Viste presidenten utsikten over Oslo fra kontoret

Obama og Stoltenberg møttes til toppmøte

REGJERINGSBYGGET (VG Nett) Afghanistan, klimatrusselen, Nordområdene og Midtøsten står på agendaen når verdens mektigste mann nå møter Norges statsminister.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

En rekke mennesker fra Blitz hadde samlet seg utenfor Regjeringbygget da Obama ankom torsdag formiddag. De ropte «Norge ut av NATO, NATO ut av verden» og «Det afghanske folk betaler prisen».

Det gikk imidlertid rolig for seg da presidenten steg ut av bilen og ble tatt imot av statsminister Jens Stoltenberg.
Sammen gikk de to statsoverhodene smilende inn i heisen fotfulgt av en rekke Secret Service-agenter. Heisen tok de til 17. etasje til statsministerens kontor. På møterom nummer to har sammen med sine delegasjoner storslått utsikt over hovedstaden når de skal diskutere internasjonal toppolitikk.

Etter at presidenten hilste på de norske statsrådene fikk han en privat omvisning av statsministeren. Han viste presidenten utsikten mens han pekte og fortalte.

- Her er Oslofjorden. Herfra går det båter til København hver eneste dag, sa Stoltenberg

- Hvor langt er det til København?, spurte Obama

- Cirka en natt, svarte Stoltenberg.

Deretter fortsatte statsministeren å vise presidenten rundt. Han viste frem Den norske opera, og fortalte at bygget var tegnet av arkitektkontoret Snøhetta. Så gjorde han et nummer av at det var de som hadde vunnet arkitektkonkurransen på Ground Zero.

Med seg på møtet har Stoltenberg blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Grete Faremo, miljøvernminister Erik Solheim og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

VG Nett følger hele dagen på CoverItLive. Leserne kan sende inn spørsmål og kommentarer til våre journalister, og fra klokken 08.15 svarer også USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen. Se helt nederst i saken.

Støre sa til VG Nett i går at han ikke så bort ifra at de kommer til å også diskutere andre temaer enn de Stoltenberg allerede har satt opp på møteplanen.

- Jeg ønsker også å diskutere situasjonen i Midtøsten dersom jeg får mulighet til det. Der er både vi og amerikanerne engasjerte, sa utenriksministeren onsdag.

PROTOKOLL:Send inn ditt Obama-bilde og fortell om din Obama-opplevelse her

LES OGSÅ:Slik blir Obama-døgnet i Oslo - se grafikken

Streng sikkerhetskontroll

Foto:

VG Netts journalist Mads A. Andersen er til stede i Regjeringsbygget, og skal også delta på pressekonferansen med Barack Obama og Jens Stoltenberg etter møtet. Han forteller om et stort presseoppbud og en svært streng sikkerhetskontroll.

- Pressen måtte legge alt utstyret på bakken når vi kom inn. Bombehunder gjennomsøkte alt utstyret, og vi måtte gå gjennom metalldetektor. Flere ble også kroppsvisitert. Her inne hører vi helikopter som ligger i luften over oss, sier han.

VGTV sender LIVE fra pressekonferansen her

Utenfor Regjeringsbygget står det store mengder publikum som håper å få et glimt av USAs president. De kommer ikke nærmere bygget enn cirka 50 meter, bak et gjerde som er bevoktet av både norsk og dansk politi.

Mens Jens Stoltenberg, Barack Obama og en rekke statstopper diskuterer på toppen av regjeringsbygget, rigges det om i inngangspartiet til høyblokka. Det er her USAs president og Norges statsminister skal svare på ytterst få spørsmål etter møtet.

Med seg i sitt følge har Obama med seg blant annet USAs energiminister Stephen Chu, sekretær i Utenriksdepartementet Jeffrey M. Hovenier, USAs ambassadør til Norge Barry White og seniorrådgiver Valerie Bowman Jarrett.

VGTV:Her ankommer presidentparet Norge

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VELOMST: Obama hilser på Kaci Kullman Five fra Den norske nobelkomiteen. Foto: Tore Kristiansen/VG

Opptrapping i Afghanistan

For kort tid siden varslet USAs president at han kommer til å trappe opp krigføringen i Afghanistan ved å sende 30.000 nye soldater. Hans strategi går ut på å trappe opp, for så å kunne trekke seg ut innen 18 måneder.

Obama gjorde det klart at de også trenger bidrag fra sine allierte NATO-land. Flere Afghanistan-eksperter har spekulert i om presidenten vil benytte møtet til å be sin norske kollega om ytterligere bidrag, men statsministeren har avvist at han kommer til å sende flere.

På spørsmål om dette svarte Stoltenberg at Norge allerede bidrar svært mye i forhold til folketallet.

BILDESPESIAL:Se bildene fra Obamas Oslo-besøk her

Til VG Nett i går sa Støre at han hadde en samtale med USAs utenriksminister Hillary Clinton senest i forrige uke hvor de diskuterte opptrappingen i det krigsherjede landet.

- Jeg tror vi har fått delt alle våre tanker med amerikanerne, men statsministeren kommer til å gjenta dette.

LES OGSÅ:Takket Nobelkomiteen for fredsprisen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SIKKERHETSOPPBUD: Et stort antall politifolk vokter området rundt Nobelinstituttet mens presidentparet er på besøk.

Teselskap for fruene

Samtidig som de to topplederne skal diskutere toppolitikk, møtes deres respektive ektefeller Michelle Obama og Ingrid Schulerud til et privat møte i statsministerboligen i Parkveien.

Nobelinsituttet har bekreftet at de to skal drikke te.

Etter teselskapet og toppmøtet har både Barack og Michelle en pause på nærmere 70 minutter før de skal møte kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i audiens på slottet.

DISKUSJON:- Stakkars Omaba, han har ikke bedt om prisen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder