OM TAPET: Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng forteller om hvorfor Ap tapte valget. Foto: GØRAN BOHLIN, VG

Ap om skandalevalget: Dette gjorde vi feil

Arbeiderpartiet presenterer nå evalueringen av det katastrofale valgresultatet. Der slaktes Aps forsøk på å engasjere velgerne.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ap-ledelsen sa nei til en ekstern havarikommisjon. Partiet har isteden holdt i en intern evaluering hvor nær 10 000 Ap-medlemmer har gitt sin analyse av hvorfor Ap gikk på en real smell i valgkampen.

Fikk du med deg? Støre nekter å beklage formuesrotet

Etter at partikontoret har gått gjennom alle tilbakemeldingene, presenterer de nå et offentlig sammendrag. Dette er hovedpunktene i hva de mener gikk galt:

For utydelig budskap

Hvorfor skulle velgerne stemme på Ap? Beskjeden fra grasrota er at budskapet ble utydelig.

41 prosent av medlemmene som svarte, hele 3936 stykk, peker på dette som en grunn til valgnederlaget. At historien om hvorfor Ap egentlig ville i regjering var uklar, at Ap ikke hadde et tydelig prosjekt som klarte å engasjere velgerne – at budskapet ikke var godt nok.

Bare i ett annet valg har Ap fått et verre resultat:

• Skattesmellen

Skatt er ifølge evalueringen den enkeltsaken flest peker på som en tapssak i valgkampen. Rundt 30 prosent – hele 2935 stykk – nevner skatt som årsak.

– Det må understrekes at svært mange som har vist til denne årsaken ikke mener det er galt at vi ønsker at skattene økes. Mange viser til at vi ikke fikk godt nok frem at de fleste ikke vil få noen skatteøkning, og fremfor alt at vi mye tidligere burde vist tydeligere hva disse økte inntektene skulle gå til, skriver Ap i evalueringen.

Her kan du se hvor mye du ville fått i skatt med Aps skatteøkning.

• Kritiserer håndteringen av Støres økonomi

Ledelsen har fått spørsmål om hvorfor Jonas Gahr Støres økonomi ikke var ryddet av veien før valgkampen. En av ti som svarte i undersøkelsen, nevnte dette.

– Det er en sak som skulle vært ryddet vekk, sier partisekretær Kjersti Stenseng, som har gått gjennom grasrot-kritikken, på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

• Tapte distriktene

Ap greide ikke å vinne distriktene, mens Sp fosset frem. 790 av dem som har svart, peker på dette som en tabbesak.

– Det er overrepresentasjon av dem som har vist til distriktspolitikk i Buskerud, Sogn og Fjordane, Nordland og Finnmark, sier partisekretær Stenseng på pressekonferansen.

• Kritiserte flørten med Venstre og KrF

– Jeg drar spesielt frem at Venstre og KrF står for langt fra Ap til å inngå i et forpliktende samarbeid, og da nevnes særlig arbeidslivspolitikken til Venstre, sier partisekretær Stenseng.

NEDERLAG: Arbeiderpartiet har invitert alle lokallag til å evaluere valgnederlaget. Her er Jonas Gahr Støre med hans to nestledere Hadia Tajik og Trond Giske, samt partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: Helge Mikalsen VG

• Problemer med jobb-budskapet

Medlemmene mente også at de hadde problemer med å få ut budskapet med at flere måtte i jobb.

– En annen årsak som trekkes frem, er stemningen som ble skapt når pilene begynte å peke i en mer positiv retning for norsk økonomi, ledigheten begynte å synke og næringslivet meldte om optimisme.

• Kritiserte uten å komme med løsninger

1576 nevner at partiet ikke fikk frem sine egne løsninger.

– Mange understreker at vi i valgkamp skal vise frem mangler ved regjeringens politikk og konsekvensene av disse, men det må følges opp av å presentere politikk på de samme områdene, skriver Ap i evalueringen.

Hvorfor ble det slik?

Evalueringen sa mye om hvilke politiske budskap som slo feil, men ikke hva det var med Aps organisering og ledelse som gjorde at det ble sånn. Partisekretær Kjersti Stenseng peker på at Ap sentralt sitter med mye av ansvaret.

– Jeg tenker at når hovedfunnene både er det politiske prosjektet og skatt, så er det jo sentralstyret og partiledelsen, som har sittet og utarbeidet strategien, sier Stenseng til VG.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det blir endringer i Arbeiderpartiet, blant annet på samkjøringen mellom de som jobber lokalt og de sentralt.

– Det står mye om hvilke budskap dere ikke fikk frem, men hva var det som skjedde i ledelsen som gjorde at de valgene ble tatt, blir det en evaluering av den biten?

– Vi frontet saker på helse, eldreomsorg og arbeid, som var landsmøte-vedtatt politikk og som valget viste at var de viktigste sakene for velgerne. De av velgerne våre fra 2013 som ikke stemte på oss nå, de hadde endret resultatet om de kom til oss, men de gjorde ikke det, sier Støre.

– Vi trenger mer tid på å forstå hvordan vi skal nå frem til dem. Det kan vi ikke konkludere på nå. Hva vi kunne gjort annerledes for å få til det, det har vi ikke svar på i dag, sier Støre til VG.

Kommentar: Ny maktkamp i Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder