Lysbakken varsler tøffe klimaforhandlinger

LILLESTRØM (VG Nett) Nyvalgt SV-leder Audun Lysbakken retter en klar advarsel til SVs samarbeidspartnere i regjeringen: Gjenomslag i klimaforhandlingene blir hans viktgste oppgave som nyvalgt SV-leder.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Kampen mot klimaendringer er et skjebnespørsmål. Derfor kan vi bare være med på kompromisser som går i riktig retning. Norske utslipp skal ned, sier Lysbakken.

VGTV: Se utdrag fra talen

Den varslede klimameldingen fra regjeringen har allerede vært utsatt flere ganger, og skal nå etter planen legges fram for Stortinget før sommeren. Miljøvernminister Erik Solheim bekrefter overfor VG Nett at den planen ligger fast.

Klimakrav

Et av de store stridsspørsmålene i den interne dragkampen i regjeringen er hvor store kuttene i de norske utslippene skal være, og hvor mye av de norske utslippskuttene som skal taes gjennom internasjonal kvotehandel

I sin tale til SV-landsmøtet søndag kom Lysbakken med et klart spark til statsminister Jens Stoltenberg:

- Noen tror vi kan være verdensmester i klima, uten å være norgesmester. Det går ikke, sa Lysbakken.

Han mener Norge ikke vil ha noen troverdighet som pådriver for en internasjonal klimautslipp hvis de norske utslippene øker.

Stående applaus

Lysbakken ble møtt med stående applaus da han entret talerstolen på Lillestrøm søndag ettermiddag, og han innledet talen med å takke for tilliten. Han strakte også ut en hånd til sine motstandere i landsmøtesalen.

- Takk for en fin dag i går. Takk for ærlighet og mot, sa Lysbakken.

Etter en uke der flere lokale SV-topper har bedt Lysbakken trekke seg som lederkandidat, ble Lysbakken lørdag kveld valgt til ny SV-leder mot bare 15 blanke stemmer. Da hadde det allerede vært klart i nærmere et døgn at det ikke ville bli fremmet motkandidater.

VGTV: Her blir Lysbakken hyllet

Etter det VG Nett forstår ga Lysbakkens kritikere opp lederkampen etter et møte i valgkomiteen sent fredag kveld. Da var det klart at de to tidligere lederkandidatene Bård Vegar Solhjell eller Heikki Holmås ville utfodre Lysbakken. Heller ingen andre kandidater meldte seg før fristen gikk ut klokken 15.15 lørdag.

Alt tyder på den avgåtte SV-statsråden har bred støtte i partiet. Flere av Lysbakkens støttespillere gjør det klart at pengerotet som gjorde at han mandag ble tvunget til å gå av som statsråd, ikke har svekket deres tillit til den påtroppende lederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder