MINISTER: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) har havnet i politisk motvind etter avsløringene rundt støtten hans departement har gitt til Jenteforsvaret. Foto: SCANPIX

Lysbakkens byråkrater godtok regelbrudd

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakkens byråkrater godtok regelbrudd selv om de først mente at tilskuddene til selvforsvarskurs måtte lyses ut på anbud.

Artikkelen er over åtte år gammel


Lysbakkens byråkrater mente selv at tilskudd til kursene måtte anbudsutsettes. Men da statssekretær Kirsti Bergstø (SV) ga beskjed om det motsatte, godtok byråkratene regelbruddet uten protester, skriver Aftenposten.

25. april i fjor skriver byråkratene i et notat til Bergstø at tildelingen må på anbud på grunn av beløpets størrelse. Byråkratene tok fatt på arbeidet med å utforme utlysningstekst.
20. september satte Bergstø foten ned for anbud. Midlene skal tildeles direkte, sa hun. Byråkratene ble da pålagt å tildele midlene på en måte som Lysbakken i ettertid har beklaget som regelbrudd, og som ifølge embetsverkets egne vurderinger må være et regelbrudd, skriver avisen.

- Det er embetsverkets plikt å si ifra hvis man mener noe er ulovlig eller uheldig, sier tidligere statsminister og fylkesmann Kåre Willoch (H). To jurister bekrefter overfor Aftenposten at byråkrater som pålegges å gjennomføre noe regelstridig, ikke skal skrive under. Hvis byråkraten ser at saken er i en gråsone, har vedkommende plikt til å varsle statsråden.

Willoch mener at Bergstø «har vist seg ubrukelig som statssekretær», og at hun må avsettes så raskt som mulig.

Tirsdag bestemte en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité å åpne sak for å se nærmere på departementets pengebruk etter at det kom fram at en undergruppe av Sosialistisk Ungdom fikk 154.000 kroner - uten utlysning og uten åpen prosess.

Lysbakken har overfor Aftenposten ikke hatt tid til å kommentere denne saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder