LEGGER FREM RAPPORT: Lena Reif, leder i Kripos' Seksjon for seksuallovbrudd og Harald Skjønsfjell, leder for Kripos' voldtektsgruppe. Foto: Jan Petter Lynau

Ny politi-rapport om voldtekter i Norge: 1 av 3 ofre venter med å anmelde

Voldtektsoffer: - Verre hvis man ikke snakker om det

Mange voldtektsofre anmelder overgrepet over en uke etter hendelsen. Da kan viktige spor allerede være tapt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dermed kan veien til en dom mot gjerningsmann bli svært vanskelig.

- Jo lenger tid som går, dess vanskeligere blir det å sikre biologiske og tekniske spor og få gode vitneforklaringer. For den som er utsatt for voldtekt vil tidlig anmeldelse også kunne gjøre at man får profesjonell hjelp med en gang. Vi oppfordrer til å anmelde tidlig, sier Lena Reif, leder i Seksjon for seksuallovbrudd hos Kripos, til VG.

I morgen legger Kripos frem rapporten «Voldtektssituasjonen 2013». Her har de blant annet kartlagt hvor lang tid det tar før voldtekter blir anmeldt.

Får konsekvenser

Av 748 voldtektsanmeldelser i Kripos' materiale ble 250 anmeldt over en uke etter hendelsen, enkelte flere måneder etter at voldtekten skjedde.

Dette får konsekvenser for politiets arbeid.

- Det er lettere å prioritere en fersk sak, enn en sak der hendelsen skjedde for flere måneder siden. Et ferskt bevis er ikke noe vi kan vente med, sier Harald Skjønsfjell som leder Kripos' voldtektsgruppe.

Å sikre DNA-bevis tidlig kan ha helt avgjørende betydning i voldtektssaker.

- Det er avhengig av hvor man finner biologiske spor, men i kroppen snakker man kanskje om et døgn før det er borte. Om det er på klær eller lignende er det mulig å finne det etter at det er gått lengre tid, men det kommer for eksempel an på om klærne blir vasket, sier Skjønsfjell.

I oktober i fjor ble terskelen for å innhente DNA hos domfelte senket. Om flere DNA-profiler blir registrert, er håpet at det også kan oppklare flere voldtekter. 73 prosent av dem som var mistenkt, siktet eller domfelt for voldtekt i 2013 var også registrert med andre lovbrudd.

- Vi vet at flere henlagte voldtektssaker er blitt gjenopptatt etter lang tid på grunn av treff i DNA-registeret, sier Lena Reif.

Tøff belastning

Både Reif og Skjønsfjell har forståelse for at offeret kan kvie seg for å anmelde en voldtekten.

- Vi forstår at det oppleves som en tøff belastning. Men mange forteller oss også at det er viktig for å bearbeide det som har skjedd, sier Reif.

- Og om man ikke ønsker å anmelde, anbefaler vi likevel at de tar kontakt med politiet eller voldtektsmottak. Der kan de få råd og informasjon om hva de kan gjøre. Mange gjerningspersoner går igjen. Kanskje kan informasjon til politiet hindre at vedkommende gjør det samme mot noen andre, sier Skjønsfjell.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANGRER IKKE: Tuva Strøm Johannessen sier at det var smertefullt å forklare seg om voldtekten. I dag er hun svært glad for at hun gikk til politiet. Foto: Jan Petter Lynau

Overfalt og voldtatt

Tuva Strøm Johannessen opplevde alle jenters mareritt etter en bytur i 2006. Midt i Oslo sentrum ble hun dratt inn i et inngangsparti.

Der ble hun voldtatt av to menn. Tilfeldigheter gjorde at gjerningsmennenes DNA ble sikret.

- Etter voldtekten kollapset jeg, og havnet på sykehus. Der fortalte jeg om det som hadde skjedd, og takket ja til undersøkelser. Det er jeg veldig glad for i dag, sier Johannessen til VG.

Enig med Kripos

Hun støtter Kripos og oppfordrer alle som blir utsatt for voldtekt til å oppsøke hjelp så fort som mulig.

- Da får man noen å snakke med og riktig oppfølging. Det blir bare verre og verre hvis man ikke snakker om det. Rett etter et overgrep tror man ikke at man trenger hjelp, man vil bare holde det for seg selv og fortrenge det. Men man trenger hjelp. Det er ikke mulig å fortrenge det. Jeg tror det er derfor folk anmelder forholdene etter lengre tid, for da har man innsett at det er umulig å glemme det som har skjedd, sier hun.

Kommet videre

Hun sier at det etter en voldtekt instinktivt føles helt feil å skulle fortelle noen andre om det som har skjedd.

- Umiddelbart er det nærmest naturstridig å gå videre med det, man vil bare fortrenge det. I lengden ser jeg at det har betydd alt for meg. Nå har jeg kommet meg videre i livet. Jeg har måttet gå gjennom flere politiavhør og to rettssaker, og det har vært fryktelig ubehagelig. Men det gjorde at jeg fikk muligheten til å få historien ut av hodet, forteller 30-åringen.

Saken hennes ble behandlet i både tingretten og lagmannsretten, og en av gjerningsmennene ble dømt til fem og et halvt års fengsel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder