GIR OPP: Opposisjonen gir opp kampen om å få en annen partileder enn Audun Lysbakken. Foto: Trond Solberg, VG

Håpet svinner for opposisjonen: Vi er tomme for ideer

LILLESTRØM (VG Nett) Motstanderne til Audun Lysbakken er i ferd med å gi opp håpet om å finne en motkandidat.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi er tomme for ideer. Hvis det ikke dukker opp en kandidat si tolvte time som er villig til å stille opp, så blir Lysbakken valgt til ny leder, sier en sentralt plassert kilde.

Landsstyret møttes i dag for å drøfte den dramatiske situasjonen i partiet etter at Lysbakken mandag ble tvunget til å gå av som statsråd. Etter den dramatiske avgangen har det kommet høylydte krav fra grasrota i SV om at partiet må velge en annen leder på landsmøtet.

Etter dagens landsstyremøte bekreftet imidlertid Audun Lysbakken at han fortsatt er kandidat når SV lørdag skal velge ny leder.

- Det beste for partiet er at jeg er kandidat, sa Lysbakken på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Stiller ikke

Samtidig innser kritikerne til den avgåtte SV-statsråden at de er i ferd med å mislykkes i arbeidet med å finne noen som er villig til stille opp mot Lysbakken. Begge de to tidligere lederkandidatene, Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås har bekreftet at de ikke ønsker å utfordre Lysbakken.

Etter det VG Nett får opplyst skal Solhjell ha gjort dette klart i de interne drøftelsene i partiledelsen allerede forrige helg.

- Jeg kan telle. Derfor stiller jeg ikke, sier Holmås.

Etter det VG Nett forstår skal det den siste uken ha vært gjort omfattende forsøk på å finne alternative kandidater. Blant dem som skal ha blitt spurt om hun er villig til å stille er partiveteranen Karin Andersen.

Senest under landsstyremøte fredag har valgkomiteen fått flere oppfordringer om å finne en alternativ kandidat.

-Ingen motkandidat

Valgkomiteen blir først formelt valgt lørdag formiddag, men hadde fredag kveld samtaler for drøfte situasjonen. Før møtet sa komiteleder Tora Aasland at komiteen nå ville ta "temperaturen på landsmøtet.

- Vi er nødt til å ta signalene fra partiet på alvor. Derfor vil vi sette oss ned i kveld for å drøfte den situasjonen som har oppstått, sa Aasland til VG Nett.

Etter det VG Nett forstår kommer ikke komiteen nå til å lete aktivt etter nye kandidater.

- Det er fortsatt noen timer igjen, men akkurat nå er det ingen ting som tyder på at Audun får noen motkandidat, sier en kilde i opprørsleiren.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder