BESTEVENNER: Jarle Skjørberg på tur ved bryggen på Gjøvik. Sammen med hunden Doffen. Foto: GEIR OLSEN/VG

Jarle ble mobbet for 16 millioner

LENA/GJØVIK (VG) Jarle Skjørberg (43) ble så grovt mobbet som barn at han ble varig ufør. Mobbingen av Jarle har hittil kostet samfunnet 16 millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
BRY DEG PÅ FACEBOOK

Mobbing koster. Jarle Skjørberg er tilsynelatende en hvilken som helst 43-åring der han kommer mot oss i Lena sentrum.

Men bak fasaden er han livsvarig skadet. I Jarles barne- og ungdomsår ble han utsatt for systematisk mobbing og en så grusom vold at tilværelsen hans besto av en kontinuerlig spenning og redsel. Dette skapte et enormt indre stress.

- Mobbingen har ødelagt det meste for meg. Om ikke alt. Jeg har hatt det vondt. Jeg bruker enormt med energi bare på å eksistere. Mine viktige oppvekstår ble så preget av mobbingen. Disse minnene er over 30 år, men innhenter meg hele tiden. Det gjør at jeg bruker enormt med energi på å komme i gjennom dagen, forteller Jarle Skjørberg til VG.

VGTV: Se Jarles historie

DETTE KOSTET DET: Overiskten viser hvor mye mobbingen av Jarle har kostet samfunnet. Foto: Grafikk/Tom Byermoen

Arbeidsufør

I voksen alder har han nå fått diagnosen vedvarende personlighetsforandring etter katastrofale hendelser. Det er en diagnose som vanligvis brukes på mennesker som har opplevd tortur, terror eller fangenskap med overhengende fare for å dø.
Han er varig arbeidsufør og bor sammen med sin mor og hunden Doffen på Lena.

Skremt over kostnaden

VG kan i dag vise hva mobbingen av Jarle har medført i form av kostnader.

Med hjelp fra forsker Torberg Falch ved NTNU har vi summert sammen blant annet tapt arbeidsfortjeneste, trygdeutbetalinger, skolekostnader, legekonsultasjoner, medisiner, sykehusdøgn og rettssak-kostnader.

Pris- og rentejustert, summerer dette seg til litt over 16 millioner kroner frem til 2011.

Jarle er skremt over størrelsen på kostnaden bare hans ene mobbesak har medført. Samtidig gir det visse perspektiver på hva det koster på sikt at om lag 50.000 skoleelever blir mobbet i Norge hvert år.

Moren prøvde

Jarle Skjørberg mener det er viktig å vise de som mobber at de kan ødelegge så mye mer enn de aner. Selve kostnaden i kroner og øre er bare en del av følgene.

- Det er store ressurser og mange millioner kroner. Jeg tenker på alle de andre som ikke får hjelp, som ikke når frem i systemet. Men som burde hatt hjelp i tide. Det er utvilsomt god økonomi å redusere mobbingen for alle parter, sier Jarle Skjørberg til VG.

Han ble etter kort tid som elev på Høyenhall skole i Oslo gutten som kunne mobbes av de som ville. Både jevngamle elever, eldre medelever, til og med enkelte lærere hakket løs på ham da han var elev på Høyenhall skole i Oslo på 70- og 80-tallet.

Utallige henvendelser fra hans mor til skoleledelsen førte ikke frem.

Pratet mye med politiet

Saken ble anmeldt til politiet. Han fikk bruke politstasjonen som et beskyttelses-sted mot mobberne.

- Politiet hjalp til med å støtte og oppmuntre meg. Jeg var en god del på Manglerud politistasjon bare for å prate med noen. Jeg satt der ganske ofte og gjorde lekser, forteller Jarle.

Mobbet av lærer

(Saken fortsetter under bildet...)

BLE MOBBET: Jarle Skjørberg (34). FOTO: Kristin Ellefsen


Til tross for at det er en påkjenning hver gang; Skjørberg skrur tiden tilbake og forteller hvordan det var.

- En lærer var rett og slett en slavedriver i gymmen. Jeg kom dit for å lære, men fikk kjeft og fysisk refselse i stedet.

Jarles kropp var tidlig utviklet.

- Dette ble jeg også mobbet for. Jeg ble unnvikende for garderobesituasjoner og helst sistemann i fellesdusjen for å slippe kommentarene og håndklepisken. Læreren var lei av at jeg var sist, brukte kjeft og skrudde av varmtvannet slik at jeg dusjet i kaldtvann mens han tvang meg til å stå der så lenge han ville.

- Jeg ble også badet i urinalen. Da sluttet jeg å bruke skolens toaletter, jeg gikk heller hjem, siden jeg bodde like ved skolen, forteller Jarle.

Han beskriver en hverdag der han alltid var på vakt og på tå hev mot mobbingen. Jarle viser ubehag ved å snakke om sin vonde fortid. Den voksne mannen synes fortsatt det er tungt å rippe opp i sin fortid igjen. Men han mener det er viktig å fortelle om sin sak - for å vise hvor alvorlig mobbing er.

- Fritt vilt

Etter Jarle Skjørbergs oppfatning er en av de største farene i kampen mot mobbing at skoler erklærer seg som mobbefrie soner.

Hans egen skole var en slik skole. Oppfatningen blant skoleledelse og mange lærere var at det ikke fantes mobbing på Høyenhall skole, forteller Skjørberg.

Han fikk oppleve at denne holdningen var fullstendig falsk.

Jarles skolehverdag var noe i nærheten av et helvete på jord.

- Noe av det verste var å vite at det ikke var en dag uten at det skjedde noe. Jeg prøvde å være forut for det som skjedde.
Forsøkte å lese situasjoner som kunne oppstå. Å vite hvordan man skulle takle en situasjon, var viktig. Det ble gjort kjent at jeg nærmest var fritt vilt. Slik kunne det være helt ukjente mennesker som gjøv løs på meg, dengte meg, kastet meg i bakken, spyttet på meg - helt uprovosert, forteller Jarle.

Han begynte å komme for sent på skolen med vilje.

- Jeg var redd for det som kunne skje i korridorene. Etter hvert kom jeg som regel på skolen etter at elevstrømmen hadde gått inn i klasserommene. Dette skjedde gjerne etter en søvnløs natt med oppkast og diare på grunn av redsel for mobbingen, forteller Skjørberg.

Flyttet

Han er en av mange mobbeofre som har opplevd hvor vanskelig det kan være å bytte skole på barnetrinnet. Etter 1.klasse på Majorstua skole flyttet familien fra vest til øst i Oslo.

Jarle opplevde ikke noen tendenser til mobbing på Majorstua.

(Saken fortsetter under bildet...)

VONDE SKOLEÅR: Jarle Skjørberg (34) ble klassens hoggestabbe fra første stund på Høyenhall skole. Han fikk erstatning ved hjelp fra sin advokat Nadia Christina Hall. Foto: Kristin Ellefsen


Men etter flyttingen og skolebyttet snudde alt seg.
Fra å være en trygg, verbal og utadvendt gutt, ble han konstant redd og på tå hev. Noe forandret lille Jarle. Ingen visste at mobbingen ville ødelegge det livet Jarle hadde tenkt å leve.

- Jeg ble stadig mer innesluttet, husker Jarle.

Tok igjen

For å tilfredsstille mobberne, byttet han i samråd med moren ut alle klærne sine for ikke å være forskjellig fra de andre. Han ble mer passiv i timene. Rakk ikke opp hånda mer. Fra å være en glad og aktiv gutt, ble han reservert og redd.

- Du kan trygt skrive at jeg definitivt var nederst på rangstigen. Jeg ble sett på som en taper, sier Jarle.

Han husker en episode da den kroniske angsten for å bli plaget gikk over i sinne og angrepslyst. Like før hadde han fått et råd fra en voksen om å ta igjen.

- Jeg fikk en av mobberne alene for meg selv en dag ved Manglerudsenteret. Jeg slo gutten rett ned, forteller Skjørberg.

Det var tilfredsstillende der og da. Men det stoppet ikke mobbingen. Tvert imot.

Selvmordsforsøk

Kort tid etter kastet mobberne stein og flasker etter Jarle.

- Ting hadde eskalert voldsomt. Jeg ble mobbet både på skolen og i fritiden. Kan huske at jeg en gang ble jaget ut på grusbanen da jeg kom syklende med apachesykkelen min. De kastet stein og flasker etter meg. Jeg dukket unna så godt jeg kunne. Brukte mye krefter på å planlegge fluktruter og omveier rundt steder der jeg kunne treffe på mobberne, forteller Skjørberg.

Den unge gutten orket ikke mer.

Han forsøkte å gjøre livet slutt som 12-åring. Men Jarle overlevde.

Trives med hunden

Nå er det samværet med hunden Doffen som holder ham oppe. Jarle smiler da han møter VG på Gjøvik noen uker etter det første intervjuet.

- Det er Doffen som gjør at jeg kommer meg ut. Jeg bruker mye av mine krefter på ham. Til gjengjeld holder hunden liv i meg, og vi får kontakt med andre mennesker, sier Jarle til VG.

Han legger ikke skjul på at han er mye preget av ensomhet. Men, som han sier.

- Det å være alene er ingen felles trøst for de som er det.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder