JOBBET FOR HAM: Peer Salström-Leyh er stifteren av Fyrlykta. Nå sier de norske ansatte at de ikke visste noe om hvordan ledelsen brukte barnevernsmillionene. Foto: Tore Kristiansen VG

Fyrlykta-leder: – Ansatte føler seg lurt

Ansatte i den private fosterhjemsstiftelsen har ikke visst noen ting om barnevernsmillionene som har forsvunnet ut av landet, sier den daglige lederen i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sist uke kunne VG fortelle om den ukjente tyskeren Peer Salsröm-Leyh som har opprettet et fosterhjemsimperium i syv europeiske land. Deriblant Norge.

Den norske virksomheten, stiftelsen Fyrlykta, har mottatt nær en halv milliard offentlige kroner for å ta seg av norske fosterbarn.

Stiftelsen går med gigantoverskudd, har utbetalt millionlønninger til ledelsen og har ført millioner ut av landet.

Les VGs avsløring om Salström-Leyhs stiftelser: Fosterhjemskongen

Stiftelsens norske ansatte skal ha vært fullstendig ukjent med hvordan barnevernsmillioner er blitt lånt ut til stifterens andre virksomheter og gått til skyhøye medlemskontingenter.

– Som fungerende daglig leder så har jeg fått mange bekymrede og fortvilende henvendelser fra de ansatte. Det er kraftig kost å lese om sin egen arbeidsplass på forsiden av VG, sier Jørgen Fredheim, fungerende daglig leder.

Føler seg lurt

Fyrlykta i Norge sto oppført med tre daglig ledere i fjor, Morten Hauge, Kjell Hauge og Salström-Leyh.

Morten Hauge er nylig blitt suspendert fra sin stilling. Jørgen Fredheim har tatt over som fungerende daglig leder, og forteller om ansatte som føler seg ført bak lyset.

– De ansatte har sagt at de føler seg lurt, i og med at de ikke visste om dette. En av deres bekymringer er at det kan virke som at de ansatte har visst om dette, og det ønsker jeg sterkt å formidle at ikke er tilfelle, sier Fredheim.

Har du tips eller innspill? Kontakt VGs journalister her

Han skryter av sine ansatte og den jobben de gjør.

– De har kommet på jobb hver dag og gjort en fremragende jobb for barnas beste, og det er nettopp det de vil forbindes med.

Slik verver de fosterhjem: Lokker med vervebonus

Ikke visst hvordan pengene disponeres

– Visste dere om det store nettverket av lignende stiftelser i andre land, og hvordan disse er bygget opp?

– I Fyrlykta har vi vært klar over at vi har vært en del av et nettverk av lignende stiftelser i andre land. Det er noe vi har sett på som positivt. Det har gitt oss mulighet til å utveksle erfaring og kunnskap.

– Men hvordan de ulike Fyrlyktene i andre land er bygget opp har ikke vært noe vi har hatt fokus på. Vi har en daglig jobb med våre daglige arbeidsoppgaver.

Ekspert: Fyrlyktas hundremillionersavtale var ulovlig

– Visste dere om summene som har gått ut av landet og hvordan de brukes?

– Jeg vil svare med et spørsmål. Hvor mange ansatte i Norge, av vanlige arbeidstagere med faste oppgaver, gjennomgår arbeidsplassens regnskap for å se hvordan pengene disponeres?

​ – Her i Norge har vi en kultur hvor vi ønsker å bli gode i den jobben vi har, og vi er ikke mistenksomme til hvordan det økonomiske forvaltes, sier Fredheim til VG.

Svarer ikke

VG har i ett døgn forsøkt å komme i kontakt med Peer Salström-Leyh, men han har ikke svart på våre henvendelser.

Tidligere har han uttalt følgende til VG:

Stiftelsen har bestilt en revisjon fra KPMG som ifølge Salström-Leyh bekrefter at Fyrlykta ikke har gjort noe galt. På spørsmål om hvordan stiftelsen har oppnådd store overskudd, svarer han:

– Stiftelsen Fyrlykta har en effektiv struktur og styring. Bufetats prispolitikk endret seg i 2015-2016, og prisene er lavere nå. Dette har også påvirket Fyrlyktas resultater, og vi falt ned til et resultat på 6 prosent i 2016, skriver han i en e-post.

– Stiftelsen lurer ikke penger ut av Norge. Landet deres er medlem av EØS, og jeg ønsker en undersøkelse velkommen.

Hanne Skartveit kommenterer: Grådighet og inkompetanse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder