kroner. Nyhetsmediene i nord har ikke omtalt prisen, og nordkoreanere flest vet ikke mer om årets nobelpris enn det de kan ha fått med seg på utenlandsk radio og TV.

-Jeg tror ikke Nord-Korea har noen negativ holdning til årets pristildeling. Prisen er en bekreftelse på at det internasjonale samfunn verdsetter utviklingen på den koreanske halvøy, og Nobelkomiteen anerkjenner også den rollen Nord-Korea har spilt, sa Kim på pressekonferansen lørdag.

-Denne anerkjennelsen vil være en viktig drivkraft og et stort bidrag til fred på halvøya.

Takker Norge

Kim Dae-Jung har viet hele sitt liv til en gjenforening av Korea, men får årets fredspris også for den kampen han har ført for menneskerettighetene i Sør-Korea og for den positive rollen han har spilt for fred i Øst-Timor, Burma og andre deler av Asia.

-Fredsprisen legger et stort ansvar på meg, og er begynnelsen på en større visjon. Jeg må fordoble innsatsen for fred, sa Kim. Han tror det er vanskelig å gi noe svar på når Sør- og Nord-Korea vil undertegne en fredsavtale. En slik avtale vil være et viktig skritt på veien mot gjenforening. 10 millioner mennesker er isolert fra familiene sine på grunn av delelinjen, og det er en sterk vilje til å gjenforene nasjonen etter 50 års splittelse.

-Jeg vil rette en hjertelig takk til Nobelkomiteen og til det norske folk for den varme velkomsten. Denne enestående æren skal vies til koreanerne som har kjempet for fred i 40 årene, sa Kim lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder