KAMP OM SIGNATUREN: Karl Ove Knausgård, forfatteren av "Min kamp", signerer bøker i Tanum bokhandel på Karl Johans gate fredag. Foto: SCANPIX

Knausgård: - Fantastisk å være ferdig

Karl Ove Knausgård måtte skuffe fansen da han fredag dro på miniturné i hovedstaden: Han er ferdig som forfatter.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Forfatteren signerte bøker i Tanum Bokhandel på Karl Johan fredag ettermiddag, før han skulle videre til Litteraturhuset for å snakke om sitt sjette bind i serien «Min Kamp».

Knausgård hevder selv at den siste boka er hans siste i forfatterskapet. Mange av dem som sto i kø for å få sitt eksemplar signert, fortalte at de håper forfatteren ikke mener alvor.

På spørsmål fra NTB om han kan gi fansen nytt håp, svarer han:

- Det er veldig smigrende, men nei, ikke noe håp.

- Det føles fantastisk å være ferdig, sier han.

Knausgård forteller at han skal fortsette å skrive, men understreker at det blir essayer og korte verker framfor bøker.

- Nå skal jeg vende tilbake til livet, og leve mer enn å skrive, forteller han.

Les også: Nyklipt Knausgård kaller bok-slutten «veldig privat»

- Den store helten

Camilla Haglund (25) kom fredag fra Fredrikstad for å bli fotografert sammen med sin store helt. Hun har lest de fem første bøkene, og nå står nummer seks på vent. Hun legger ikke skjul på at hun er stor fan.

- Han er den store helten, så det var veldig stort å møte ham. Det han skriver er veldig altoppslukende. Man klarer ikke legge fra seg boken, og man blir revet med fra første setning, sier 25-åringen til NTB.

- Det var absolutt verdt turen, fastslår hun.

I køen sto også Flemming Jørgensen (36), som ble bitt av Knausgård-basillen nå i høst.

- Jeg endte opp med å lese de fem første bøkene på en måned, for å være klar da den sjette boka ble utgitt i november. Jeg har pleid å ta fram boka når jeg blir vekket av barna om natta, forteller Jørgensen.

- Jeg synes Knausgård er helt storartet, og det er imponerende hva han har klart på så kort tid. Han formidler mye av det eksistensielle på en tilgjengelig måte. Selv om stoffet er tungt, går det fort å lese, fortsetter han.

Jørgensen sikret seg hilsenen «Til Flemming, med alt godt, fra Karl Ove», og fortalte forfatteren at han håper han ikke gir seg.

- Jeg tror nok han mener det når han sier at han er ferdig, men jeg håper han ikke gjør det, sier 36-åringen.

Les også: Onkelens knusende oppgjør med Knausgård

Varierende kritikk

Den 1.120 sider tykke boken fikk grundige, men varierende kritikker da den kom i bokhyllene for drøye to uker siden. Hovedpersonen selv sier han ikke bryr seg om kritikken.

- Jeg leser ikke kritikken. Når jeg er ferdig med en bok, så er jeg ferdig med den. Jeg har ikke bruk for å lese alle anmeldelsene. Noen liker bøkene, andre misliker dem, sier han.

Han syntes imidlertid det var veldig hyggelig å møte fansen i bokhandelen, hvor rundt 100 personer møtte opp i løpet av en knapp time fredag ettermiddag.

- Det føles veldig fint, og det gjør at jeg tenker at det finnes en vits med dette her, sier Knausgård.

Markedskonsulent i Tanum, Marianne Egerdal, opplyser at Knausgårds «Min kamp. Sjette bok» fortsatt ligger på førsteplass på butikkens bestselgerliste.

Hun er svært fornøyd med hvor mange som tok turen for å møte Knausgård fredag.

- Det blir nok rekord for forfattersigneringer i år, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder