ADVOKATFULLMEKTIG: Martin Eiebakke forsvarer siktede Rune Øygard (Ap) mens Mette Yvonne Larsen er på ferie. Foto: MARIUS KNUTSEN/VG

Øygard fortsatt syk - nå vil kona forklare seg

(VG Nett) Vågå-ordfører Rune Øygard er sykemeldt ytterligere én uke. Nå vil kona forklare seg om mannens forhold til den unge jenta som har anmeldt ham for seksuelle overgrep.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Han har i ettermiddag fått forlenget sykemeldingen sin frem til 16. oktober. Han har ikke bestemt seg for om han da skal gå tilbake til jobb eller ei, sier fungerende forsvarer Martin Eiebakke.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdahl har i VG flere ganger påpekt at hennes klient vil føle det svært støtende dersom ordføreren begynner å jobbe igjen før etterforskningen er over.

LES OGSÅ: AP-ordfører siktet i overgrepssak

Ordføreren er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år. Han ble anmeldt av en ung jente og hennes familie for drøyt to uker siden.

Politiet jobber på spreng med å avhøre vitner i saken - nå ønsker også ordførerens kone å forklare seg.

- Kona er den personen som kan si mest om relasjonen mellom siktede og jenta. Jenta bodde i perioder hjemme hos dem. Trioen var på flere reiser sammen. Hennes vitnemål er viktig, sier Eiebakke.

LES OGSÅ: Ordføreren og jenta delte hotellrom

SIKTET: Ordfører Rune Øygard (AP) er siktet for overgrep mot en mindreårig. Foto: Scanpix

Kona til Øygard er satt opp på en vitneliste som forsvarerne har sendt over til politiet på Lillehammer.

- Hun er et meget sentralt vitne, og hun ønsker å la seg avhøre, sier Eiebakke.

Også politi og bistandsadvokat ser med spenning frem til Reidun Øvre Øygards vitnemål.

¬- Det blir interessant å høre konas versjon. Hun har vært på noen av de samme stedene som min klient og siktede, uten at vi vet om hun forstod hva som foregikk, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdahl.

Som ektefelle til en siktet person kan kona med loven i hånd nekte å la seg avhøre eller vitne i en eventuell rettssak. Nå ser det altså ut til at hun vil.

LES OGSÅ: Sjekker 25 av Øygards jobbreiser

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har tidligere uttalt til VG at kona støtter Øygard fullt ut og tror på ham.
Politiet har ennå ikke formelt avhørt kona, men er klare på at de har et ønske om det.

- Hun vurderes som et svært viktig vitne av oss. Samtidig har nærstående personer ingen vitneplikt. Hun kan bli stevnet som vitne, men trenger ikke å forklare seg, presiserer politiadvokat Stine Rigmor Grimstad ved Gudbrandsdal Politidistrikt.

Også bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdahl, som representerer den unge jenta, har opplyst til VG at de ønsker at ordførerens kone skal avhøres.

Totalt skal opptil 50 vitner avhøres i saken, hittil har politiet avhørt 20.

- Vi får bistand fra andre politidistrikt for å foreta avhør, sier Stine Rigmor Grimstad.

Tidligere har VG omtalt at Rune Øygard og den unge jenta har spist lunsj med Jens Stoltenberg i statsministerboligen. Den helgen anmeldelsen kom, skulle jenta egentlig delta på en middag med dem på Arne Brimis Viangvang, men nektet å bli med.

- Stoltenberg er en del av kontaktnettet til siktede og kan være naturlig å avhøre. Dette er ikke avgjort, sier Grimstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder