ROBOTKOS: For 93 år gamle Sverre Mathiassen er den nye tekno-omsorgen allerede en realitet. Han sitter på Bjønnesåsen bo- og behandlingssenter på Nøtterøy, med robot-selen Paro i fanget. Hans pårørende har godkjent at han snakker med VG. - Vi er to gode venner, vi, sier han og stryker over den hvite pelsen. Foto: KRISTIAN HELGESEN

Mener andre er langt foran i «robotomsorg»: - Norske politikere tør ikke å være kreative

Sjefanalytiker gir Norge strykkarakter

(VG Nett) Følelser ødelegger debatten om velferdsteknologi og bruk av roboter i eldreomsorgen, mener sjefanalytiker Rune Foshaug.

  • Vidar Enerstvedt
  • Karoline Flåm
  • Margrethe Assev
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


- Politikerne har ikke nok kunnskap, og samtidig er det politisk vanskelig å snakke om det. Temaet blir veldig lett til en retorikk om å erstatte varm omsorg med kald teknologi. Derfor er det mange politikere som vegrer seg og ikke tør, sier prosjektleder Rune Foshaug i NHO-ledede Arena Ny Omsorg.

Foshaug mener Norge ligger begredelig langt bak andre land, som for eksempel Danmark og Skottland - og at det ikke handler om at roboter erstatter mennesker i eldreomsorgen.

- Det handler om å fylle rommet som den kommunale tjenesten ikke dekker. Vi må være kreative, for det er der de fornuftige løsningene ligger, mener han.

Hva mener du? Diskutér under artikkelen.

Les også: Vil gi robotomsorg til eldre
Les også: Vil overvåke mer - slik blir fremtidens eldrebolig

PROSJEKTLEDER: Rune Foshaug. Foto: Abelia

Samarbeid

I Danmark er det for eksempel mye mer utbredt å bruke såkalte Paro-terapeutiske roboter. I Skottland skal de ha hatt suksess med såkalt smarthusteknologi og telehelse. Store summer er spart, mens flere er fornøyde hjemme, ifølge Teknologirådet.

FØLG VALGET PÅ FACEBOOK

Arena Ny Omsorg styres av Abelia - og er i samarbeid med en rekke private bedrifter og offentlige norske etater. Et mål er å utvikle konkrete teknologiske tjenester som gjør det bedre å bli gammel i Norge.

De har kommet med innspill til det regjeringsoppnevnte helseutvalget sin rapport, som omtales over fire sider i mandagens VG.

(Saken fortsetter under bildet)

FREMTIDEN: Slik kan fremtidens eldreboliger bli utstyrt. Grafikk: SIMEN GRYTØYR OG IVAR GAASØ

- Store kostnader spares

Foshaug synes bruken av teknologi i Norge står til strykkarakter, og mener det er helt nødvendig å forbedre dette før den store eldrebølgen slår inn. På denne måten skal eldre kunne klare seg hjemme lenger.

- Det er veldig mye snakk om mangel på institusjonsplasser, men problemstillingen er motsatt. Undersøkelser viser at eldre får dårligere helse av å flytte hjemmefra. Med litt økt kvalitet på teknologi hjemme kan også store kostnader spares og de eldre få det bedre. Den store utfordringen er å få dem til å kunne bo hjemme, sier sjefanalytikeren.

I mandagens VG uttaler en rekke politikere og andre seg om rapporten om teknologi i eldreomsorgen. Flere er skeptiske.

POSITIV: Høyres Bent Høie mener bruk av teknologi og roboter er nødvendig for å bedre eldreomsorgen. Foto: SCANPIX

- Autoomatisk dotørk og rotober som hjelper i dusjen, virker fremmed for meg. Man må se kritisk på hva teknologien skal brukes og ikke brukes til, sa Geir-Ketil Hansen, helsepolitisk talsmann i SV.

- Gamle vil omgis av levende mennesker. Uansett hvor langt inn i demensen man er, vil det menneskelige nærværet være viktig. Jeg ville blitt vasket av et levende menneske og føle den styrken og nærheten det gir, sa Seniorsakens styreleder Harry Martin Svabø.

KrFs Laila Dåvøy uttalte at nye tekniske hjelpmidler ikke må brukes som argument imot økt bemanning, mens Aps Tore Hagebakken ikke vil ha sterke meninger om rapporten før høringsfristen går ut.

Frps Carl I. Hagen og Høyres Bent Høie er positive til bruk av teknologi og roboter.

- Dette er en helt riktig og nødvendig vei å gå. Dette vil øke selvstendigheten til mennesker som har assistansebehov, sier Høie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder