Maria Amelie kan bli kastet ut mandag

Publisert: Oppdatert: 16.01.11 22:34

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

... men her er jobbtilbudet som kan redde henne

(VG Nett) Politiet har bedt Maria Amelie om å pakke sakene sine. Men nå har hun fått tilbud om jobb som journalist.

Tidligere denne uken fikk Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes, forsikringer om hun ikke kom til å bli utsendt før tidligst 27. januar.

LES OGSÅ: Maria Amelie vil ikke gifte seg for å få bli

Fredag kveld fikk imidlertid Maria Amelies samboer, Eivind Trædal, klare indikasjoner på at politiet ønsker å sende henne ut av landet så snart som mulig.

Det betyr tidligst mandag.

- Politiet vil sende henne ut så fort som mulig, sier han til VG Nett.

Advokat Brynjulf Risnes bekrefter at Maria har fått beskjed om at hun snart må dra.

Må pakke sakene

- PU (Politiets utlendingsenhet) hadde snakket med henne og bedt henne pakke sakene sine. Slik hun forsto det, kunne uttransporteringen komme til å skje veldig snart, sier han til VG Nett.

Ifølge Risnes fikk Amelie samtidig beskjed om at hun ikke ville få vite om utsendelsestidpunktet på forhånd. PU skal også ha sagt at hun ikke ville få lov til å ringe noen når utsendingen skulle skje.

- Dette skyldes selvfølgelig at politiet frykter opprør i forbindelse med utsendingen, sier Risnes.

LES OGSÅ: Tusenvis i demonstrasjoner for Maria Amelie

Tilbys journalistjobb

Men det er ikke sikkert at alt håp er ute for Maria. VG Nett har tidligere skrevet at en fast jobb kan være Marias mulighet til en ny start i Norge.

Fredag kom det et konkret jobbtilbud - som journalist i Teknisk Ukeblad.

- Vi jobber med et få utarbeidet et tilbud til henne nå. Vi reagerte spontant i denne saken, både fordi hun har en kompetanse vi trenger, og på grunn av den behandlingen hun har fått. Det har vi også fått støtte fra eierne våre i, sier ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad, Tormod Haugstad, til VG Nett.

- Hun er hjertelig velkommen

Maria har en mastergrad i teknologi og vitenskap fra NTNU i Trondheim, og skal jobbe i avisens IT-seksjon.

- Vi har sett på CV-en hennes, og ser at hun har en kompetanse som passer veldig godt for oss. Om det blir nå på mandag eller om to år, er hun hjertelig velkommen hit, sier han.

Administrerende direktør i Teknisk Ukeblad, Jan Moberg, sitter ved 20.30-tiden fredag og jobber med den endelig versjonen av jobbtilbudet.

- Dette kom opp på morgenmøtet i dag, og siden har det gått fort. Jeg regner med å ha forslaget ferdig i løpet av kvelden, sier han til VG Nett.

Forslaget sendes da til Maria via advokaten og kjæresten hennes.

Har sendt søknad

Ifølge kjæresten Eivind Trædal har Maria allerede takket ja til tilbudet. De har allerede sendt inn en søknad til UDI der det bes om at Maria Amelies søknad om arbeidstillatelse behandles uten at hun må sendes ut av landet først.

- Statsminister Stoltenberg har allerede poengtert at en arbeidstillatelse kan være løsningen for Maria hvis hun søker fra Russland. Vi håper hun slipper å reise tilbake først, sier han.

LES OGSÅ: Høyt spill om Amelie-saken i regjeringen

Advokat Risnes ser ikke bort fra at søknaden kan bli innvilget.
- Overfor UDI har departementet instruksjonsmyndighet. Hvis politikerne ønsker å rydde opp, har de mulighet til å ta kontakt med UDI og instruere dem til å behandle og innvilge søknaden, sier han.

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier at departementet ikke kan instruere i enkeltsaker.

- Vi registrerer at Maria Amelies advokat i kveld har uttrykt at hun har søkt om arbeidstillatelse i Norge. Slike søknader behandles av UDI. Departementet har ikke instruksjonsrett i spørsmålet om arbeidssøknader i enkeltsaker, sier han til VG Nett.

Denne artikkelen handler om