- LIGNER USA: Journalistikkprofessor Sigurd Allern mener den norske offentligheten ligner mer og mer på USA. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Sex-skandaler i norsk politikk tredoblet på ti år

De siste ti årene har det vært en tredobling i politiske skandaler knyttet til seksualmoral og personlig atferd, ifølge journalistikkprofessor Sigurd Allern.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Skandaler knyttet til seksualmoral og personlig atferd har blitt mer typisk i hele Norden det siste tiåret. Sånn sett begynner vi å ligne mer på USA og Storbritannia, sier Allern til Klassekampen.

Han forteller at mye av økningen er knyttet til skandaler rundt normbrudd som ikke har direkte sammenheng med politikk, som utroskap, sextrakassering og alkoholmisbruk.

Denne utviklingen har ført til at partiene selv prøver å ta regien når slike saker dukker opp, mener han.

- I Ingebrigtsen-saken startet jo krisehåndteringen i forkant av medieoppslagene. Dette er ikke noe mediene har gravd opp. Saken kom som en melding fra Ap og Roger Ingebrigtsen selv. Det er fordi de visste at i dagens samfunn vil et slikt normbrudd raskt bli en medieskandale. Om de hadde prøvd å unnskylde eller bagatellisere saken, og Ingebrigtsen ikke hadde gått av, så ville det blitt omtalt som en skandale i skandalen, sier Allern.

LES OGSÅ: Krisemøter i Ap etter Ingebrigtsen-avsløring

Politikerne vet at man i dag ikke kan ta slike oppgjør på kammerset og bare rydde opp internt, mener professoren.

Samtidig har han merket seg at det har dukket opp mange støtteerklæringer i sosiale medier. Disse erklæringene skyldes at folk reagerer på maktspillet som ligger bak oppbyggingen av skandalene, mener han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder